U fokusu

UN Women: Ima nade, ali ima i posla

UN Women: Ima nade, ali ima i posla

Jedna od novijih UN-ovih organizacija, UN Women utemeljena je 2. srpnja 2010. kada je Generalna skupština jednoglasno donijela rezoluciju o osnivanju UN-ovog tijela za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena. S operativnim djelovanjem organizacija je startala početkom 2011. godine i postavila si tri glavna cilja:

–        podrška naporima zemalja članica u međuvladinim tijelima koja se bave ravnopravnošću spolova

–        iniciranje i koordinacija raznih akcija unutar UN-ovog sustava koji su usmjereni na ravnopravnost spolova

–        pomoć zemljama članicama da primijene međunarodne standarde u svojim sredinama.

 Govoreći na godišnjici organizacije, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i izvršna direktorica UN Women Michelle Bachelet pozdravili su napredak u ravnopravnosti spolova, ali i upozorili da i dalje žene širom svijeta žive pod teretom diskriminacije, a promjene nabolje ne idu uvijek dovoljno brzo.

Nakon godine dana postojanja UN Women je podvukao crtu i objavio bilancu svojih dosadašnjih aktivnosti. Iako posla još uvijek ima, primjeri pozitivnih promjena vidljivi su u raznim zemljama.

U Albaniji je izmijenjena Nacionalna strategija za ravnopravnost spolova i iskorjenjivanje nasilja u obitelji. Prvi je put osigurana socijalna zaštita žrtvama obiteljskog nasilja, a potiče se i osnaživanje žena u političkim i ekonomskim sferama.

Nakon katastrofalnih poplava u Pakistanu 2010. udruženim naporima UN Women i UN-ovog populacijskog fonda pokrenuta je velika humanitarna operacija s naglaskom na potrebe djevojčica i žena u pogođenim područjima.

Početkom 2011, UN Women pomagao je ženama da ostvare političku ravnopravnost nakon prevrata u Tunisu i Egiptu. 

U Afganistanu je 2010, UN Women pomogao osnivanje nacionalnog sustava za zaustavljanje nasilja. U suradnji s Ministarstvom za ženska pitanja nastala je mreža od osam regionalnih baza podataka sa svim podacima o zabilježenim slučajevima nasilja.

Upornim lobiranjem uz pomoć UN Women, tadžikistanski parlament povisio je najnižu dob za vjenčanje na 18 godina. Uz to, od imama će se ubuduće tražiti da na svojim obraćanjima vjernicima zagovaraju odgovornost kod muškaraca kao i ženska prava.

U Guatemali je pokrenut Sud savjesti na kojemu su žene žrtve ratnih silovanja progovorile o svemu što je država propustila učiniti za njih u zadnjih 30 godina.

UN  Women ujedinio je čitav niz UN-ovih agencija, ženskih organizacija, poslovnih subjekata i sveučilišta u nastojanjima da se pobijede neki od gorućih ženskih problema u svijetu, poput rodno uvjetovanog nasilja ili trgovine ljudima. Pri tome se naglašava kako je potencijal koji žene imaju tek neznatno iskorišten, a spolni stereotipi još uvijek oblikuju svijet.

 Žene i gospodarstvo

Prema istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma provedenom u 134 zemlje veća rodna ravnopravnost povezana je s većim standardom države. Nažalost, prečesto se događa da spolna diskriminacija potkopava mogućnosti koje se ženama inače pružaju. Generalno govoreći, 50 posto žena zaposleno je na slabo plaćenim radnim mjestima koja su k tome izložena brzom gašenju u kriznim vremenima.

Ipak, i u poslovnim odnosima događaju se pozitivne promjene. Do sredine 2011. više od  180 direktora raznih tvrtki potpisalo je Izjavu o podršci načelima koja među ostalim uključuje ravnopravnost spolova i podršku profesionalnom razvoju žena.

Izražavajući uvjerenje da je ulaganje u žene ne samo pravedno, nego i razumno, Ban Ki-moon je zaključio kako je UN Women korak bliže ka svijetu bez diskriminacije i da zajednički možemo ostvariti svoju viziju boljeg svijeta.