Preko plota

 • Ulica za Dejana Nebrigića

  Ulica za Dejana Nebrigića

  Nevladina organizacija Žene u crnom uputila je inicijativu Komisiji za imenovanje trgova i ulica Beograda da se jedna ulica nazove imenom Dejana Nebrigića , gej aktivista, pacifista i antifašista. U obrazloženju se navodi da se 29. prosinca navršava 15 godina od smrti Nebrigića, jednog (...)

 • Jači smo od cenzure

  Jači smo od cenzure

  Fotografije s ovogodišnjeg beogradske i osječke povorke ponosa uklonjene su sa zidova biblioteke, o čemu su organizatori bili obaviješteni dva sata prije službenog otvorenja prenose Novosti . Izložba 'Ovo je Prajd' trebala je biti dio programa festivala 'Mjesec ljudskih prava' čiji je (...)

 • Žene u Srbiji školovanije, a zarađuju manje od muškaraca

  Žene u Srbiji školovanije, a zarađuju manje od muškaraca

  Iako je u Srbiji više žena nego muškaraca završilo, osnovnu, srednju ili visoku školu, zarađuju manje od muškaraca, te ih 57 posto spada u kategoriju uzdržavanih osoba, pokazuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) koji su predstavljeni u knjizi "Žene i muškarci u Srbiji".

 • Zona tolerancije

  Zona tolerancije

  Festival "Zona Tolerancije" je međunarodni muzički festival koji će se prvi put održati 1. i 2. maja 2015. godine na antičkom lokalitetu Feliks Romuliana u blizini Zaječara uz bogat prateći program, a njegovo otvaranje je predviđeno za 30. april 2015. godine na za tu priliku posebno organizovanom (...)

 • Film 1: Što je rodno zasnovano nasilje i zašto se događa?

  Film 1: Što je rodno zasnovano nasilje i zašto se događa?

  U sklopu projekta Snimi rodno zasnovano nasilje kojeg provodi feministička nevladina organizacija Fondacija CURE iz Sarajeva , izašao je prvi od četiri kratka filma pod nazivom: Što je rodno zasnovano nasilje i zašto se događa? Tema ovog filma jesu definicija nasilja i objašnjenje (...)

 • Novogodišnja jelka straha

  Novogodišnja jelka straha

  Aktivistkinje dvije nevladine organizacije danas su u centru Beograda, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, razvile transparente kojima su ukazale na strahove sa kojima se, kako tvrde, svakodnevno susreću građani i građanke prenosi N1 .

 • Studentski prosvjedi u Skopju

  Studentski prosvjedi u Skopju

  Procjenjuje se da je više od 12.000 studenata /ica, sveučilišnih profesora/ica i drugih pristaša izašlo jučer na ulice glavnog grada Makedonije i reklo "NE" planu vlade da uvede 'državni ispit' diplomantima/kinjama sveučilišta. Prosvjednici su marš započeli ispred Rektorata Sveučilišta "Sv.

 • Merlinka festival 2014

  Merlinka festival 2014

  U Domu omladine Beograda sinoć je započeo šesti Međunarodni festival LGBT filma "Merlinka " . Do 16. prosinca, do kada traje festival, gledatelji će moći pogledati 60 filmova iz dvadesetak zemalja svijeta: od Filipina, preko Kine do SAD-a i skandinavskih zemalja.

 • Kako je organiziran Pride u Beogradu

  Kako je organiziran Pride u Beogradu

  Povodom 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, portali Lgbt.ba i Diskriminacija.ba napravili su zajedničku kampanju čija je tema sloboda okupljanja LGBT osoba. Kampanja se sastoji iz serije tekstova koji govore o tome što je sve potrebno za organiziranje događaja s LGBT (...)

 • Dva dana feminističke kulture i akcije

  Dva dana feminističke kulture i akcije

  Ovog je vikenda u Beogradu održan šesti po redu BeFem – festival feminističke kulture i akcije . U fantastičnoj atmosferi Kulturnog centra Grad dva dana se razgovaralo i problematiziralo aktualne patrijarhalne, neoliberalne i neokonzervativne diskurse i prakse kroz panele, izložbe i (...)

Stup srama

Iz drugih medija

AEM