U fokusu

Korak u pravom smjeru

Besplatna kontracepcija za francuske tinejdžerice

Besplatna kontracepcija za francuske tinejdžerice

Od ove godine, mlade Francuskinje u dobi od 15 do 18 godina moći će dobivati besplatne kontraceptive i to bez roditeljskog dopuštenja. Francuska vlada tvrdi kako je ova nova mjera namijenjena smanjenju trudnoće u toj dobnoj skupini kao rezultatu ignorancije, tabua i nedostatku pristupa kontracepcijskim sredstvima.

Jedno od mjesta gdje su dostupne informacije o kontracepciji, pobačaju i seksualnom zlostavljanju jest klinika za planiranje obitelji u istočnom djelu Pariza.

Postoji savjetnik koji svakodnevno u čekaonici razgovara s tinejdžericama o problemima. Upraviteljica klinike Isabelle Louis kaže kako djevojke koje dolaze nisu nužno siromašne, naprotiv, mnoge dolaze iz dobrostojećih pariških obitelji.

“Mladoj djevojci nije jednostavno otići obiteljskom liječniku i tražiti kontraceptive”, objašnjava Louis. “Mnoge je strah kako će liječnici reći njihovim roditeljima da su dolazile”.

Počevši od siječnja, zakon će štititi anonimnost djevojaka  u uredima liječnika, a država će pokrivati troškove savjetovanja i kontracepcije. Trenutna pravila nalažu kako tinejdžerice moraju platiti pregled gotovinom bez mogućnosti povratka novca kako bi osigurale potpunu anonimnost  kod liječnika. Kontraceptivi se samo djelomično financiraju od strane države, a jedino su klinike poput ove sasvim besplatne.

Francuski zdravstveni stručnjaci kažu kako će novim mjerama omogućiti zaštitu tinejdžericama koje dolaze iz obitelji s manjim prihodima ili obitelji i kojima je seksualnost tabu tema.

{slika}

Marie, sedamnaestogodišnjakinja koja ne otkriva svoje prezime prvi je put posjetila kliniku. Kaže kako nije znala za novi zakon te idući put namjerava posjetiti obiteljskog liječnika jer ga poznaje i vjeruje mu.

Objašnjava kako je maturantica u vrlo kompetitivnoj pariškoj gimnaziji te si ne može dozvoliti rizik da ostane trudna. No, dolazi iz katoličke obitelji i kaže kako njezini roditelji ne bi odobravali njenu seksualnu aktivnost.

“Ne žele da imam spolne odnose sa  mnogim dečkima jer smatraju kako seks znači i ljubav. Žele da spavam s nekim koga volim”.

Marie objašnjava kako se slaže sa svojim roditeljima. “Spavam sa svojim dečkom samo zato jer ga volim. Slažem se sa njima”.

I dok je u Americi tijekom izborne kampanje cijele godine u jeku bila zajedljiva rasprava oko kontracepcije, francuska je vlada bez ikakve zadrške prihvatila nove politike.

Samo se jedna katolička skupina protivila. Radilo se o CLER- u, skupini koja savjetuje mlade o vezama i seksualnosti. Video na njihovoj stranici prikazuje volontere koji idu u srednjoj školi razgovarati s adolescentima.

“Smatramo kako je naknada za kontraceptive vrlo higijenski pristup seksualnosti, kao da je samo zdravlje ono što je bitno”, objašnjava Jean Eude Tisson, predsjednik CLEAR-a. “Vjerujemo kako postoji puno dublje značenje.”

Tisson kaže kako njegova skupina pokušava objasniti da brak spaja tijelo i duh zajedno. Objašnjava kako bi bilo bolje da francuska vlada troši novac na efikasniju seksualnu edukaciju u školama nego na kontracepcijska sredstva.

Vratimo priču malo unatrag do klinike. U čekaonici sjedi sedamnaestogodišnjakinja Sabrina i nervozno čeka pregled.  I njoj je prvi put da posjećuje kliniku, ali ne zbog kontraceptiva.

“Moj otac želi pregled kako bi se uvjerio da sam djevica te moram donijeti potvrdu od liječnika. Kaže da će me vratiti u Maroko ako nisam  djevica”, objašnjava djevojka.

Sabrina tvrdi kako dosad nije imala spolne odnose, ali i da ipak ne želi čekati brak unatoč očevim prijetnjama.

Savjetnici u klinici kažu kako novi zakon možda i neće riješiti svaki problem, no djevojkama poput Sabrine mogu osigurati anonimno informiranje, savjetovanje i besplatne preglede, a to je, vjeruju, korak u pravom smjeru.

 Prevela i prilagodila: Martina Ardalić