U fokusu

Začarani krug

Novi prosvjedi u Indiji zbog seksualnog nasilja

Novi prosvjedi u Indiji zbog seksualnog nasilja

UNICEF Indija

Val studentskih prosvjeda potresao je južnoindijsku državu Tamil Naduu nakon što je na internetu objavljeno nekoliko video zapisa koji prikazuju seksualne napade na studentice.

Nezadovoljstvo se povećalo nakon što je policija izjavila kako je snimka dio šire operacije muškaraca koji su se povezivali sa studenticama na društvenim mrežama, susreli se s njima, nakon čega su ih seksualno zlostavljali, a zatim pomoću video snimki ucjenjivali žrtve.

“Gledati videozapis djevojke koja moli napadače da je puste vrlo je uznemirujuće”, rekao je Captain Prabhakar, 21-godišnjak, koji je sudjelovao na prosvjedu u Coimbatoreu. “U mnogim područjima ovdje, činjenica da djevojke odlaze od kuće kako bi pohađale fakultet je velika stvar. Strahujemo da će slučajevi poput ovog rezultirati u ponovnom nametanju ograničenja za djevojke”.

Prema Vladinim podacima, broj kaznenih djela protiv žena prijavljenih policiji u Indiji porastao je za 83 posto od 2007. do 2016. godine. Podaci su pokazali i da su u 2016. godini svakog sata prijavljena četiri slučaja silovanja.

Četiri muškarca u Pollachiju uhićena su nakon što je 19-godišnja djevojka podnijela tužbu, navodi se u izvješću policije. Policija sada pokušava identificirati druge žrtve na temelju video snimaka pronađenih na mobitelima četvorice optuženih. Najmanje pet videozapisa o seksualnom napadu objavljeno je na društvenim medijima.

U izjavi koju je dala policiji, studentica navodi da je seksualno zlostavljana od strane skupine muškaraca u automobilu, od kojih je jednog znala, i da je u toj situaciji snimana.

Seksualno nasilje i dalje je tabu u Indiji, gdje žrtve strahuju od stigme ili odmazde ako prijave napade. Međutim, broj prijavljenih slučajeva kontinuirano raste nakon nacionalnog gnjeva izazvanog silovanjem studentice na autobusu u New Delhiju 2012. godine.

“Ono što nam je nužno potrebno jest pomoć drugim žrtvama da prekinu svoju šutnju i ispričavju svoje priče”, rekao je Henri Tiphagne, direktor organizacije People’s Watch. “Moramo stvoriti sigurno okruženje za druge žrtve”.

The National Commission for Women, statutarno tijelo koje savjetuje indijsku vladu o pitanjima vezanima uz status žena u društvu, poslalo je pismo policiji u kojem navodi da su “ozbiljno zabrinuti za sigurnost žena u Tamil Nadu”.