U fokusu

Napadi na prava žena i slobodu medija

Bugarska prekinula ratifikaciju Istanbulske konvencije

Bugarska prekinula ratifikaciju Istanbulske konvencije

Bulagrske vlasti pokazale su potpuno ignoriranje sustavnih napada na žene odbacivši europski ugovor usmjeren na borbu protiv nasilja nad ženama, izjavila je u srijedu skupina za ljudska prava Bugarski Helsinški odbor (BHC).

Vladajuća stranka GERB u veljači je povukla Istanbulsku konvenciju iz procesa ratifikacije u parlamentu nakon što su se pobunili njihovi saveznici u vladi i vjerskim skupinama, uključujući utjecajnu bugarsku pravoslavnu crkvu.

“Konvencija jamči najviše standarde u sprječavanju nasilja nad ženama i njezino odbijanje je ozbiljna regresija na području prava žena”, izjavila je Dilyana Angelova, koordinatorica BHC-a na konferenciji za novinare. “Političko vodstvo pokazalo je potpuno zanemarivanje ozbiljnih i sustavnih napada na žene u Bugarskoj”, rekla je Angelova, nastavno na predstavljanje BHC-ovog godišnjeg izvješća.

Ovo je zasjenilo napore premijera Boyka Borissova da Bugarsku predstavi kao progresivnu i otvorenu državu tijekom njenog prvog mandata kao predsjedateljice EU nakon ulaska u Uniju 2007. godine. Borisov je rekao kako GERB neće nastaviti s ratifikacijom zbog nedostatka podrške političkih stranaka, uključujući i nacionalističku stranku Ujedninjeni patrioti, njezinog manjeg koalicijskog partnera.

BHC je također optužio vladu da upotrebljava sve teške taktike kako bi suzbila slobodu medija i ugušila neslaganje, uključujući online uznemiravanje i praćenje kritičara te stvaranje nepovjerenja kroz propagandu.

“Prošle smo godine bili svjedoci drastičnog pogoršanja slobode izražavanja, medijske cenzure i političkog pritiska bez presedana”, izjavila je članica odbora BHC-a Yana Buhrer Tavanier. Također dodaje da su se prijetnje i napadi na novinare/ke intenzivirali posljednjih mjeseci, dok je dodjela EU sredstava određenim medijima od strane Vlade provedena bez ikakve transparentnosti.

Glasnogovornik Vlade izjavio je kako su kritike BHC-a neutemeljene. Porekao je da je Vlada pokušala ušutkati medije, dodajući kako je Bugarska demokracija koja cijeni slobodu medija.

Bugarska je ove godine sa 109. u 2017. godini pala na 111. mjesto od 180 zemalja u indeksu slobode medija Novinara bez granica, što je niža pozicija od bilo koje druge članice EU i najniža među svim drugim državama na zapadnom Balkanu, od kojih su neke kandidati za članstvo.

U listopadu su stotine bugarskih novinara/ki prosvjedovali/e u središtu Sofije protiv prijetnji potpredsjednika Vlade Valerija Simeonova usmjerenih protiv najvećih medija u zemlji. Optužio je mainstream medije da vode diskreditacijsku kampanju protiv njega.