U fokusu

Predsjednički izbori 2020.

Demokratski senatori i senatorice u borbi protiv republikanskih zakona o pobačaju u SAD-u

Demokratski senatori i senatorice u borbi protiv republikanskih zakona o pobačaju u SAD-u

Demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris objavila je novi plan za zaštitu prava na pobačaj, ujednivši se tako s istomišljenicima/cama u Bijeloj kući koji se pokušavaju oduprijeti republikanskim zakonima kojima se želi ograničiti ili zabraniti pravo žene na prekid trudnoće.

Senatorica iz Kalifornije kaže da će, ako bude izabrana za predsjednicu, prisiliti države koje imaju povijest odupiranja prema slučaju Roe v. Wadeu da najprije traže dopuštenje američkog Ministarstva pravosuđa prije nego zakon koji ograničava pobačaj može stupiti na snagu.

To je slično ključnoj odredbi značajnog Zakona o glasačkim pravima iz 1965. godine, koji je od država koje su u prošlosti provodile diskriminatornu glasačku praksu zahtijevao da najprije dobiju dodatno odobrenje od Ministarstva pravosuđa da bi mogli donositi dodatne zakone o izborima. Kao rezultat tog zahtjeva, Ministarstvo je odbilo 86 dopuna vezanih uz izbore koja su mogla oduzeti pravo glasa ljudima koji nisu isključivo bijelci/kinje između 1998. i 2013. godine.

Ostali demokratski kandidati, uključujući američkog senatora Corya Bookera iz New Jerseya, i Beto O’Rourkea, bivšeg člana Kongresa iz Teksasa, također su predstavili planove za zaštitu prava na pobačaj. Prema Harrisovom planu, države koje imaju tradiciju kršenja odluke Roe v. Wade morat će dokazati da svaki novi zakon ili praksa ne zabranjuju ili ne ograničavaju pravo žene na pobačaj.

Ovi prijedlozi dolaze usred intenzivne javne i političke rasprave o pravu na pobačaj, budući da 23 kandidata iz redova demokrata žele postati kandidati koji će se sukobiti s republikanskim predsjednikom Donaldom Trumpom na izborima iduće godine.

Ranije ovog mjeseca, Alabama je odobrila jedan od najstrožih zakona o pobačaju u SAD-u kojim je pobačaj učinjen ilegalnim u gotovo svim slučajevima, uključujući i silovanje i incest.

Nekoliko drugih država pod republikanskim vodstvom nedavno su donijele tzv. zakone temeljene na “otkucaju srca” koji zabranjuju pobačaj ako liječnik može otkriti otkucaje srca fetusa.