U fokusu

01. i 02.12.2018.

BeFem festival feminističke kulture i akcije deveti put u Beogradu

BeFem festival feminističke kulture i akcije deveti put u Beogradu

BeFem

BeFem feministički kulturni centar deveti put okuplja sve zainteresovane za razgovor o feminizmu i ljudskim pravima i poziva na dvodnevni BeFem festival Feminist Fighter, 1. i 2. decembra u Kulturnom Centru Grad u Beogradu. Festival organizuju aktivistkinje ženskog pokreta iz Srbije, u saradnji sa srodnim organizacijama iz regiona. S namerom da se otvore bitna lokalna pitanja koja utiču na život žena i razvoj društva zasnovan na rodnoj ravnopravnosti, ali i da se problemi stave u međunarodni kontekst, na BeFem festivalu se okupljaju stručnjakinje i aktivistkinje koje se bave pravom, ekonomijom, urbanim razvojem, sociologijom, filozofijom, umetnošću, politikom, i u zemlji i u inostranstvu. Posebni uticaj na razvoj programa festivala imaju iskustva švedskih aktivistkinja, zemlje u kojoj zvanična politika počiva na feminističkim vrednostima.

U kontekstu u kome je prostor za delovanje civilnog društva sužen na globalnom nivou, a sloboda i nezavisnost medija ozbiljno ugroženi, prava marginalizovanih grupa prva su na udaru. Zbog toga je glavna tema na BeFemu ove godine položaj i tretman koji u društvu uživaju braniteljke i branitelji ljudskih prava koji se suprotstavljaju “orbanizaciji i erdoganizaciji” društva i rastućem uticaju ekstremno desnih organizacija širom Evrope. Braniteljke ljudskih prava svakodnevno ukazuju na snažni uticaj konzervativnih vrednosti koje stvaraju okruženje u kome su žene sistemski izložene nasilju i diskriminaciji.

Pored diskusije sa braniteljkama ljudskih prava iz postjugoslovenskog regiona, na BeFemu će se ove godine ukazati na rastući trend seksualnog uznemiravanja i nasilja širom sveta, kao i na regresiju zakonskog okvira socijalne zaštite u Srbiji, koja se direktno prelama kroz diskriminaciju i lošiji život žena. Osim toga, okupljeni će imati prilike da se uključe u razgovor o politikama stanovanja i urbanog razvoja. Na festivalu će biti predstavljene najnovije preduzetničke ideje koje vode žene, kao i knjige koje čuvaju sećanje na žene koje su obeležile istoriju, a o kojima se nedovoljno govori. Večernji deo festivala obeležiće časovi tanga, nastupi ženskih bendova i dj-ica, performerki i talk show program. Ulaz je besplatan!