U fokusu

Mito i korupcija

Bolnica koja naplaćuje ženama pet dolara svaki puta kad vrisnu tijekom poroda

Bolnica koja naplaćuje ženama pet dolara svaki puta kad vrisnu tijekom poroda


Max Fisher iz Washington Posta je izdvojio jednu od najgorih anegdota iz izvješća Transparency Internationala pod nazivom ‘Barometar globalne korupcije’ koja se dogodila u jednoj od najsiromašnijih afričkih zemalja, Zimbabveu, u kojoj BDP po stanovniku iznosi samo 500 dolara, a prosječni godišnji dohodak po osobi oko 150 dolara.

 Korupcija u toj zemlji je postala toliko sustavna da lokalna bolnica naplaćuje budućim mama pet dolara svaki put kada vrisnu tijekom poroda kao pristojbu zbog  ‘dizanja lažne uzbune’.  Bolnice također naplaćuju pristojbu od 50 dolara za porođaj. To znači da u zemlji s 95 posto nezaposlenosti, majka koja vrisne nekoliko puta tijekom poroda može dugovati preko polovice godišnjeg dohotka nakon što rodi dijete.

Transparency International je otkrio da je otprilike četvrtina svjetske populacije platila neku vrstu mita u protekloj godini, a mitu su najskloniji policija i sudovi.  Zemlja u kojoj je korupcija najraširenija jest Sierra Leone, gdje je čak 84 posto ispitanih izjavilo da su platili neku vrstu mita u protekloj godini.  Australija, Danska, Finska i Japan su četiri zemlje s najmanje korupcije. U tim zemljama tek je jedan posto ispitanika platilo neku vrstu mita.

 

                                                                                           Prevela i prilagodila Iva Butorac