Preko plota

 • Sustavna retradicionalizacija ženskih uloga u Makedoniji

  Sustavna retradicionalizacija ženskih uloga u Makedoniji

  Makedonija posljednjih godina bilježi suptilnu, no sveobuhvatnu eroziju ženskih prava. Vlada uporno ustraje na metafori majke patnice (metafora koja se često rabi za samu zemlju) čiji duboko mizogini sentimenti upravo zbog svoje široke raspostranjenosti i ukorijenjenosti u društvu uglavnom (...)

 • Ravnopravnost spolova mora biti prioritet novog Vijeća ministara BiH

  Ravnopravnost spolova mora biti prioritet novog Vijeća ministara BiH

  Jučerašnje potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH pokazalo je nedovoljnu opredijeljenost političkih stranaka pitanjima ravnopravnosti spolova. U Vladi FBIH sada su četiri ministrice, dok su u državnu vladu imenovane dvije.

 • 'Lepo kradi, ružno gradi'

  'Lepo kradi, ružno gradi'

  "Glavni grad uzdigao se u simbol transformacije Srbije u centar biznisa, kulture i umetnosti jugoistočne Evrope. Njegovi stanovnici, uvek mladi duhom, jedva čekaju da svoj grad ponovo istaknu na mapi sveta. Belgrade Waterfront je šansa da Beograd svetu ponovo pokaže svoju razigranu prirodu", (...)

 • Prosvjetni radnici/ice: višak ste!

  Prosvjetni radnici/ice: višak ste!

  Prosvjetni radnici/ice u Srbiji, koji s minimumom procesa rada štrajkaju već pet mjeseci, najavljuju radikalizaciju protesta tako što će sutra potpuno obustaviti rad zbog toga što u petak nisu primili plaću. Dragan Matijević, predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika/ica Srbije, kaže (...)

 • Centar za devojke Niš prosvjednim maršem obilježio Dan žena

  Centar za devojke Niš prosvjednim maršem obilježio Dan žena

  Povodom Međunarodnog dana žena, aktivistkinje Centra za devojke - Niš , uz podršku Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Niša i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, 6. su ožujka organizirale marš, pod nazivom " Za ženska ljudska prava ".

 • Neravnopravnost žena u BiH i dalje vrlo visoka

  Neravnopravnost žena u BiH i dalje vrlo visoka

  Usprkos naslijeđu iz bivše Jugoslavije, u kojoj su žene imale visok stupanj ravnopravnosti u društvu, Bosna i Hercegovina se ni 20 godina od rata ne može pohvaliti znatnim napretkom . Zaposlenost žena u odnosu na muškarce je gotovo dvostruko manja, a žene na istim pozicijama imaju manje plaće (...)

 • Fondacija CURE ukazala na istinske vrijednosti Dana žena

  Fondacija CURE ukazala na istinske vrijednosti Dana žena

  Osmomartovskim maršem Fondacija CURE podsjetila je građane i građanke na istinske vrijednosti 8. marta, ali i skrenula pažnju na stvarni položaj žena kako u BiH , tako i u svijetu te su pročitale nekoliko ključnih problema s kojima se žene u bosanskohercegovačkom društvu suočavaju.

 • Aktivisti/kinje pozivaju državu da im dodijeli kino Zvezda

  Aktivisti/kinje pozivaju državu da im dodijeli kino Zvezda

  Aktivisti/kinje koji su prije sto dana okupirali kino Zvezda u centru Beograda pozvali su 1. ožujka Ministarstvo kulture i informisanja Srbije da iskoristi zakonsku mogućnost da oduzme taj prostor, koji je kulturno dobro, od nesavjesnog vlasnika i dodijeli ga incijativi građana/ki koja ga (...)

 • Rdeče zore - festival kojeg ne želite propustiti

  Rdeče zore - festival kojeg ne želite propustiti

  Međunarodni feministički i queer festival Rdeče zore , koji traje od 6. do 8. ožujka , ovu godinu slavi 16. rođendan. Riječ je o feminističkoj i queer oazi koja se održava od 2000. godine uz potporu raznih kulturno umjetničkih društva.

 • Veliki uspjeh dvotjednih studentskih blokada u Makedoniji

  Veliki uspjeh dvotjednih studentskih blokada u Makedoniji

  Na sastanku održanom u utorak, kojem su prisustvovali predstavnici studentskog i profesorskog plenuma, kao i rektor sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda u Skopju Velimir Stojakovski te predstavnici vlade, među kojima i ministar obrazovanja Abdilaqim Ademi , donesen je zaključak o potrebi (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM