Prozor u svijet

15.02.2013. 10:27:22 - voxfeminae.net

Tiha revolucija 21. stoljeća

Poduzetništvo kao novi ženski pokret

Tiha revolucija upravo se događa među ženama. Za razliku od tihe revolucije koja je počela u 1970-ima kada su žene napustile dom kako bi ušle na tržište rada, danas žene napuštaju tržište rada kako bi ostale kod kuće. No, za razliku od generacija žena prije, ove žene se ne opredjeljuju za rad u kući kao domaćice, već kao poduzetnice.

Posljednjih 20 godina žene su započele vlastiti posao u većem postotku nego muškaraca i imaju tendenciju u većem omjeru pokrenuti micro (manje od pet zaposlenih) i malo poduzetništvo od kuće. Žene će pokrenuti više od polovine od 9 720 000 novih radnih mjesta do 2018. i sve više i više će to raditi iz kućnih ureda diljem SAD-a.

Recesija je teško vrijeme za mnoge vlasnike malih tvrtki, a gotovo polovica žena još uvijek nisu u stanju vratiti se na pred recesijsku zaradu, ali su ustrajale i prilagodile se novoj ekonomiji.

Upravljanje troškovima je najpopularnija strategija usvojena među poduzetnicama u borbi protiv recesije, te se za 52 posto povećao broj poduzetnica koje koriste društvene medije kako bi poboljšale poslovanje štedeći tako na marketinškim troškovima.

Također, mnoge žene danas korporacije smatraju ograničavajućima za njihov napredak. Uredska politika je postala ključni faktor zašto žene napuštaju korporativnu Ameriku i pokreću vlastiti posao. Uz nisku cijenu pokretanja poslovanja, žene kažu "ne hvala" godinama napornog rada, penjanju korporativnim strukturama, korporativnoj politici i čestom prekovremenom radu bez osjećaja ispunjenja za kojim žude.

Poduzetništvo ženama nudi priliku da usklade osobne vrijednosti, slobodu i fleksibilnost. "Stakleni strop koji je ograničavao ženinu karijeru je utro novi put prema poslovnom vlasništvu, gdje žene mogu iskoristiti svoju poslovnu pronicavost, ali i graditi jake obiteljske veze", smatra Erica Nicole bivša korporativna zaposlenica, danas vlasnica YFS Magazine-a, magazina za pokretanje poslovanja i poduzetničku kulturu.

Svakako jedna stvar je sigurna: ova "Tiha revolucija". ženski pokret 21. stoljeća, postaje sve glasnija i glasnija.

Tagovi: korporacije, poduzetništvo, posao, svijet, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM