U fokusu

kandidatkinje navode da se vlada ne trudi čuti njihov glas kao žena

Afganistan: Žene protiv manipulacije izbornim rezultatima

Afganistan: Žene protiv manipulacije izbornim rezultatima

TOLO News

Skupina prosvjednica okupila se ovog utorka ispred američkog veleposlanstva u Kabulu, gdje su ponovile svoj zahtjev afganistanskoj vladi da čuje njihove glasove i odgovori na njihove zahtjeve u vezi sa “sveopćom prijevarom” u njihovim izbornim jedinicama tijekom parlamentarnih izbora 20. listopada koje su prema tvrdnjama bili namješteni.

Skupina kandidatkinja nedavno je nadležnim institucijama predala niz dokumenata i dokaza o prijevarama na parlamentarnim izborima, ali kažu da nisu dobile nikakav povratan odgovor.

Smatraju da se afganistanska vlada ne trudi čuti njihov glas kao žena, stoga su se okupile u blizini veleposlanstva kako bi ih čuli američki/e veleposlanici/e.

“Razočarane smo našom vladom. Kao kandidatkinje na izborima okupile smo se u blizini američkog veleposlanstva kako bismo podigle svoj glas”, kazala je jedna od prosvjednica Dewa Niazi.

“Amerika je donijela demokraciju u Afganistan i ima odgovornost da je podrži”, kaže Farzana Farahmand, još jedna od prosvjedujućih kandidatkinja.

“Nitko nas ne čuje. Policija nas je tri puta pretresla. Neke od nas bile su i ranjene, a to je u potpunoj suprotnosti sa zakonom “, kaže prosvjednica Sediqa Mubariz.

Kandidatkinje iz  12 različitih provincija započele su svoj prosvjed prije tri mjeseca štrajkom glađu. No, 4. srpnja, snage sigurnosti nasilno su prekinule isti. Kandidatkinje također navode da su u tom periodu pretrpjele razna zlostavljanja od strane sigurnosnih snaga.