U fokusu

važna i edukacija zajednice o važnosti školovanja djevojčica

Tanzanija: Donesen zakon koji brani dječje brakove

Tanzanija: Donesen zakon koji brani dječje brakove

Dječji brakovi ovog su tjedna konačno postali i zakonom zabranjeni u Tanzaniji.

Tanzanijskim zakonom o braku iz 1971. godine određena je minimalna dob za sklapanje braka za djevojčice sa 15 godina uz pristanak roditelja i 18 za dječake. Navedeni zakon omogućuje i brak 14-godišnje djece kada sud utvrdi da postoje posebne, iako neodređene, okolnosti.

U značajnoj odluci iz 2016., tanzanijski visoki sud proglasio je te odredbe neustavnima i naložio vladi da poveća zakonsku dob za brak na 18 godina i za djevojčice i za dječake. Ova presuda uslijedila je nakon intervencije Msichana Initiative, organizacije koja se zalaže za pravo djevojčica na obrazovanje u Tanzaniji. Njihova je peticija tvrdila da Zakon o braku krši osnovna prava djevojčica na jednakost, dostojanstvo i pristup obrazovanju i protivan je Tanzanijskom Zakonu o djetetu.

Vlada Tanzanije uložila je žalbu na odluku, ali je ovaj tjedan ipak potvrđena presuda Visokog suda iz 2016. godine.

Tri od 10 djevojčica u Tanzaniji udaju se prije 18. rođendana, prema procjeni Ujedinjenih naroda. Human Rights Watch dokumentirao je pogubne cjeloživotne posljedice za djevojčice žrtve dječjeg braka, uključujući utjecaje na zdravlje djevojčica koje ostaju trudne prerano, povećani rizik od nasilja u obitelji, uključujući silovanje u braku, te prekid školovanja uzrokovan brakom. U Tanzaniji je školskim službenicima dopušteno protjerivati ​​udane djevojčice, a većina djevojčica ima ograničene mogućnosti za povratak u formalno školovanje nakon što jednom odustanu.

Tanzanijska vlada ima zakonske obveze zabraniti dječji brak i okončati štetu koju trpe djevojčice. Dobro polazište je kvalitetan zakon koji predviđa standardnu ​​minimalnu dob za brak za dječake i djevojčice.

Obrazovanje je ključna mjera zaštite od maloljetničkih brakova, a Tanzanija bi također trebala prekinuti dugogodišnju diskriminaciju djevojčica u obrazovanju, uključujući i osiguravanjem da djevojčice koje ostanu trudne mogu nastaviti školovanje i bavljenjem rasprostranjenim nasiljem u školama. Također je važno educirati zajednicu o važnosti školovanja djevojčica, a ne udavanja istih još u djetinjstvu.

Uz ove korake, djevojčice u Tanzaniji mogu imati budućnost kakvu zaslužuju i biti djevojčice, a ne supruge.