U fokusu

Pobačaj danas ne bi smio biti kazneno djelo nigdje u EU

U Europi su prava žena na udaru, kažu feminističke stranke

U Europi su prava žena na udaru, kažu feminističke stranke

Two Women Travel Twitter

Prava žena su u Europi ugrožena,  upozorile su feminističke političke stranke uoči izbora za EU parlament, zahtijevajući dekriminalizaciju pobačaja u cijeloj EU.

Stranke iz Britanije, Švedske, Rumunjske i Italije iz grupe Feministička ujedinjena europska mreža (Feminists United Network Europe – FUN Europe) zahtijevale su besplatan, siguran i legalan pobačaj za sve žene u Europskoj uniji s obzirom na restrikcije koje dolaze iz smjera osnažene krajnje desnice.

Kažu da treba ukloniti zabrane prekida trudnoće u zemljama kao što je Sjeverna Irska, te osvijestiti da bi restrikcije prava na pobačaj u Alabami i drugim državama u SAD-u mogle potaknuti donošenje sličnih zakona u Europi.

“U Europi vidimo napade nacionalista i ultrakonzervativnih snaga na prava žena”, kaže Stina Svensson, koordinatorica mreže FUN Europe i kandidatkinja Feminističke inicijative u Švedskoj. “Potrebna je snažna mobilizacija u obrani ženskih prava, demokracije i otvorenih društva. Feminističke stranke su se ujedinile na ovim izborima kako bi predvodile tu promjenu.”

Mrežu FUN Europe je u studenome 2018. osnovala grupa feminističkih političkih stranaka i nevladinih organizacija kako bi stvorile zajedničku političku platformu na EU izborima.

Članice mreže kažu da je porast ekstremnih desničarskih grupa, nacionalizma i populizma prijetnja pravima žena diljem EU-a, uključujući i pristup pobačaju.

Pravo na pobačaj postalo je poprište borbe u SAD-u, gdje je više država pokrenulo donošenje ili donijelo zakone s ciljem teškog ograničavanja prava žena na prekid trudnoće.

Nekoliko europskih država već ima stroge restrikcije pristupu prekidu trudnoće. Najpoznatija je Sjeverna Irska u kojoj je pobačaj dozvoljen jedino ako je život žene u opasnosti ili postoji dugotrajan ili permanentan rizik za njezino mentalno ili fizičko zdravlje.

Litva, Slovačka, Španjolska i Poljska su proteklih godina doživjele zakonodavne pokušaje skoro potpune zabrane pobačaja.

Pobačaj danas ne bi smio biti kazneno djelo nigdje u EU, kažu članice FUN Europe, a novim zemljama članicama bi trebalo uvjetovati ulazak u EU na osnovi dostupnosti besplatnom, sigurnom i legalnom pobačaju.

Građanke EU-a bi također trebale moći obaviti prekid trudnoće u bilo kojoj zemlji EU-a, dodaju.

“EU ne samo da mora podržati reproduktivna prava žena na ovom kontinentu – već i predvoditi globalnu borbu”, kaže Catherine Mayer, kandidatkinja britanske Stranke ženske jednakosti (Women Equality Party – WEP), te dodaje: “Bez hitnog djelovanja, Sjeverna Irska i Alabama će ubrzo postati pravilo, a ne iznimka”.

Prevela i prilagodila: Sanja Kovačević