Preko plota

 • Dva dana feminističke kulture i akcije

  Dva dana feminističke kulture i akcije

  Ovog je vikenda u Beogradu održan šesti po redu BeFem – festival feminističke kulture i akcije . U fantastičnoj atmosferi Kulturnog centra Grad dva dana se razgovaralo i problematiziralo aktualne patrijarhalne, neoliberalne i neokonzervativne diskurse i prakse kroz panele, izložbe i (...)

 • Građani i građanke Bosne i Hercegovine potpisuju peticiju

  Građani i građanke Bosne i Hercegovine potpisuju peticiju

  Građani i građanke Bosne i Hercegovine uputili su otvoreno pismo institucijama za promoviranje i zaštitu ljudskih prava (Human Rights Watch, Amnesty International, Civil Rights Defender, Ured Ombudsmana BiH, Helsinški odbori), ambasadama zemalja Vijeća za implementaciju mira u BiH, UN uredu u (...)

 • Omalovažio ratna silovanja. I nasmijao se.

  Omalovažio ratna silovanja. I nasmijao se.

  U emisiji na banjalučkoj televiziji " Veče sa Ivanom Ivanovićem" istoimeni voditelj izjavio je kako je "od 1995. godine porastao broj Bosanki koje rađaju djecu prije 15. godine i poslije kažu da Plavi šljemovi tamo nisu ništa radili", aludirajući na prisustvo snaga UN-a u BiH tokom (...)

 • 'Nema u Europu bez žena'

  'Nema u Europu bez žena'

  Europska komisija je prije nešto više od mjesec dana objavila Izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine na putu prema europskim integracijama za 2014. godinu. Izvještaj su mnogi ocijenili kao najgori do sada , i on sasvim očekivano naglašava nedostatak kolektivne političke volje lidera/ica u (...)

 • Presijeci nasilje!

  Presijeci nasilje!

  Transkulturna psihosocijalna obrazovna Fondacija (TPO) u suradnji s glumicama i glumicama Akademije dramskih umjetnosti organizirala je u subotu ulični performans Presijeci u Sarajevu. Riječ je o akciji kojoj je cilj osvijestiti nasilje nad ženama i djevojkama, a provodi se u okvirz (...)

 • 'Aktivizam je borba u kojoj ne smijemo zaboraviti sebe'

  'Aktivizam je borba u kojoj ne smijemo zaboraviti sebe'

  Fondacija CURE u suradnji sa Zvučnom etnografijom održala je radionicu Integrisanih sigurnosti za braniteljice ženskih ljudskih prava u Beogradu od 21 do 23. studenog. Ovu radionicu, internacionalnog karaktera, financijski je podržala Kvinna till Kvinna .

 • 'Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat'

  'Ako ti pukne film, nisi muškarac nego fotoaparat'

  Budi muško klub Niš je u oviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u srijedu proveo javnu akciju kao podršku kampanji '16 dana aktivizma protiv nasilja nad djevojkama i ženama'. Kampanju u Nišu provodi Centar za devojke.

 • Građani i građanke okupirali beogradsko kino 'Zvezda'

  Građani i građanke okupirali beogradsko kino 'Zvezda'

  Grupa od oko 200 mladih nezadovoljna stanjem u kulturi i propadanjem kina "okupirala" je proteklog vikenda kino "Zvezda" i održala neslužbenu premijeru filma "Neposlušni". "Predugo smo gledali kako se prodaju kina, trunu muzeji, propadaju biblioteke, kako se umjetnost pretvara u robu, a (...)

 • Makedonija ne želi Povorku ponosa

  Makedonija ne želi Povorku ponosa

  Makedonija nije zrela i ne želi Povorku ponosa, a oni koji je podržavaju smatraju da bi bilo previše incidenata, pokazuje anketa objavljena na portalu Radio Slobodna Europa . Stručnjakinja za ljudska prava Mirjana Najčevska kaže da se u Makedoniji događa retrogradni proces, u kojem (...)

 • Žene u crnom: Može li se graditi budućnost na leševima u podrumima?

  Žene u crnom: Može li se graditi budućnost na leševima u podrumima?

  Članice i članovi srpske nevladine udruge Žene u crnom i ove godine sudjeluju u obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru , koji se događa samo nekoliko dana nakon skupa u Beogradu na kojem je Vojislav Šešelj, optužen i za zločine u Vukovaru, pred nekoliko tisuća ljudi poručio da ne (...)

Iz drugih medija

AEM