Prozor u svijet

23.11.2012. 12:11:02 - Enea Hasukić

Ususret Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama

Britanke protiv nasilja nad ženama

Dana 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U obilježavanju ovog dana zadnjih nekoliko godina održavaju se povorke diljem Velike Britanije pod nazivom Reclaim the Night.

Prvi marš ove vrste održao se 1970-ih godina kad je serijski ubojica pod nadimkom Yorkshire Ripper ubijao žene u Leedsu, na što je policija naložila ženama da ne izlaze noću iz kuće. Žene, bijesne na ovakvo ograničavanje slobode zbog muškog nasilja, pogotovo s obzirom na činjenicu da im najviše nasilja prijeti u njihovim vlastitim obiteljima, odlučile su izaći na ulice. Njihov bijes je još jasniji kada se uzme u obzir da je policija uložila malo napora u rješavanje ubojstava, s obzirom da se radilo o prostitutkama.

Danas, žene još uvijek žive u svijetu nasilja u kojem su najčešće same krive zato što su žrtve. Neprestano nam se govori da nam je noću potrebna muška pratnja, da moramo paziti na stil odijevanja, na ono što pijemo i gdje zalazimo u slučaju da nas nepoznati muškarac odluči napasti. Ipak, istraživanja pokazuju da sve to nisu razlozi za nasilje nad ženama i da je statistički puno veća opasnost od napada u vlastitome domu ili radnome mjestu. U isto vrijeme, na ulici noću žene često doživljavaju seksualno uznemiravanje i druge oblike zlostavljanja.

Upravo marš Reclaim the night predstavlja protest kojem se zahtijeva sloboda žene na javnom prostoru u noćnim satima, sloboda od straha i realnosti muškog nasilja. Marš obuhvaća sljedeće gradove: Brighton, Cornwall, London, Sunderland, Glasgow, Cardiff, Sheffield, Leeds. 

Tagovi: aktivizam, borba, nasilje, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM