U fokusu

od 'narančaste' kraljice do zatvorenice

Slučaj Timošenko: Hoće li diktatura poraziti demokraciju?

Slučaj Timošenko: Hoće li diktatura poraziti demokraciju?

Bivša premijerka, Julija Timošenko okončala je štrajk glađu koji je započela zbog batina koje su joj zadali čuvari u ukrajinskom zatvoru u Harkivu, gdje služi sedmogodišnju kaznu za prekoračenje ovlasti. Zbog sumnje da je politički proces spram nje osobna osveta  predsjednika Viktora Janukovića, Ukrajini prijeti međunarodna izolacija.

Nešto je trulo u Ukrajini!

Politička borba između Viktora Janukovića, bivšeg predsjednika Viktora Juščenka i Julije Timošenko traje nešto više od desetljeća. U tom su razdoblju Ukrajinu obilježili korupcija, trovanja, demonstracije te borba istoka i zapada. Zemlja je s vremenom postala “tampon zona” u kojoj se za prevlast bore zapad zemlje orijentiran prema Europi i zapadnim vrijednostima, te istok na čijem teritoriju živi 8 milijuna ruskog stanovništva koje je orijentirano prema matičnoj državi. 

Julija Timošenko i Viktor Juščenko 2004. godine započeli su Narančastu revoluciju. Bio je to naziv za politički pakt koji su sklopili s ciljem da na izborima poraze proruskog kandidata Janukovića. Iako je drugi krug izbora obilježilo lažiranje glasova te trovanje Juščenka, dvojac je potaknuo stanovništvo da izađe na ulice i izborio je treći izborni krug. Na njemu su pobjedu odnijeli narančasti i činilo se kako zemlja kreće k ostvarenju demokratskih vrijednosti. Stalne nesuglasice između premijerke Timošenko i predsjednika Juščenka trajale su sve do izbora 2010. godine. Narančasti su poraženi, Viktor Januković se vraća na političku scenu, te počinje nepovoljno razdoblje za Juliju Timošenko i ostale članove bivše vlade.

Iako su međunarodni promatrači ustvrdili da su izbori provedeni regularno, Timošenko i njeni istomišljenici punili su medije diljem svijeta s najavom žalbe i optužbama da je Januković lažirao rezultate. U konačnici, žalba je povučena uz obrazloženje da je ukrajinski sud korumpiran i da se na njemu ne mogu ostvariti prava. Januković nije dugo čekao na protuudar. Čim je stupio na čelo države, obustavio je proces pristupanja Ukrajine NATO savezu te je sklopio dogovor s Rusijom u kojem je omogućio ruskoj floti ostanak u bazama na Krimu još trideset godina. Također, najavio je reviziju rada vlade za vrijeme Julije Timošenko. Špekulacije o mogućim optužbama protiv bivše premijerke dolazile su sa svih strana.  Od utaje poreza do prelijevanja novaca iz fonda za okoliš u mirovinski fond. Kulminacija se zbila u travnju 2011. kada je Julija Timošenko optužena za sklapanje nepovoljnog dogovora s Rusijom 2009. godine o nabavi plina pri čemu je oštetila Ukrajinu za 186 milijuna dolara. 

Politički montiran proces ili prekoračenje ovlasti?

Od samoga početka suđenja Julija Timošenko i njeni simpatizeri naglašavali su kako se radi o montiranom procesu i osobnoj osveti predsjednika Janukovića s ciljem neutralizacije oporbe. Tom su stavu bile sklone i međunarodne organizacije, te države Europske Unije koje su izrazile zabrinutost da Ukrajina ne slijedi EU vrijednosti kao što je neovisno pravosuđe, već je ono selektivno. Unatoč pritiscima sa svih strana Timošenko je osuđena na 7 godina zatvora. Tu su sudsku odluku popratile demonstracije nekoliko tisuća ljudi diljem Kijeva. Čak je Vladimir Putin, s kojim je Timošenko dogovorila isporuku plina 2009. godine, izjavio kako mu ‘nije jasno zbog čega je Timošenko osuđena’.

Osuda je bila samo početak problema za ukrajinsku Ivanu Orleansku, kako su Timošenko prozvali mediji za vrijeme ‘Narančaste revolucije’. Njeno zdravstveno stanje se bitno pogoršalo, te pati od jakih bolova u leđima. Zbog straha da je ne inficiraju, što je imajući na navodni pokušaj atentata na nju 2002. godine (prometna nesreća) opravdano, odbila je liječenje u Ukrajini uz riječi : “Neću povjeriti svoj život i zdravlje ovoj Vladi”.

{slika}

Hoće li Timošenko završiti kao Ivana Orleanska?

