U fokusu

U ime (muškog) naroda:

Analiza osuđujućih sudskih presuda za prekršajno djelo prostitucije

Analiza osuđujućih sudskih presuda za prekršajno djelo prostitucije

Screenshot

Autonomni ženski centar Beograd objavio je publikaciju ‘U ime (muškog) naroda: analiza osuđujućih sudskih presuda za prekršajno delo prostitucija’. Podaci su sakupljeni na temelju svih prekršajnih sudova u Srbiji i presuda donesenih 2016. godine. 

Osobe koje se odaju prostituciji u prosjeku u se kažnjavaju pet puta više u odnosu na korisnike usluga prostitucije, pokazuje analiza osuđujućih sudskih presuda tijekom prve godine primjene novog Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na prostituciju. “Podsećamo, novi Zakon o javnom redu i miru u članu 16. od početka 2016. godine, pored osoba koje se odaju prostituciji, po prvi put inkriminiše i one koji koriste usluge prostitucije”, porućuju iz centra.

Pored analize koja obuhvaća sve podatke dobivene iz sudskih presuda, uključujući i podatke o rodnoj dimenziji prostitucije, kako kroz podatke o osobama kažnjenim za ovo djelo, tako i razliku u kažnjavanju, publikacija obuhvaća i teorijska razmatranja fenomena prostitucije, usporedni prikaz različitih načina pravne regulacije prostitucije, kao i preporuke nadležnim institucijama u Srbiji izrađene na osnovu analize.

Cjelokupnu publikaciju možete pročitati u PDF formatu ovdje.