U fokusu

Prekrasan odgovor homofobiji:

Projekt Maćuhica

Projekt Maćuhica

Sljedeći put kada vidite cvijet koji raste uz pločnik, razmislite o sljedećem:

Paul Harfleet posadio je 10.000 cvjetova u različitim gradovima diljem svijeta, ali ne zato jer nasumično voli uljepšavati okoliš. Svaka sadnica označava mjesto homofobnog napada.

Ben Schiller je za FastCo.Exist napisao:

Prije nekoliko godina Paul Harfleet je šetao po ulici u Manchesteru u Engleskoj, kad mu je netko povikao jebeni peder. Malo kasnije se ista stvar opet ponovila. I opet. Tri puta u jednom danu.

 Naravno, kao i mnogi gay muškarci, mogao je pokušati zaboraviti na to. No, on je odlučio kako želi obilježiti iskustvo na neki način, kao umjetnik. Vratio se na ta mjesta i zasadio maćuhicu u najbliži dostupni komad zemlje.

“Spomenici uz cestu postajali su sve popularniji i sviđalo mi se kako te natjeraju da razmisliš što se dogodilo na toj lokaciji. Sadnja maćuhica bio je nježniji i nenametljiviji način od postavljanja pravih spomenika. Svidjela mi se ideja da na neki način ‘poqueerim’ ulice”, rekao je.

Da, od svih vrsta cvjetova, upravo su maćuhice odabrane, pošto je riječ ‘maćuhica’ (eng. Pansy) podcjenjivački pojam za slabe, feminizirane ili homoseksualne muškarce. Dok je Hartfleetov prvi cvijet označavao mjesto verbalnog napada, ostali koje je sadio predstavljaju spomenike ljudima koji su fizički napadnuti – pretučeni ili ubijeni.

Vizualni kontrast delikatnog, jarkog cvijeta koji nastoji rasti i cvjetati unatoč tome što je okružen betonom, nevjerojatno je dirljiv. Projekt podsjeća na cvijet u cijevi pištolja pristup tokom Vijetnamskog rata, dirljiv način kako užasan trenutak pretvoriti u prekrasan.

Prevela i prilagodila Nataša Vajagić