U fokusu

Drakonski zakon

Rusija će zatvarati gay turiste

Rusija će zatvarati gay turiste

Razmišljate ovoga ljeta otići na more u Europu? Ako se na vašem popisu nalazi kultna Moskva ili provokativni St. Petersburg, razmislite još jednom jer je u Rusiji nedavno usvojen anti-gay zakon. Biti ‘out’ i ponositi se time stavljeno je izvan zakona.

U atavizam zemlje autoritarne vladavine, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je kontroverzni zakon koji kažnjava ljude zbog ‘homoseksualne propagande’. Zakon kažnjava ljude, uključujući i turiste, kaznom u iznosu 200.000 rubalja (6.240 dolara) za “propagiranje ne tradicionalnih seksualnih odnosa”. Za Kanađane, u čijoj je zemlji istospolni brak legalan, nedokučivo je da ruski zakoni dopuštaju vladi uhićenje i pritvaranje gay ili pro-gay osoba ili stranaca u roku od 14 dana, prije nego što će biti protjerani iz zemlje.

Dakle, što se podrazumijeva pod pro-gay? Sve, od govora koji podržavaju gay prava do držanja za ruke, čak je i izlaganje zastave duginih boja pokraj javorovog lista na ruksaku protuzakonito. Nedavno je na jugu Rusije bilo prigovora kako su scenski nastupi Eltona Johna također pali pod utjecaj ‘gay propagande’. Dok se LGBT osobama, s potpuno nejasnim objašnjenjem govori kako nisu dobrodošli/e u Rusiju, čovjek se može zapitati hoće li ga iz Rusije deportirati ili kazniti ako samo izgleda kao da bi mogao biti gay?

Prema Glasu Rusije, bilo kakvo pokazivanje naklonosti između istospolnih parova može izazvati ‘iskrivljeno razumijevanje’ kako su gay odnosi i heteroseksualni odnosi društveno jednaki i riskirati širenje zapadnjačkog liberalizma. Putin tvrdi kako zakon ne diskriminira LGBT osobe, nego služi ‘zaštiti djece od pedofilije’.

S Gay Prideom slavljenim diljem svijeta, od Sydneya do Toronta i s istospolnim brakom trenutno legaliziranim u 13 zemalja, i još puno zemalja koje ih prate, poput Novog Zelanda ili Urugvaja, teško je zamisliti zemlju koja glasuje za donošenje tako beskompromisnih i oštrih zakona.

Kako će ti zakoni utjecati na turizam i kakvo će svijetlo baciti na Zimske olimpijske igre koje se 2014. godine održavaju u Sochiju? Hoće li LGBT posjetitelji ili drugi koji podržavaju gay zajednicu uopće htjeti posjetiti igre? Dok ruski zakoni stigmatiziraju gay zajednicu, brazilski ministar turizma radi na poticanju LGBT osoba da posjete njegovu zemlju. Brazil koji je domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2016. godine i Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine.

Srećom, za LGBT putnike u potrazi za odmorom postoje drugi dijelovi svijeta koji su ih spremni primiti raširenih ruku, ili im barem obećati da kraj odmora neće dočekati u zatvoru. Air Canada ima putne pakete namijenjene homoseksualnim osobama za različite lokacije kao što su Aruba ili Tel Aviv, te promovira Kopenhagen i Dansku kao jednu od prvih zemalja u Europi koja je legalizirala istospolne brakove. Ili bliže kući, u New Yorku, gdje hotel New York Out  reklamira sebe kao ‘straight friendly’.

  

                                                                       Prevela i prilagodila Mirna Šimunović