U fokusu

Okrutna praksa u Indiji

Otkriven spomenik žrtavama progona na vještice u Indiji

Otkriven spomenik žrtavama progona na vještice u Indiji

Spomenik posvećen žrtvama lova na vještice predstavljen je u istočnoj indijskoj državi Odisha u sklopu kampanje za ukidanje progona žena kao “vještica”, što je još uvijek prisutno među siromašnim i plemenskim zajednicama.

Po nalogu indijske vlade, spomenik se sastoji od kipa žene okružene plaketama s imenima 55 žena ubijenih zbog sumnji da su “vještice”.

“Strašno je što se taj problem i dalje pojavljuje u 21. stoljeću”, rekao je Jai Narayan Pankaj, načelnik policije u okrugu Keonjhar, koji je dizajnirao spomen obilježje.  “To su sve nevine žene. Mnogi slučajevi nisu niti prijavljeni, zbog čega smo stavili plaketu i za nepoznate žrtve”.

Prema podacima Državnog ureda za evidenciju zločina, u 2016. bilo je 134 slučaja ubojstava povezanih s lovom na vještice, a Odisha je zabilježila najviše incidenata nakon susjedne države Jharkhand. Nepismenost, praznovjerje i kruta hijerarhija kasta potiču ovu praksu, navode aktivisti/kinje za prava žena.

Žene su premlaćivane, seksualno zlostavljane, skinute i gole pokazivane u javnosti ili bačene u bunare nakon što su ih proglasili vješticama i optužili za sve loše događaje, od monsunskih kiša do bolesti ili iznenadne smrti, dodaju.

Godine 2013. vlada u Odishi donijela je zakon kojim se zabranjuje lov na vještice, ali humanitarne udruge koje se bave tom temom kažu da je zakon imao mali utjecaj u udaljenim plemenskim selima.

“Ovim spomenikom prepoznajemo problem i stavljamo ga u pozornost javnosti”, rekla je Debendra Sutar, tajnica organizacije Orissa Rationalist Society. “No, da bi ga se iskorijenilo, u selima su potrebne intenzivnije kampanje”. Ovog tjedna pokrenuta je kampanja podizanja svijesti s posebnim kombijima koji su vozili u sela, distribuirali letke i na zvučnike puštali poruke.

“Kao dječak, vidio sam kakvoj su stigmi i društvenom bojkotu podvrgnute žene proglašene vješticama u mom selu”, rekao je Pankaj za Thomson Reuters Foundation. “Praksa je iskorijenjena u mom selu, ali nastavlja se u mnogim područjima i zbog toga sam konceptualizirao spomenik. Spomenik čini bol svake žrtve bezvremenskom i zauvijek zabilježenom”.