Prozor u svijet

10.07.2019. 08:30:44 - Libela

383 glasa 'za'

Sjeverna Irska: Parlament podržao legalizaciju istospolnih brakova

Parlamentarni zastupnici glasali su u prilog dopuštanja istospolnih brakova u Sjevernoj Irskoj s 383 glasova 'za' nasuprot 73 glasa 'protiv'.

Prema amandmanu koji je odobrio Donji dom, sekretarka Sjeverne Irske Karen Bradley mora formulirati propise potrebne za izmjenu zakona do 21. listopada ove godine.

Sjeverna Irska je jedini dio Velike Britanije u kojoj gej i lezbijski parovi ne mogu sklopiti brak. Istospolna vjenčanja legalizirana su u Engleskoj i Walesu 2013., a u Škotskoj naredne, 2014. godine. Prvi istospolni brak u Republici Irskoj sklopljen je 2015. godine, nakon što je reforma zakona izglasana putem referenduma.

Unatoč rastućim pritiscima na Sjevernu Irsku u pogledu legalizacije istospolnih brakova, promjene u pogledu zakona proteklih godina stavljene su na čekanje zbog kolapsa izvršne vlasti u siječnju 2017. godine.

Zastupnik St. Helens Northa izjavio je kako je Parlament "iznevjerio čitavu generaciju ljudi u Sjevernoj Irskoj" tako što nije dekriminalizirao homoseksualnost niti omogućio istospolne brakove u isto vrijeme kada su te promjene uvedene u ostatku Velike Britanije.

"Večeras imamo priliku učiniti pravu stvar", rekao je zastupnicima povodom glasanja. "Građani/ke u Sjevernoj Irskoj - i zapravo diljem Britanije i Irske - gledaju."

Parlamentarna zastupnica Karin Smyth kazala je kako je glasovanje za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj također i odalo počast ubijenoj novinarki Lyri McKee, koja je zajedno sa svojom partnericom planirala vjenčanje nedugo prije smrti tijekom nereda u Derryju u travnju.

Povodom odluke o legalizaciji istospolnih brakova, Paul Twocock iz organizacije za LGBT prava Stonewall je rekao: 'Ovo je veliki korak naprijed za ravnopravnost LGBT osoba u Velikoj Britaniji i počast onima koji su se godinama aktivno zalagali za bračnu jednakost u Sjevernoj Irskoj.

"Ovo je nevjerojatan trenutak i veliki razlog za slavlje. Bračna ravnopravnost u Sjevernoj Irskoj konačno je stvarnost. Izjavio je Patrick Corrigan, direktor Amnesty Internationala u Sjevernoj Irskoj i član koalicije Love Equality.

"Više od pet godina istospolni parovi u ostatku Velike Britanije mogu se vjenčati, dok je to pravo odbijeno građanima Sjeverne Irske. Sada, za samo tri mjeseca, mogli bismo vidjeti prve istospolne parove koji su stupili u bračne vode. Danas je dan o kojem će se čitati u povijesnim knjigama."

Tagovi: bračna jednakost, brak, istospolni brak, lgbtiq, ravnopravnost, sjeverna irska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM