Preko plota

 • Žene u crnom: Rehabilitacija Draže Mihailovića - Kontinuitet profašističke ideologije i prakse

  Žene u crnom: Rehabilitacija Draže Mihailovića - Kontinuitet profašističke ideologije i prakse

  Srpska feministička organizacija Žene u crnom javno je reagirala na jučerašnju rehabilitaciju ratnog zločinca Draže Mihailovića te pozvala sve suborce i suborkinje da ustanu i dignu glas protiv daljnje fašizacije društva. Izjavu prenosimo u cijelosti: Danas, 14. maja 2015. (...)

 • Parlament BiH: Posebna sjednica o pravima LGBT osoba

  Parlament BiH: Posebna sjednica o pravima LGBT osoba

  U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine 19. svibnja 2015. godine bit će održana posebna tematska sjednica povodom 17. svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Sjednicu organizira posebna komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH: Na sjednicu su pozvani (...)

 • Makedonsko proljeće

  Makedonsko proljeće

  Prije četiri godine, na dan parlamentarnih izbora, za vrijeme trajanja proslave pobjede tada vladajuće stranke, ubijen je mladić. Ubio ga je policijski službenik, točnije, pripadnik specijalnih policijskih postrojbi i to samo zato što se pokušavao približiti pozornici.

 • Obitelj bez muškog nasljednika - neoprostiv grijeh u Crnoj Gori i Albaniji

  Obitelj bez muškog nasljednika - neoprostiv grijeh u Crnoj Gori i Albaniji

  Selektivni pobačaji uobičajena su praksa u Albaniji i nekim drugim balkanskim zemljama , među kojima je i Crna Gora, u kojima za neravnotežu između spolova djece treba kriviti želju za muškom djecom. To pokazuje i primjer 31-godišnjakinje koja je nosila četvrtu djevojčicu, za što je (...)

 • 'Društveno angažirana umjetnost je alat koji dopire do većeg broja ljudi'

  'Društveno angažirana umjetnost je alat koji dopire do većeg broja ljudi'

  Aktivizam i umjetnost usko su povezani u pokušaju spajanja naizgled različitih pojmova. Sposobnost zajedničkog djelovanja na umjetničkoj platformi mnogim političkim i društvenim aktivistima/kinjama pruža mogućnost provođenja projekata u cilju unaprijeđenja kvalitete života, ali i ostvarivanja (...)

 • Patka je podvaljena, ovaj, potpisana

  Patka je podvaljena, ovaj, potpisana

  U Beogradu je danas potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekt "Beograd na vodi", čija je vrijednost oko 3,5 milijardi eura. Ugovor su potpisali potpredsjednica Vlade i ministrica građevine, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora "Eagle Hillsa" Muhamed (...)

 • 'Lezbejke smo sve, zato ponosne smo, bre!'

  'Lezbejke smo sve, zato ponosne smo, bre!'

  Jučer sam u Beogradu sudjelovala u prvom lezbijskom maršu koji je organiziran isključivo za žene s ciljem promocije lezbijskih prava i povećanja vidljivosti lezbijka u društvu. Lezbijski je marš organiziran u sklopu Lezbejskog prol(j)eća - događaja koji je okupio više od 100 žena iz Srbije, (...)

 • O regionalnim 'Plavim pričama'

  O regionalnim 'Plavim pričama'

  Regionalni projekt "PLAVE PRIČE" Ludruga provodi u partnerstvu s Udrugom Fenix iz Tuzle i Udruženjem Duša iz Beograda te umjetničkom organizacijom ERGstatus iz Beograda koja je nositelj projekta financiranog od švicarske fondacije BAC (Balkan Art and Cultural Fund).

 • Ukida se rad na neodređeno?

  Ukida se rad na neodređeno?

  Novi zakon o radu, odnosno njegov nacrt, koji već nekoliko godina čeka da se nađe pred zastupnicima/icama Parlamenta FbiH, izazvao je žestoke reakcije i polemike radnika/ica i predstavnika/ica sindikata, pišu Nezavisne novine . Zakon koji bi trebao biti usklađen sa zahtjevima EU (...)

 • Porast broj​a​ zločina iz mržnje prema LGBT aktivistima/kinjama

  Porast broj​a​ zločina iz mržnje prema LGBT aktivistima/kinjama

  Ured za demokratske institucije i ljudska prava pri OSCE-u (ODIHR) trenutno priprema svoj Izvještaj o zločinima iz mržnje u 2014 godini. Ovaj izvještaj bit će predstavljen 16. studenog 2015 na Svjetski dan tolerancije. Prije izrade ovog Izvještaja, s ciljem što adekvatnijeg (...)

Iz drugih medija

AEM