U fokusu

Stvarni Big Brother u Saudijskoj Arabiji

Kretanje žena praćeno SMS-om

Kretanje žena praćeno SMS-om

Saudijska Arabija suočava se s optužbama zbog ponašanja nalik Big Brotheru nakon što je objavljeno uvođenje novog elektronskog sustava kojim muški “skrbnici” dobivaju tekstualne poruke svaki put kada žena pod njihovim skrbništvom napusti zemlju.

Kraljevina je već ženama zabranila vožnju i zapošljavanje na mnogim radnim mjestima. Ne odobrava žensko bavljenje sportom, a od prošlog tjedna implementiran je novi elektronski sustav koji prati kretanja preko granice.

Sustav se koristi i kada žena putuje sa svojim mužem ili skrbnikom, na principu trenutnog slanja tekstualne poruke. Saudijke moraju zatražiti formalno odobrenje od svojih skrbnika kako bi mogle putovati u inozemstvo, te moraju predati zloglasni “žuti bon”, kojeg je potpisao muškarac, u zračnoj luci ili graničnom prijelazu.

Uvođenje ove mjere smjesta je izazvalo proteste. Safa Alahmad, novinarka i autorica dokumentaraca, izjavila je kako “Novi obavezni SMS servis, uz komplimente Ministarstva unutarnjih poslova Saudijske Arabije, nije samo opaki podsjetnika da me Big Brother gleda, nego da će me cinkati “skrbniku” kada napuštam zemlju. Očito, kao Saudijka, ne zaslužujem ni neka osnovna prava kao što je pravo na privatnost. Srž problema ostaje isti. Saudijke su podređene vladi Saudijske Arabije, SMS poruka to ne mijenja nego samo dodaje sol na ranu”.

“Vlasti koriste tehnologiju kako bi nadzirale žene”, napisala je kolumnistica Badriya al-Bashr, kritizirajući “stanje ropstva u kojem se nalaze saudijske žene”.

{slika}

Neki korisnici društvene mreže Twitter usporedili su vladu u Rijadu s vlašću Talibana. Drugi sarkastično predlažu da bi se ženama trebali ugraditi mikročipovi kako bi ih se bolje nadgledalo.

Manal al-Sahrif, dobro poznata aktivistkinja za prava žena, digla je uzbunu nakon što ju je na novi SMS sustav upozorio jedan par. Muž i žena su skupa putovali kada je on, bez zahtjeva, primio SMS poruku da mu je žena napustila državu.

Sharif, tridesettrogodišnjakinja, prošle je godine privukla međunarodnu pažnju kada je provela kampanju građanskog neposluha za prava žena na vožnju u kojem je sudjelovalo oko 100 žena. Mnoge su uhićene i pritvorene, a jedna je sudionica osuđena na 10 udaraca bičem (kazna je  kasnije odgođena). U lipnju je Sharif poslala otvoreno pismo kralju Abdullahu pozivajući na prestanak zabrane vožnje za žene, inače jedini takav zakon na svijetu.

Blogerska zajednica u Saudijskoj Arabiji upozorila je kako se ovaj novi elektronski sustav ne odnosi samo na žene. SMS poruke se muškim “skrbnicima” šalju kad bilo koja osoba zavisna o njima (pod tim se smatraju sinovi, kćeri, ali i strani radnici) napuste zemlju.

Ministarstvo unutarnjih poslova ovaj je sustav uveo u travnju kao dio programa elektronske modernizacije vlade. Cilj je zamijeniti “žuti bon” s elektronskim dopuštenjem odlaska. Originalno su poruke o prelasku granice bile slane samo “skrbnicima” koji su tu uslugu zatražili, ali se sada očito šalje automatski.

Prema Human Rights Watch-u, skrbnikom može biti muž, otac, brat ili čak maloljetni sin. Oni uživaju veliku vlast nad svim ženskim srodnicama. Mogu odobriti ili odbiti svaki zahtjev za putovanje, rad, brak ili čak zdravstvenu skrb.

Osim područja zdravstva i školstva, ženama je većinom zabranjen rad. Ministarstvo rada  u travnju je izdalo nove zakone kojima je ženama broj dostupnih radnih mjesta samo u teoriji povećan, ali pod pritiskom religioznih konzervativaca ponovno su aktivirani strogi segregacijski zakoni koji se odnose na radna mjesta. 

Prevela i prilagodila: Ana-Marija Špehar