Preko plota

27.04.2018. 07:39:38 - Libela

Napadi na prava žena i slobodu medija

Bugarska prekinula ratifikaciju Istanbulske konvencije

Bulagrske vlasti pokazale su potpuno ignoriranje sustavnih napada na žene odbacivši europski ugovor usmjeren na borbu protiv nasilja nad ženama, izjavila je u srijedu skupina za ljudska prava Bugarski Helsinški odbor (BHC).

Vladajuća stranka GERB u veljači je povukla Istanbulsku konvenciju iz procesa ratifikacije u parlamentu nakon što su se pobunili njihovi saveznici u vladi i vjerskim skupinama, uključujući utjecajnu bugarsku pravoslavnu crkvu.

"Konvencija jamči najviše standarde u sprječavanju nasilja nad ženama i njezino odbijanje je ozbiljna regresija na području prava žena", izjavila je Dilyana Angelova, koordinatorica BHC-a na konferenciji za novinare. "Političko vodstvo pokazalo je potpuno zanemarivanje ozbiljnih i sustavnih napada na žene u Bugarskoj", rekla je Angelova, nastavno na predstavljanje BHC-ovog godišnjeg izvješća.

Ovo je zasjenilo napore premijera Boyka Borissova da Bugarsku predstavi kao progresivnu i otvorenu državu tijekom njenog prvog mandata kao predsjedateljice EU nakon ulaska u Uniju 2007. godine. Borisov je rekao kako GERB neće nastaviti s ratifikacijom zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i nacionalističku stranku Ujedninjeni patrioti, njezinog manjeg koalicijskog partnera.

BHC je također optužio vladu da upotrebljava sve teške taktike kako bi suzbila slobodu medija i ugušila neslaganje, uključujući online uznemiravanje i praćenje kritičara te stvaranje nepovjerenja kroz propagandu.

"Prošle smo godine bili svjedoci drastičnog pogoršanja slobode izražavanja, medijske cenzure i političkog pritiska bez presedana", izjavila je članica odbora BHC-a Yana Buhrer Tavanier. Također dodaje da su se prijetnje i napadi na novinare/ke intenzivirali posljednjih mjeseci, dok je dodjela EU sredstava određenim medijima od strane Vlade provedena bez ikakve transparentnosti.

Glasnogovornik Vlade izjavio je kako su kritike BHC-a neutemeljene. Porekao je da je Vlada pokušala ušutkati medije, dodajući kako je Bugarska demokracija koja cijeni slobodu medija.

Bugarska je ove godine sa 109. u 2017. godini pala na 111. mjesto od 180 zemalja u indeksu slobode medija Novinara bez granica, što je niža pozicija od bilo koje druge članice EU i najniža među svim drugim državama na zapadnom Balkanu, od kojih su neke kandidati za članstvo.

U listopadu su stotine bugarskih novinara/ki prosvjedovali/e u središtu Sofije protiv prijetnji potpredsjednika Vlade Valerija Simeonova usmjerenih protiv najvećih medija u zemlji. Optužio je mainstream medije da vode diskreditacijsku kampanju protiv njega.

Tagovi: bugarska, istanbulska konvencija, napadi na slobodu medija, sloboda medija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM