U fokusu

istraživanja na fetalnim stanicama spašavaju živote

Trumpova administracija protiv upotrebe fetalnih stanica u istraživanjima

Trumpova administracija protiv upotrebe fetalnih stanica u istraživanjima

Trumpova administracija u srijedu je priopćila kako će okončati znanstvena istraživanja na Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) koja se oslanjaju na fetalna tkiva iz elektivnih pobačaja, što je naišlo na osude znanstvenika i organizacija za ljudska prava.

Američko ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) također je u srijedu priopćilo da je s američkim Sveučilištem u San Franciscu (UCSF) prekinulo ugovor vrijedan 2 milijuna dolara godišnje, koji uključuje korištenje fetalnog tkiva. U rujnu je agencija okončala ugovor između Advanced Bioscience Resources Inc. i Uprave za hranu i lijekove, koji su koristili fetalno tkivo za razvoj protokola testiranja.

Iz HHS-a su priopćili kako su prekinuli ugovor s UCSF-om iz etičkih razloga, ali nisu precizirali što to podrazumijeva. NIH je odbio komentirati, prosljeđujući sva pitanja HHS-u.

“Tajnik HHS-a Alex Azar riskira milijune dolara u istraživanjima za spašavanje života kako bi zadovoljio malu skupinu ekstremista protiv pobačaja”, rekla je Mary Alice Carter, viša savjetnica u Equity Forward, skupine koja se bavi zaštitom zdravlja.

Protivnici abortusa koji su pritisnuli Trumpovu upravu da zaustavi istraživanja koja uključuju tkiva fetusa, pozdravili su navedene odluke o prestanku istraživanja.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa zagovarala je nekoliko politika za ograničavanje pobačaja u Sjedinjenim Državama i inozemstvu.

Reuters je prošlog tjedna naveo kako je potpredsjednik Mike Pence, čija je politička karijera potaknuta njegovim evanđeoskim kršćanskim uvjerenjima da ograniči pobačaj, odigrao tihu zakulisnu ulogu u anti-choice politici.

U posljednjih nekoliko tjedana, devet saveznih država, uključujući Alabamu, Gruziju i Missouri, donijelo je restriktivne zakone po pitanju zabrane pobačaja. S vremena na vrijeme očigledno neustavni način pisanja zakona ima za cilj potaknuti sudske sporove koji bi došli do Vrhovnog suda u kojem dominiraju konzervativci, s nadom da će poništiti odluku Roe v. Wade kojom se ženama jamči pravo na pobačaj.

Izvješće koje je u srijedu objavila Međunarodna koalicija za zdravlje žena (IWHC) kritiziralo je “razorni učinak” Trumpove politike na pobačaj: “nakon dvije godine provedbe, učinak je jasanSmanjen je pristup kontracepcijskim sredstvima i adekvatnim uvjetima za pobačaj, dovodeći tako do neželjenih trudnoća, nesigurnih pobačaja i smrti koje su se mogle spriječiti.”