U fokusu

Izvješće Trans Murder Monitoringa

238 transrodnih osoba ubijeno diljem svijeta tijekom prošle godine

238 transrodnih osoba ubijeno diljem svijeta tijekom prošle godine

U prošloj godini ubijeno je 238 transrodnih osoba diljem svijeta

Prema izvješću projekta Trans Murder Monitoring, koji provodi mreža organizacija Transgender Europe, Brazil i Meksiko na vrhu su liste koja bilježi ubojstva transrodnih osoba tijekom prošle godine.

Izvješće je objavljeno uoči 15. Međunarodnog dana sjećanja na transrodne osobe, koji se obilježava 20. studenog.

U izvješću su navedena samo ona ubojstva koja su dostupna za dokumentaciju kroz javnosti dostupne informacije ili su prijavljena od strane lokalnih organizacija te je stoga izgledno da izvješće ne prikazuje realan opseg ovih zločina počinjenih diljem svijeta. Karta prikazuje da su čak i zemlje koje su postigle velike pomake u pravima homoseksualnih osoba i dalje nesigurna mjesta za transrodne osobe.

Istospolni parovi u Brazilu i Meksiku prošle su godine dobili sudsku parnicu koja je utabala put bračnoj ravnopravnosti. Svejedno, u Brazilu je ubijeno 95 transrodnih osoba, a u Meksiku 40. U SAD-u je zabilježena smrt 16 transrodnih osoba.

U nekim manjim državama također je zabilježen velik broj ubijenih, pogotovo u usporedbi s brojem stanovnika. U Hondurasu, primjerice, na svaka dva milijuna stanovnika dolaze tri ubijene transrodne osobe.

The Trans Murder Monitoring projekt navodi da su u statistici ubijenih transrodnih osoba najzastupljeniji maloljetnici. Od početka 2013. godine zabilježen je ubojstvo 22 transrodne osobe, a 11 od njih bilo je maloljetno.

U taj broj ulaze i 13-godišnjakinja zadavljena u Brazilu i 14-godišnjakinja zadavljene u Brazilu 9. lipnja, odnosno 15. listopada te 16-godišnjakinja ubijena od strane mafije na kućnoj zabavi na Jamajci, 22. srpnja.

Od 2008. godine Transgender Europe dokumentirao je 1.374 ubojstava transrodnih osoba u 60 zemalja diljem svijeta, a njih 108 bili su mlađi od 20 godina.{slika}

 

Prevela i prilagodila Sara Sharifi