Preko plota

 • Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

  Podižemo glasove u znak sjećanja na ubijene trans osobe

  Priopćenje Trans Mreže Balkan prenosimo u cijelosti. Danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na ubijene trans osobe, podižemo naše glasove u znak sjećanja na sve transrodne i rodno varijantne osobe širom svijeta u posljednjih godinu dana, koje su stradale isključivo zbog svog rodnog (...)

 • Feministički ekonomski forum

  Feministički ekonomski forum

  Sarajevski otvoreni centar i Fondacija Friedrich Ebert pozivaju vas na Feministički ekonomski forum , koji će se održati 13.11. od 11 sati prostoru Kamernitog teatra, na adresi Maršala Tita 56, Zagreb. "Feministički ekonomski forum je platforma za razgovor o aktuelnim (...)

 • Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija trans osoba na tržištu rada dovodi do nejednakosti i nepovoljne ekonomske situacije

  Diskriminacija u oblasti radnih odnosa predstavlja kršenje ljudskih prava pojedinaca ili grupa, te se odražava na ekonomske i socijalne odnose u društvu. U Bosni i Hercegovini ova vrsta diskriminacije je još uvijek dosta neistražena tema, ali na osnovu izvještaja medija i nevladinih organizacija (...)

 • IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls dolaze u vaše škole!

  IT Girls tim je inicijativa nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu. "Dosadili su nam stereotipi, predrasude i rečenica 'Ostavi to, to je za dječake', jer smo se susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa (...)

 • Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

  Preliminarni rezultati kampanje #PrekinimoŠutnju u BIH

  Udruženje "Prirodan Porod" prije dva tjedna započelo je kampanju #PrekinimoŠutnju u BIH. Na Facebook stranici Porod i Postpartum pozvale su sve žene da na komadu papira napišu iskustva kiretaža bez anestezija, pobačaja, šivanja maternica i sl., da navedu ustanovu u kojoj se to odvilo, (...)

 • 'Ne ljubimo lance' slogan Montenegro prajda

  'Ne ljubimo lance' slogan Montenegro prajda

  Šesti 'Montenegro prajd' održat će se 17. studenog u Podgorici pod sloganom 'Ne ljubimo lance'. Na konferenciji za novinare_ke, u organizaciji Queer Montenegro , organizatori_ice prajda su poručili_e da ovom povorkom LGBTIQ osobe traže da se osjećaju slobodno i sigurno te da inzistiraju na (...)

 • Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Nije važan bračni status, nego ostvarivanje prava koje on nosi

  Porodični zakon u Bosni i Hercegovini prepoznaje samo zajednicu muškarca i žene kao jedinu legalnu i legitimnu bračnu opciju. Za sada ne postoji zakon koji bi na bilo koji način tretirao i afirmisao partnerstva van ovog zadatog normativa. Bilo kako bilo, u Bosni i Hercegovini, neovisno od (...)

 • FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela

  FER Diskursi: Instrumentalizacija ženskog 'živog' tijela

  Inicijativa FER Diskursi u saradnji TPO Fondacije i IMIC "Zajedno" iz Sarajeva prepoznata je kao važna i neophodna inicijativa mladih građana i građanki koja je već otvorila prostor za rasprave o diskriminaciji te stigmatizaciji žena u religijskim diskursima no i diskursima liberalnih (...)

 • BiH formira radnu grupu za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu

  BiH formira radnu grupu za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu

  Sarajevski otvoreni centar 19.10.2018. izdao je priopćenje povodom usvajanja zaključka za formiranjem radne grupe za izradu Zakona o istospolnom partnerstvu. Priopćenje prenosimo u cijelosti: Sarajevski otvoreni centar (SOC) pozdravlja nastojanja Vlade Federacije BiH, a posebno (...)

 • Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

  Kampanja #PrekinimoŠutnju proširila se i na BiH

  Kampanja #PrekinimoŠutnju , koja je u Hrvatskoj potaknula stotine žena da javno podijele svoja iskustva kiretaža bez anestezije ili pak drugih oblika opstetričkog nasilja, proširila se i na područje Bosne i Hercegovine . Nakon akcija pokrenutih od strane Udruge RODA u Hrvatskoj, (...)

<< < 4 5 6 7 8 > >>

Iz drugih medija

AEM