U fokusu

Američka kriza lomi se na djeci i ženama

Američka kriza lomi se na djeci i ženama

Prosvjedi su započeli 17. rujna, kada se stotine prosvjednika okupilo na Bowling Green Parku u New Yorku, poznatoj financijskoj četvrti.

Prosvjednici su se okupili, jer žele pokazati da ne žele više tolerirati pohlepu i korupciju, kao i ljutnju prema načelu “profit iznad svega” koji ne dominira više samo američkom ekonomskom politikom, nego se širi na čitav svijet.  Tisuće ljudi okupljenih diljem Manhattana želi (is)koristiti sve ono što se koristi u prodemokratskim pokretima diljem Bliskog istoka, poznatom kao arapsko proljeće. “Kao naša braća i sestre u Egiptu, Grčkoj, Španjolskoj i Islandu, mi namjeravamo koristiti taktike revolucionarnog arapskog proljeća masovnim okupljanjem i vraćanjem demokracije u SAD. Potičemo nenasilje kako bi postigli naše ciljeve i sigurnost svih sudionika.” – rekao je jedan od organizatora prosvjeda.

No, u subotu 24. rujna uhićeno je preko 80 prosvjednika, a istog dana jedan od njujorških policajaca iskoristio je svoju silu na ženama, mirnim prosvjednicama, upotrijebivši papar u spreju (slično suzavcu) koji ponekad može i trajno oslijepiti osobu koja je njima poprskana.

Policajac koji se poslužio ovim sredstvom, po imenu Antony Bologna, otprije je poznat kao kršitelj građanskih prava. Sudjelovao je i pri uhićenju prosvjednika 2004. godine koji su prosvjedovali protiv rata u Iraku i politike tadašnjeg predsjednika Georga W. Busha.

Snimka ovog nemilog događaja objavljena je i na youtube-u i može se pogledati ovdje!

Jedan od prosvjednika izjavio je: “Ovo je barbarski čin, odvratna taktika prema nevinim ženama. Bili smo šokirani i gadi nam se ovakvo ponašanje.”

Nevine djevojke i žene zatražile su vodu kako bi isprale oči, a jedan od policajaca čak je komentirao: “Ne mogu vjerovati da joj je to učinio je…. sprej.”

{slika}

Trenutna ekonomska situacija u SAD-u najgora je od vremena Velike depresije. Jedna od tri obitelji živi u siromaštvu (oko 37 posto). Američko Ministarstvo poljoprivrede navodi da jedno od četvero djece (oko 23 posto) živi u obitelji koja si ne može priuštiti dovoljno hrane.

Postaje sve gore. Sve više obitelji s djecom i malim primanjima traži pomoć savezne vlade. S druge strane, novaca je sve manje i programi i sredstva se sve više režu.

Drastična smanjenja, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini već su u tijeku. Državni proračun smanjen je za 150 milijardi dolara. Na taj način najranjivija skupina postaju upravo slabostojeće obitelji s malom djecom. 

Također su drastično smanjene i potpore za obrazovanje. To znači manje novca za škole, smanjenje školskih programa, kraći školski tjedan, smanjenje programa u vrtićima, pa tako i smanjene naknada za udžbenike i izvanškolske aktivnosti.

Ipak, republikanci ne razmišljaju o povećanju poreza na bogate, čak iako su najbogatitiji članovi društva bogatiji nego ikad, a imaju najnižu poreznu stopu u posljednja tri desetljeća.