U fokusu

Kada se klima mijenja, posao žena postaje duži i teži

Zašto su žene tajno oružje u borbi protiv klimatskih promjena?

Zašto su žene tajno oružje u borbi protiv klimatskih promjena?

Dok se u zemljama diljem svijeta obilježavao Međunarodni dan žena, važno je prisjetiti se jedinstvenog položaja koji žene imaju kada su u pitanju klimatske promjene.

Iako klimatske promjene imaju utjecaj na sve ljude, u mjestima u kojima se takve promjene već osjećaju na ženama je obično najveći teret. Primjerice, većinu malih gospodarstava u svijetu vode žene, pogotovo u zemljama u razvoju u kojima muškarci često napuštaju sela u potrazi za poslom. Klimatske promjene otežavaju poljoprivredu ženama. Kada usjevi propadnu zbog poplava, suše ili erozije tla, manje je hrane proizvedeno i žene se nalaze pod pritiskom kako prehraniti svoju obitelj, piše CNN.

Kako bi mogle pripremati hanu koju su i proizvele, 50 posto žena diljem svijeta još uvijek loži drvo, balegu, ugljen i ostala tradicionalna goriva koja se koriste u kućanstvima. Zagađeni zrak koji pritom nastaje i nakuplja se u neprozračenim kućama oslobađa visoke razine crnog ugljena, koji uzrokuje oko 1.4 milijuna smrti godišnje, najviše žena i djece u siromašnim dijelovima svijeta.

Kada se klima mijenja, posao žena postaje duži i teži. Zbog nestašice hrane, goriva i vode, žene moraju propješačiti dalek put kako bi došle do njih, a to ih često izlaže opasnosti od nasilja. Osim što pribavljaju hranu, žene se brinu za zdravlje i njegu svoje obitelji.

U slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta – kojima sve češće svjedočimo – žene najviše pate, a to je često povezano i s njihovim ograničenim pravima, budući da, primjerice, mnoge od njih ne smiju napustiti svoje domove tijekom hitnih slučajeva jer nisu u pratnji muškaraca.

Ove je žene lako proglasiti žrtvama, ali ono što ih uistinu čini ranjivima jest ono što ih ujedno čini ključnima kada su u pitanju klimatske promjene. Bilo da se radi o zemljama u razvoju ili razvijenim zemljama, žene se nalaze na prvoj liniji u bitci s klimatskim promjenama; kao one koje obitelj snabdijevaju vodom, hranom i energijom ili kao liderice u gospodarstvu, zajednicama i politici. Žene se nalaze na jedinstvenoj poziciji iz koje mogu prepoznati neke od mogućnosti što  proizlaze iz klimatskih promjena.

Kao dio UN-ove inicijative Momentum for Change s prošlogodišnje konferencije o klimatskim promjenama u Varšavi, prepoznali smo neke od tih žena i njihov rad kojim žele utjecati na klimatske promjene. Na primjer, Low Smoke Stove projekt pridonosi zdravstveno i ekonomskom boljitku kućanstvima u sukobom razorenoj regiji Darfur u Sudanu, gdje su klimatske promjene, suša i opustinjavanje dio svakodnevnice. U Gani, potpomognuta ženskim vodstvom, inicijativa Ghana Bamboo Bikes utječe na klimatske promjene, a ujedno i omogućuje ženama prihode tako da ih obučava za izradu visokokvalitetnih bicikala od bambusa. U Gvatemali poljoprivrednice sade drveće kako bi eliminirale i CO2 i poboljšale poljoprivredne tehnike. U Australiji je pokret 1 Million Women narastao i postao najveća ženska organizacija za zaštitu okoliša, s ciljem da potakne milijun žena da malim koracima u svojoj svakodnevici smanje svoj ugljični otisak.

Ovo su primjeri akcija vođenih od strane žena koje već osjećaju posljedice klimatskih promjena i razvijaju rješenja kojima ih adresiraju, rješenja o kojima ćemo svi sve više ovisiti širenjem utjecaja klimatskih promjena po cijelome svijetu.

Ove žene nisu samo inspiracija, nego i poduzetnice i svojevrsne pionirke, ali kako bi one uistinu mogle biti pokretačice promjena, konkretna i mjerljiva akcija valja biti poduzeta na svim nivoima. Postoje četiri koraka koja odmah možemo poduzeti, a koji bi pridonijeli jednakosti žena diljem svijeta i umanjili težinu klimatskih promjena. Prvo, možemo reducirati potrošačke navike koje su postale nekompatibilne s održivom budućnošću i radije uložiti u proizvode koji su u skladu s održivim življenjem. Drugo, trebamo podržati ekspanziju ženskih prava diljem svijeta, kao i njihovu vodeću ulogu u aktivnostima vezanim za klimatske promjene. Treće, trebamo omogućiti prijenos tehnologije zemljama u razvoju kako bismo im pomogli da koriste obnovljive izvore energije i izgrade održivi prijevoz. I napokon, trebamo poticati vladajuće da osmisle međunarodni sporazum o klimatskim promjenama utemeljen na nacionalnim planovima djelovanja, što bi imalo pozitivan i dugotrajan efkt na sve ljude.

Trebamo raditi zajedno i potaknuti pravu promjenu, promjenu koja će osnaživati žene i pružiti im središnju ulogu i procesu donošenja odluka u njihovim zajednicama. Prepoznavanjem ključne uloge žena u borbi protiv klimatskim promjena, ciljevima kojima težimo bit će brže postignuti i utjecajniji.

Prevela i prilagodila Sara Sharifi