Prozor u svijet

21.11.2013. 09:34:21 - J. Lester Feder (buzzfeed.com)

Izvje规e Trans Murder Monitoringa

238 transrodnih osoba ubijeno diljem svijeta tijekom pro筶e godine

U pro筶oj godini ubijeno je 238 transrodnih osoba diljem svijeta

Prema izvje规u projekta Trans Murder Monitoring, koji provodi mre綼 organizacija Transgender Europe, Brazil i Meksiko na vrhu su liste koja bilje緄 ubojstva transrodnih osoba tijekom pro筶e godine.

Izvje规e je objavljeno uo鑙 15. Me饀narodnog dana sje鎍nja na transrodne osobe, koji se obilje綼va 20. studenog.

U izvje规u su navedena samo ona ubojstva koja su dostupna za dokumentaciju kroz javnosti dostupne informacije ili su prijavljena od strane lokalnih organizacija te je stoga izgledno da izvje规e ne prikazuje realan opseg ovih zlo鑙na po鑙njenih diljem svijeta. Karta prikazuje da su 鑑k i zemlje koje su postigle velike pomake u pravima homoseksualnih osoba i dalje nesigurna mjesta za transrodne osobe.

Istospolni parovi u Brazilu i Meksiku pro筶e su godine dobili sudsku parnicu koja je utabala put bra鑞oj ravnopravnosti. Svejedno, u Brazilu je ubijeno 95 transrodnih osoba, a u Meksiku 40. U SAD-u je zabilje緀na smrt 16 transrodnih osoba.

U nekim manjim dr綼vama tako餰r je zabilje緀n velik broj ubijenih, pogotovo u usporedbi s brojem stanovnika. U Hondurasu, primjerice, na svaka dva milijuna stanovnika dolaze tri ubijene transrodne osobe.

The Trans Murder Monitoring projekt navodi da su u statistici ubijenih transrodnih osoba najzastupljeniji maloljetnici. Od po鑕tka 2013. godine zabilje緀n je ubojstvo 22 transrodne osobe, a 11 od njih bilo je maloljetno.

U taj broj ulaze i 13-godi筺jakinja zadavljena u Brazilu i 14-godi筺jakinja zadavljene u Brazilu 9. lipnja, odnosno 15. listopada te 16-godi筺jakinja ubijena od strane mafije na ku鎛oj zabavi na Jamajci, 22. srpnja.

Od 2008. godine Transgender Europe dokumentirao je 1.374 ubojstava transrodnih osoba u 60 zemalja diljem svijeta, a njih 108 bili su mla餴 od 20 godina.

 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi 

Tagovi: statistika, svijet, transrodne osobe, ubojstva

Vezani 鑜anci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM