U fokusu

3. kolovoza

Godišnjica genocida nad Jezidima/kinjama proglašena danom akcije protiv femicida

Godišnjica genocida nad Jezidima/kinjama proglašena danom akcije protiv femicida

Njemačka federacija ženskih organizacija proglasila je 3. kolovoza, 5. godišnjicu genocida nad Jezidima na Sinjaru, danom akcije i pozvala sve da izađu na ulice u ime borbe protiv femicida.

Dana 3. kolovoza 2014. borci ISIS-a napali su grad Sinjar u južnom Kurdistanu ubivši tisuće civila, među kojima su bila i mnogobrojna djeca i  žene.

Oko 6 000 Jezidkinja oteto je i odvedeno u seksualno roblje, a mnoge druge bile su podvrgnuti mučenju i smaknućima. Za oko 3 000 žena odvedenih u seksualno roblje još se traga.

Od jednog od najstrašnijih genocida 21. stoljeća, desetci tisuća Jezida/kinja na poslijetku je spašeno zahvaljujući borcima i borkinjama YPG/J-a i HPG gerili koji su otvorili koridor koji je omogućio ulazak boraca/kinja na Sinjar, te premještanje preživjelih civila na oslobođena područja.

Kako bi obilježila petu godišnjicu ovog genocida, Njemačka federacija ženskih organizacija proglasila je 3. kolovoza danom akcije protiv femicida.

Poziv je posebno usmjeren na žene koje se potiče da organiziraju razne aktivnosti i direktne akcije tog dana, u ime sjećanja na Sinjar.

Pod vodstvom Federacije 3. kolovoza u 11 sati u Sinjaru, ali i širom svijeta biti će održana minuta šutnje za žene koje su oteli ISIS-ovci.

U svom pozivu Federacija žena i druge organizacije civilnog društva kažu da navedene akcije za cilj imaju okončanje patnje Jezidkinja, ali i okončanje femicida diljem svijeta.