Preko plota

 • Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback

  Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback

  Jučer, 6. travnja 2015., Srbija se pridružila međunarodnoj organizaciji Hollaback! koja je prisutna u 32 države i 92 grada, na 18 svjetskih jezika. Uznemiravanje na ulici je najzastupljenije rodno nasilje protiv kojeg ima najmanje zakonskih rješenja.

 • U Bugarskoj vlada čvrsti konsenzus o pravu na pobačaj

  U Bugarskoj vlada čvrsti konsenzus o pravu na pobačaj

  Naspram sve češćih kampanja za zabranu pobačaja diljem Europe, pa tako i u njezinom istočnom dijelu, kao npr. u Poljskoj ili Makedoniji , čini se da u Bugarskoj vlada čvrsti konsenzus o pravu na pobačaj. Kako bismo pokušali razumjeti zašto je tomu tako, moramo se osvrnuti na godine (...)

 • Sustavna retradicionalizacija ženskih uloga u Makedoniji

  Sustavna retradicionalizacija ženskih uloga u Makedoniji

  Makedonija posljednjih godina bilježi suptilnu, no sveobuhvatnu eroziju ženskih prava. Vlada uporno ustraje na metafori majke patnice (metafora koja se često rabi za samu zemlju) čiji duboko mizogini sentimenti upravo zbog svoje široke raspostranjenosti i ukorijenjenosti u društvu uglavnom (...)

 • Ravnopravnost spolova mora biti prioritet novog Vijeća ministara BiH

  Ravnopravnost spolova mora biti prioritet novog Vijeća ministara BiH

  Jučerašnje potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH pokazalo je nedovoljnu opredijeljenost političkih stranaka pitanjima ravnopravnosti spolova. U Vladi FBIH sada su četiri ministrice, dok su u državnu vladu imenovane dvije.

 • 'Lepo kradi, ružno gradi'

  'Lepo kradi, ružno gradi'

  "Glavni grad uzdigao se u simbol transformacije Srbije u centar biznisa, kulture i umetnosti jugoistočne Evrope. Njegovi stanovnici, uvek mladi duhom, jedva čekaju da svoj grad ponovo istaknu na mapi sveta. Belgrade Waterfront je šansa da Beograd svetu ponovo pokaže svoju razigranu prirodu", (...)

 • Prosvjetni radnici/ice: višak ste!

  Prosvjetni radnici/ice: višak ste!

  Prosvjetni radnici/ice u Srbiji, koji s minimumom procesa rada štrajkaju već pet mjeseci, najavljuju radikalizaciju protesta tako što će sutra potpuno obustaviti rad zbog toga što u petak nisu primili plaću. Dragan Matijević, predsjednik Unije sindikata prosvjetnih radnika/ica Srbije, kaže (...)

 • Centar za devojke Niš prosvjednim maršem obilježio Dan žena

  Centar za devojke Niš prosvjednim maršem obilježio Dan žena

  Povodom Međunarodnog dana žena, aktivistkinje Centra za devojke - Niš , uz podršku Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti grada Niša i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, 6. su ožujka organizirale marš, pod nazivom " Za ženska ljudska prava ".

 • Neravnopravnost žena u BiH i dalje vrlo visoka

  Neravnopravnost žena u BiH i dalje vrlo visoka

  Usprkos naslijeđu iz bivše Jugoslavije, u kojoj su žene imale visok stupanj ravnopravnosti u društvu, Bosna i Hercegovina se ni 20 godina od rata ne može pohvaliti znatnim napretkom . Zaposlenost žena u odnosu na muškarce je gotovo dvostruko manja, a žene na istim pozicijama imaju manje plaće (...)

 • Fondacija CURE ukazala na istinske vrijednosti Dana žena

  Fondacija CURE ukazala na istinske vrijednosti Dana žena

  Osmomartovskim maršem Fondacija CURE podsjetila je građane i građanke na istinske vrijednosti 8. marta, ali i skrenula pažnju na stvarni položaj žena kako u BiH , tako i u svijetu te su pročitale nekoliko ključnih problema s kojima se žene u bosanskohercegovačkom društvu suočavaju.

 • Aktivisti/kinje pozivaju državu da im dodijeli kino Zvezda

  Aktivisti/kinje pozivaju državu da im dodijeli kino Zvezda

  Aktivisti/kinje koji su prije sto dana okupirali kino Zvezda u centru Beograda pozvali su 1. ožujka Ministarstvo kulture i informisanja Srbije da iskoristi zakonsku mogućnost da oduzme taj prostor, koji je kulturno dobro, od nesavjesnog vlasnika i dodijeli ga incijativi građana/ki koja ga (...)

Iz drugih medija

AEM