Preko plota

 • Novčana kazna TV SA zbog priloga o kodeksu ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu

  Novčana kazna TV SA zbog priloga o kodeksu ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu

  Regulatorna agencija za komunikacije izdala je rješenje kojim kažnjava Televiziju Sarajevo sa 2.500 KM zbog kršenja Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija u prilogu o kodeksu odijevanja i ponašanja na Univerzitetu u Sarajevu koji je emitovan u julu 2018. godine.

 • Novi napad na aktiviste UDIK-a

  Novi napad na aktiviste UDIK-a

  Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovom prilikom obavještava javnost da se dogodio još jedan homofobni napad na aktiviste UDIK-a. Napad se dogodio jučer u 18:15h sati u Grbavičkoj ulici u Sarajevu, pri čemu su četvorica/petorica punoljetnih ili maloljetnih lica napala (...)

 • Prikaz istraživanja: O reproduktivnim pravima žena

  Prikaz istraživanja: O reproduktivnim pravima žena

  U okviru projekta UDESIN u kalendarskoj godini 2018. provedeno je znanstveno istraživanje o reproduktivnim pravima žena. Trajalo je tri mjeseca, u njegovoj provedbi sudjelovalo je pet istraživačica i istraživača, a koordinatorica projekta bila je Nika Kovač .

 • 'Nitko vas ne čuje' - nasilje nad izbjeglicama na balkanskoj granici

  'Nitko vas ne čuje' - nasilje nad izbjeglicama na balkanskoj granici

  Migranti_kinje i izbjeglice sa Srednjeg istoka te iz Azije i Afrike još uvijek prelaze preko Balkanskog poluotoka na ruti prema zapadnoj Europi. Mnogi izvještavaju o policijskom nasilju i brutalnosti. Prema izvještaju UNHCR-a, u travnju ove godine u Srbiji je registrirano oko 3600 (...)

 • Testiraj svoje znanje o izuzetnim ženama Bosne i Hercegovine

  Testiraj svoje znanje o izuzetnim ženama Bosne i Hercegovine

  Nakon izdavanja #ŽeneBiH – ilustrirane knjige o izuzetnim bh. ženama , Inicijativa #ŽeneBiH pripremila je online kviz #ŽeneBiH u želji da se dodatno unaprijedi znanje o značajnim ženama Bosne i Hercegovine. "Putem ovog kviza svi/e zainteresirani/e mogu provjeriti svoje (...)

 • Video porukom pozivaju na Pride u Beogradu

  Video porukom pozivaju na Pride u Beogradu

  Srpski LGBT aktivisti i aktivistkinje snimili su video poruku kojom pozivaju građane i građanke na petu paradu "Ponos Srbije", koja se održava u subotu, 29. lipnja 2019. godine pod sloganom " Borba još uvek traje – Pridruži se!".

 • Sudjeluj u živoj knjižnici s ciljem edukacije policijskih službenika/ca

  Sudjeluj u živoj knjižnici s ciljem edukacije policijskih službenika/ca

  Sarajevski otvoreni centar poziva sve zainteresirane lezbijke, gejeve, biseksualne, trans i interspolne (LGBT) osobe da se prijave za sudjelovanje na živoj knjižnici koja će biti održana u sklopu edukacije policijskih službenika i službenica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (...)

 • U srpskim medijima se sve manje priča o LGBT temama

  U srpskim medijima se sve manje priča o LGBT temama

  Domaći mediji se sve manje bave LGBT temama, pokazuje monitoring i analiza LGBT sadržaja u srpskim medijima za 2018. godinu koji je sproveo Gej lezbejski info centar. U periodu od 1. juna do 31. decembra 2018. godine kada je vršen monitoring objavljeno je 566 tekstova, što je značajan (...)

 • Pravda za Mariju Lukić i žene iz Brusa

  Pravda za Mariju Lukić i žene iz Brusa

  Mala općina Brus, mjesto u Srbiji s 4000 stanovnika, postalo je simbol borbe žena koje institucije društva ne samo da ne štite od seksualnog nasilja, već štite nasilnika, a u nasilju i same aktivno sudjeluju. Scenarij je brutalno tipičan: lokalni moćnik, predsjednik općine Milutin Jeličić (...)

 • Novinari/ke svjesni/e važnosti izvještavanja o Povorci ponosa

  Novinari/ke svjesni/e važnosti izvještavanja o Povorci ponosa

  Mediji imaju izuzetno važnu ulogu u procesu normaliziranja poimanja LGBTI osoba, kao i njihovoj integraciji u bh. društvo. Iako je povorka ponosa samo jedan od oblika aktivizma, najava iste poslužila je kao sjajan šlagvort za razgovor o uslovima života LGBTI osoba, ali i o načinima na koje mediji (...)

<< < 1 2 3 4 5 > >>

Iz drugih medija

AEM