Preko plota

 • Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Porodični zakon u Bosni i Hercegovini prepoznaje samo zajednicu muškarca i žene kao jedinu legalnu i legitimnu bračnu opciju. Za sada ne postoji zakon koji bi na bilo koji način tretirao i afirmisao partnerstva van ovog zadatog normativa. Bilo kako bilo, u Bosni i Hercegovini, neovisno od (...)

 • FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela

  FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela

  Inicijativa FER Diskursi u saradnji TPO Fondacije i IMIC "Zajedno" iz Sarajeva prepoznata je kao važna i neophodna inicijativa mladih građana i građanki koja je već otvorila prostor za rasprave o diskriminaciji te stigmatizaciji žena u religijskim diskursima no i diskursima liberalnih (...)

 • BiH formira radnu grupu za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu

  BiH formira radnu grupu za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu

  Sarajevski otvoreni centar 19.10.2018. izdao je priopćenje povodom usvajanja zaključka za formiranjem radne grupe za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu. Priopćenje prenosimo u cijelosti: Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozdravlja nastojanja Vlade Federacije BiH, a posebno (...)

 • Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

  Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

  Kampanja #PrekinimoŠutnju , koja je u Hrvatskoj potaknula stotine žena da javno podijele svoja iskustva kiretaža bez anestezije ili pak drugih oblika opstetričkog nasilja, proširila se i na područje Bosne i Hercegovine . Nakon akcija pokrenutih od strane Udruge RODA u Hrvatskoj, (...)

 • Prikupljeno više od 500% sredstava za knjigu #ŽeneBiH

  Prikupljeno više od 500% sredstava za knjigu #ŽeneBiH

  Sa više od 500% prikupljenih sredstava, okončana je jednomjesečna kampanja za prikupljanje sredstava za izdavanje knjige #ŽeneBiH o izuzetnim bh. ženama. Sam početak je ukazao na to kojim će tokom kampanja ići, jer je u manje od 24h prikupljeno 100% potrebnih sredstava.

 • Pod motom 'U ime slobode' proslavljen drugi kosovski Pride

  Pod motom 'U ime slobode' proslavljen drugi kosovski Pride

  Stotine ljudi okupile su se 10. listopada 2018. na drugom po redu kosovskom Prideu . Okupljene je pratila policija nakon što je politička stranka koja podržava islamske vrijednosti pozvala vladu da zabrani događaj. Pod vijorećim duginim zastavama, sudionici_e su marširali_e od zgrade (...)

 • 'Srbija nema dobre mehanizme za zaštitu od diskriminacije na radnom mjestu'

  'Srbija nema dobre mehanizme za zaštitu od diskriminacije na radnom mjestu'

  Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS u saradnju sa Gej lezbejski info centrom i XY Spektrom, sproveli su istraživanje o položaju LGBT građana i građanki na radu i pri zapošljavanju. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Dostojanstvo rada" koji je podržano od strane ambasade (...)

 • 'Šetati u ovom kontekstu znači postojati u svom punom svojstvu'

  'Šetati u ovom kontekstu znači postojati u svom punom svojstvu'

  U Sarajevu je u petak, 28. septembra , ispred Akademije likovnih umjetnosti krenula mirna šetnja LGBTI osoba i podržavatelja_ i ca. Zgrada akademije bila je simbolično mjesto susreta, gdje je prije deset godina nasilno prekinut prvi Queer Sarajevo Festival .

 • Natječaj za plakat: Usprkos svemu

  Natječaj za plakat: Usprkos svemu

  Deseti Međunarodni festival queer filma "Merlinka" održava se od 6. do 12. prosinca 2018. godine u Domu omladine Beograda i Dvorani Kulturnog centra Beograda. Pozivaju se dizajneri/ce i oni/e koji/e to žele biti da sudjeluju u izradi plakata za deveti Međunarodni festival queer filma (...)

 • Šetnja u našim cipelama

  Šetnja u našim cipelama

  Sarajevski otvoreni centar u suradnji s Goethe-Institutom Bosne i Hercegovine , u petak 28.09. u 18:00 sati organizira obilježavanje 10 godina LGBTI aktivizma. Manifestacijom pod nazivom "10 godina poslije: Šetnja u našim cipelama"obilježava se 10 godina aktivizma od prvog Queer (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM