U fokusu

i dalje nema rješenja za ključna pitanja

Indija mijenja zakon o pravima transrodnih osoba

Indija mijenja zakon o pravima transrodnih osoba

Indija je ovog tjedna izmijenila kontroverzni nacrt zakona o pravima transrodnih osoba, izvještavaju lokalni mediji.

Ova izmjena rezultat je višemjesečnog protivljenja LGBTIQ zajednice koja tvrdi kako je navedeni zakon ograničavajući, a ne štiti prava transrodnih osoba.

Ovog tjedna stoga je ukinuta odredba iz Zakona o pravima transrodnih osoba je prisiljavala transrodne osobe da dobiju potvrdu od okružnog ‘odbora za provjeru’ kako bi se priznale kao transrodne osobe, navodi The Telegraph India.

Također je uklonjen dio koji kriminalizira prosjačenje transrodnih osoba.

Indija je prepoznala transrodne osobe kao treći spol u značajnoj presudi iz 2014. godine.

Međutim, transrodne osobe ostaju marginalizirane i izložene riziku od zlostavljanja. Prema nedavnom istraživanju, devedeset posto trans osoba u Indiji doživljava neku vrstu uznemiravanja.

Vlada obećava da će zakon “ublažiti stigmu, diskriminaciju i zlostavljanje nad marginaliziranima i doprinijeti integraciji transrodnih osoba u društvo”.

Međutim, organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i prava trans osoba i dalje negoduju po pitanju navedenog zakona.

Govoreći za Gay Star News ovog utorka, glasnogovornica lokalne trans-organizacije za ljudska prava, Sampoorna, rekla je da “ne možemo ovu vijest uzeti zdravo za gotovo”.

Organizacija je upozorila kako vlada nije objavila svoj konačni nacrt zakona i nije dala nikakvu službenu izjavu.

Vlada je priopćila kako će potaknuti donošenje zakona još prošlog mjeseca. Sampoorna je taj zakon opisala kao “veliku travestiju pravde”.

“U ime osnaživanja, ovaj zakon nastavlja s pokušajima kriminalizacije i reguliranja naših identiteta proizvoljnim i drakonskim sredstvima”, rekla je.

Zakon ne rješava kritična pitanja kao što su brak, razvod i nasljedstvo.

Mnoga kaznena djela prema Indijskom kaznenom zakonu, kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje, primjenjuju se samo ako je žrtva cis žena. Nacrt zakona ne rješava ovo.

Zakon također povezuje interseksualnost s transrodnim osobama. Nadalje, on ne jamči pravo na samoidentifikaciju spola.