U noći 20. travnja zatvorski su čuvari navodno pretukli bivšu premijerku. Prema riječima njene kćeri, usred noći ušli su u zatvorsku ćeliju, omotali Timošenko plahtom i prisilno je pokušali odvesti u bolnicu. Bivša je premijerka mislila da se radi o zadnjim sekundama njenoga života te se žestoko opirala što je rezultiralo uporabom sile i udarcima u trbuh.  Kada je došla svijesti Timošenko je u znak protesta spram ponašanja čuvara započela štrajk glađu. Vijest o tome kako je pretučena šokirala je svijet, a ukrajinska ju je Vlada demantirala. Ubrzo se na YouTubeu našla snimka u kojem se navodno Timošenko nalazi u klinču s odvjetnikom Serhijem Vlašenkom, te snimke u kojima ona u odsustvu odvjetnika veselo šeće zatvorskim hodnicima. Uradci su loši, pa se sa sigurnošću ne može ustvrditi da se radi o Timošenko, ali ni opovrgnuti.

Posjet njemačkih liječnika Juliji Timošenko pojačao je zabrinutost liječnika za njeno zdravstveno stanje. Također, na tvrdnje ministra zdravstva da Timošenko primjereno liječenje može dobiti u Ukrajini, reagirali su skeptično. Unatoč tome ministar, kao i predsjednik Januković, odbacio je mogućnost njenog odlaska na liječenje izvan zemlje tvrdeći kako njeno stanje nije toliko loše te bi to bio nepotreban trošak za državu. Uz to nitko ne garantira da će se Timošenko vratiti u Ukrajinu ukoliko je puste iz zemlje, dodao je ministar. Zbog štete po zdravlje i gubitka desetak kilograma Julija je bila primorana 9. svibnja prekinuti štrajk i potražiti pomoć u bolnici. Također, ročište o žalbi na presudu odgođeno je za kraj lipnja zbog njenog zdravstvenog stanja. Odvjetnici smatraju da sud oteže kako Julija ne bi podnijela žalbu Europskom sudu za ljudska prava, što je moguće tek kada se iscrpe sva pravna rješenja u zemlji.   

Umjesto približavanja Europi – Ukrajina se nalazi u sve većoj izolaciji

Politički progon Julije Timošenko i kršenje njenih ljudskih prava rezultirali su zamrzavanjem ugovora o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Europe, bojkotom sastanka čelnika zemalja srednje i istočne Europe koji je bio predviđen 11. i 12. svibnja, te najavom mnogih političara da će bojkotirati ukrajinski dio Europskog prvenstva u nogometu koje počinje idući mjesec. Razočarano ponašanjem čuvara i ukrajinskog pravosuđa spram Timošenko čak 13 od 20 čelnika odbilo je nazočiti sastanku na Jalti. Poljska koja je uz Ukrajinu domaćin ovogodišnjeg EURA osudila je bojkot te vrši pritisak na Janukovića da popusti  kako obje zemlje ne bi izgubile veliku svotu novca koji su uložile u projekt.

Julija Timošenko –   od tajkunice preko “narančaste” princeze do zatvorenice

Poslovni i politički put Julije Timošenko obilježili su usponi i padovi, no na kraju bi zahvaljujući inteligenciji, ljepoti i sposobnostima uvijek našla način da se vrati na tron. Hoćemo li i ovoga puta gledati jednak scenarij, teško je prognozirati. Zapadni svijet i mediji uvjereni su da je njena presuda i zatvaranje pet članova bivše vlade politički proces kojim se Januković nastoji riješiti protivnika, te onemogućiti Timošenko da sudjeluje na nadolazećim izborima za parlament i predsjednika. Dok je ona u zatvoru njegovo je mjesto sigurno. Viktor Juščenko mu ne predstavlja opasnost jer je izgubio potporu građana o čemu svjedoči svega pet posto osvojenih glasova 2010. godine. Također, u suđenju bivšoj premijerki bio je jedan od ključnih svjedoka optužbe te zaradio etiketu izdajnika.

Julija Timošenko žestoko se borila protiv korupcije i u tome je bila uspješna. Mnogi smatraju da je razlog tome što je jako dobro poznavala njen lanac i način funkcioniranja. Nitko tko je izabrao politiku kao životni put nije bezgrješan, no scenarij koji promatramo u Ukrajini tužan je za stoljeće u kojem živimo i za vrijednosti i prava koja promiče Europa. Sudski postupak spram Timošenko i sve što je nakon njega uslijedilo podsjeća na autoritarnu vladavinu protiv koje se borimo više od tri desetljeća. Međunarodna podrška koju uživa zasigurno je veliki motiv za Timošenko da ustraje u svojim nakanama, no za pravu borbu i ostvarenje njenoga cilja trebati će mnogo više. Posebno ako uzmemo u obzir da joj se bliži novo suđenje u kojem je optužena za utaju poreza 90-ih godina kada je bila na čelu tvrtke Ukrajinski ujedinjeni energetski sustavi te joj prijeti novih 12 godina zatvora. Također, špekulira se da će se podići i treća optužnica – po kojoj je navodno sudjelovala u naručenom ubojstvu Jehvena Šerbana, bogatog magnata 1996. godine.

Sudbina Julije Timošenko nalazi se u rukama Viktora Janukovića, a sudbina Ukrajine krojiti će se prema interesima Rusije i Zapada.  Hoće li Timošenko biti samo još jedna žrtva interesa velesila ili pak simbol pobjede zapadnih vrijednosti i borbe za ljudska prava, ostaje nam vidjeti.