Preko plota

 • Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija u oblasti radnih odnosa predstavlja kršenje ljudskih prava pojedinaca ili grupa, te se odražava na ekonomske i socijalne odnose u društvu. U Bosni i Hercegovini ova vrsta diskriminacije je još uvijek dosta neistražena tema, ali na osnovu izvještaja medija i nevladinih organizacija (...)

 • IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls tim je inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu. "Dosadili su nam stereotipi, predrasude i rečenica 'Ostavi to, to je za dječake', jer smo se susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa (...)

 • Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

  Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

  Udruženje "Prirodan Porod" prije dva tjedna započelo je kampanju #PrekinimoŠutnju u BIH. Na Facebook stranici Porod i Postpartum pozvale su sve žene da na komadu papira napišu iskustva kiretaža bez anestezija, pobačaja, šivanja maternica i sl., da navedu ustanovu u kojoj se to odvilo, (...)

 • 'Ne ljubimo lance' slogan Montenegro prajda

  'Ne ljubimo lance' slogan Montenegro prajda

  Šesti 'Montenegro prajd' održat će se 17. studenog u Podgorici pod sloganom 'Ne ljubimo lance'. Na konferenciji za novinare_ke, u organizaciji Queer Montenegro , organizatori_ice prajda su poručili_e da ovom povorkom LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno i sigurno te da inzistiraju na (...)

 • Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Porodični zakon u Bosni i Hercegovini prepoznaje samo zajednicu muškarca i žene kao jedinu legalnu i legitimnu bračnu opciju. Za sada ne postoji zakon koji bi na bilo koji način tretirao i afirmisao partnerstva van ovog zadatog normativa. Bilo kako bilo, u Bosni i Hercegovini, neovisno od (...)

 • FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela

  FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela

  Inicijativa FER Diskursi u saradnji TPO Fondacije i IMIC "Zajedno" iz Sarajeva prepoznata je kao važna i neophodna inicijativa mladih građana i građanki koja je već otvorila prostor za rasprave o diskriminaciji te stigmatizaciji žena u religijskim diskursima no i diskursima liberalnih (...)

 • BiH formira radnu grupu za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu

  BiH formira radnu grupu za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu

  Sarajevski otvoreni centar 19.10.2018. izdao je priopćenje povodom usvajanja zaključka za formiranjem radne grupe za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu. Priopćenje prenosimo u cijelosti: Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozdravlja nastojanja Vlade Federacije BiH, a posebno (...)

 • Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

  Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

  Kampanja #PrekinimoŠutnju , koja je u Hrvatskoj potaknula stotine žena da javno podijele svoja iskustva kiretaža bez anestezije ili pak drugih oblika opstetričkog nasilja, proširila se i na područje Bosne i Hercegovine . Nakon akcija pokrenutih od strane Udruge RODA u Hrvatskoj, (...)

 • Prikupljeno više od 500% sredstava za knjigu #ŽeneBiH

  Prikupljeno više od 500% sredstava za knjigu #ŽeneBiH

  Sa više od 500% prikupljenih sredstava, okončana je jednomjesečna kampanja za prikupljanje sredstava za izdavanje knjige #ŽeneBiH o izuzetnim bh. ženama. Sam početak je ukazao na to kojim će tokom kampanja ići, jer je u manje od 24h prikupljeno 100% potrebnih sredstava.

 • Pod motom 'U ime slobode' proslavljen drugi kosovski Pride

  Pod motom 'U ime slobode' proslavljen drugi kosovski Pride

  Stotine ljudi okupile su se 10. listopada 2018. na drugom po redu kosovskom Prideu . Okupljene je pratila policija nakon što je politička stranka koja podržava islamske vrijednosti pozvala vladu da zabrani događaj. Pod vijorećim duginim zastavama, sudionici_e su marširali_e od zgrade (...)

<< < 3 4 5 6 7 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM