Preko plota

 • Sarajevo ne dopušta skup podrške trans osobama

  Sarajevo ne dopušta skup podrške trans osobama

  Sarajevski otvoreni centar danas je održao press konferenciju u Sarajevu kako bi skrenule/i pažnju na nedopustivo ograničavanje slobode okupljanja LGBTI osobama. Prenosimo njihovo priopćenje: Sarajevski otvoreni centar sredinom mjeseca marta uputio je zahtjev Opštini Centar povodom (...)

 • Likovi žena na BIH novčanicama

  Likovi žena na BIH novčanicama

  Potaknuti/e činjenicom da likovi žena nisu zastupljeni na bh. novčanicama, Sarajevski otvoreni centar je uputio dopis Centralnoj banci Bosne i Hercegovine u kojem su predložili/e da Adela Ber Vukić , Mica Todorović , Vahida Magajlić , Vera Šnajder i Laura Papo Boherta budu (...)

 • Slovenski/e prosvjednici/e: 'Zaustavite genocid u Afrinu!'

  Slovenski/e prosvjednici/e: 'Zaustavite genocid u Afrinu!'

  Građani/ke Ljubljane u srijedu 21. ožujka izašli su na ulicu s ciljem konačnog izazivanja reakcije od strane relevantnih institucija glede turske opsade sirijskog Afrina, ali i represije, neutemeljenih progona te neupitnog kršenja ljudskih prava kojima su izloženi/e mnogi/e turski/e državljani/ke (...)

 • Žene nisu mašine za rađanje vojnika

  Žene nisu mašine za rađanje vojnika

  Ženska platforma za razvoj Srbije- Palić kritizirala je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o rješavanju demografskih problema u kojoj je zaključio da Srbija za 40 godina neće imati ni državu ni narod, te to povezao s problemima depopulacije i "rješavanjem problema Kosova".

 • Razvoj kritičkog mišljenja mladih kroz umjetnost

  Razvoj kritičkog mišljenja mladih kroz umjetnost

  Umjetnost je oduvijek bila kreativan način promišljanja o društvenoj stvarnosti, pa su tako sudionice edukacije "Omladinski rad sa LGBTI osobama" Marija Vuletić i Nera Mešinović odlučile pokrenuti set od 20+ radionica. One će se fokusirati na rad s grupom od 10-15 sudionika/ice 20 do 25 godina), (...)

 • Seksualno uznemiravanje: Odgovornost počinje s nama

  Seksualno uznemiravanje: Odgovornost počinje s nama

  Prije nekoliko mjeseci, svijet je zatresao #metoo pokret. Nakon što su brojne žene javno progovorile o seksualnom zlostavljanju koje su doživjele od strane holivudskog producenta Harveya Weinsteina , uslijedila je lavina svjedočanstava žena koje su proživjele isto.

 • Upis četvrte generacije polaznica/ka Feminističke škole Žarana Papić

  Upis četvrte generacije polaznica/ka Feminističke škole Žarana Papić

  Sarajevski otvoreni centar je 2015. godine, kroz Feminističku školu, nastavio ženskostudijski program Žarana Papić, koji je 1998. godine pokrenulo i vodilo Udruženje Žene ženama, kao prvi studij o ženama u Bosni i Hercegovini. O školi: Ove godine Feministička škola Žarana Papić (...)

 • Odšteta preživjelima ratnog seksualnog nasilja na Kosovu

  Odšteta preživjelima ratnog seksualnog nasilja na Kosovu

  Osobe koje su preživjele seksualno nasilje u oružanom sukobu na Kosovu , gotovo dva desetljeća kasnije napokon mogu podnijeti zahtjev za naknadu za fizičke, psihološke, ekonomske i socijalne traume . Povjerenstvo za ovjeru i priznavanje statusa žrtve seksualnog nasilja na Kosovu 5. je (...)

 • Goražde ne tolerira nasilje prema ženama!

  Goražde ne tolerira nasilje prema ženama!

  U srijedu se Goražde, druženjem uz muziku i ples na platou ispred gradske dvorane, priključilo svjetskoj kampanji "One billion rising" , čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu.

 • O nasilju prema ženama na Kosovu

  O nasilju prema ženama na Kosovu

  Bila je ranije poznata u policijskoj postaji u južnom Kosovu gdje je često tražila utočiste od svog nasilnog muža. U njezinim ranim 20-ima njezin brak je potonuo u noćnu moru zlostavljanja. Uz ostalo nasilje, prijetio joj je i pištoljem. Jednog dana, uspjela je uzeti pištolj i otići u policijsku (...)

<< < 6 7 8 9 10 > >>

Stup srama

Iz drugih medija

AEM