Prozor u svijet

06.03.2019. 07:48:29 - Libela

aplikacija ostaje na google playu

Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

(Foto: Pixabay)

Google odbija ukloniti aplikaciju saudijske vlade koja omogućuje muškarcima da prate i kontroliraju žene.

O aplikaciji – zvanoj Absher – prethodno smo već pisale na Libeli. Ova aplikacija navodno služi kako bi pružila uvid u rad saudijske vlade, no masovno ju koriste Saudijci kako bi nadgledali kretanje svojih supruga ili drugih članica obitelji.

Naime, u Saudijskoj Arabiji, za žene je i dalje protuzakonito da putuju bez dopuštenja muškog skrbnika, obično rođaka ili supružnika.

Amnesty International otvoreno je prozvao Google Play i Apple App store na povlačenje aplikacije, dok se Human Rights Watch također osvrnuo i na uslugu automatskih SMS poruka unutar aplikacije koja upozorava muške skrbnike kada žene ulaze i izlaze iz zemlje – što smatraju jednim od najproblematičnijih aspekata.

Nakon žalbi od strane Human Rights Watcha i Amnesty Internationala zbog opravdanog smatranja da slobodna cirkulacija ovakve aplikacije uvelike omogućava kršenje prava žena, ali i olakšava nasilje, aplikacija je ponovo upućena na razmatranje.

Nakon razmatranja, iz Googla su poručili da su pregledali aplikaciju i zaključili da ona ne krši bilo kakve uvjete korištenja, te da bi stoga mogla ostati u trgovini Google Play.

Tagovi: absher, google, kršenje ljudskih prava, praćenje, saudijska arabija, ženska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM