Prozor u svijet

10.12.2014. 07:17:37 - Mary Elizabeth Williams (salon.com)

Volim svoj posao i volim svoju djecu

Da tata više zarađuje, ti ne bi radila, jel' da?

Bila sam uvjerena da vlastitu kćer odgajam tako da propitkuje norme – sve dok me nije iznenadila neočekivanim pitanjem.

Upravo smo bile na odlasku kada me iznenadila pitanjem. Moja mlađa kći i ja smo kasnile (po običaju) i jurile kako ne bismo zakasnileu školu. Na nogama sam bila od ranih jutarnjih sati (po običaju!), pogrbljena nad računalom izrađujući dnevni raspored, dok se u pozadini odvijao uobičajeni jutarnji obiteljski cirkus. I baš kad smo navlačile kapute, dok je ona vješala ruksak na rame, a ja nabrzinu ispijala posljednje gutljaje čaja, pogledala me i rekla: ‟Da tata više zarađuje, ti ne bi radila, jelda?ˮ. Mojoj kćerki je 10 godina. Njena mama-feministkinja čitavo je desetljeće provela suprotstavljajući se dominantnoj paradigmi, a ona ispali ovakvo pitanje.

Moja djeca me oduvijek znaju kao zaposlenu mamu. Imam tu sreću da radim od kuće, što znači da sam dovoljno fleksibilna da ih mogu pokupiti iz škole, voziti ih doktoru a katkad se i volonterski uključitiu razredne aktivnosti. No moja djeca imaju i oca kojem (ponešto tradicionalniji) posao ostavlja dovoljno vremena da im se posveti; tatu koji uklanja koricu s njihovih sendviča i briše im noseve s jednakom smirenošću kao i njihova majka. Imaju i baku koja se u trenutku odlaska u mirovinu nalazila na drugoj najvažnijojpoziciji u svojoj tvrtki. Svoje roditelje nikada nisu čuli da se žale na svoje poslove ili priželjkuju drugačije radne uvjete. A ipak – eto mog djeteta kako govori upravo o tome.

Dok smo zajedno stajale kraj vrata, pitala sam se što bi moglo biti uzrokom pitanja moje kćeri. Treba li kriviti gledanje Moderne obitelji, serije koja se već godinama neupitno oslanja na premisu da mame ne rade? Ili je možda riječ o zavisti zbog svih onih mama koje su uvijek spremne pomoći i koje se toliko angažiraju u njezinoj školi, dežurajući za vrijeme odmora i vodeći izvanškolske aktivnosti? Nisam se mogla dovinuti odgovoru, a nisam imala niti vremena pomnije o tome razmišljati. Stoga sam joj jednostavno rekla istinu: ‟Ne, dušoˮ, odgovorila sam. ‟Ja volim svoj posao. Moj posao mi je važan. Želim raditiˮ. Pogledala me u čudu i upitala: ‟Zašto?ˮ. ‟Želim da budeš ponosna na meneˮ, rekla sam joj toga jutra. ‟A posao je način da to i postignemˮ.

Naravno, ima dana kada gubim vrijeme na živopisne e-poruke od kakvog ‟trolaˮ ili se prepustim kratkotrajnim maštarijama o dobitku na lutriji. Nema sumnje da radim kako bih prehranila svoju djecu i osigurala im krov nad glavom, te da uživam uzbudljive privilegije kao što su zdravstveno osiguranje koje bi bez mog prihoda nestalo. Također, radim zato što je posao (uz izuzetak nekoliko zastrašujućih razdoblja nezaposlenosti) konstanta u mom životu još otkako sam kao trinaestogodišnjakinja čuvala djecu. Posao me definira, baš kao što me i majčinstvo definira: toga se ne sramim, niti se zbog toga ispričavam.

Ne zanima me kako pojedine obitelji usklađuju posao, vrijeme, novac i djecu. Ako vi i vaši imate sistem koji svakom/oj članu/ici vaše obiteljske jedinice donosi maksimalno zadovoljstvo – svaka čast, kapa dolje. Ono što me uznemiruje jest spoznaja da je moja kći nekako došla na ideju da rad nije optimalna situacija za majke, odnosno, da one same ne bi izabrale rad da im ne treba novac. Ono što mi smeta jest dominantan javni diskurs koji govori o tri tipa zaposlenih majki: za početak, tu su žene zaslijepljene ambicijom, sebične vještice koje zanemaruju svoju djecu (one su vrlo, vrlo popularna meta na Facebooku). Zatim imamo siromašne mame koje su u financijskom smislu stjerane u kut. One bi, naravno, najradije ostale kod kuće s djecom, ali, što se može – ekonomska situacija ne ostavlja im previše izbora. Naposljetku tu su i bogatašice koje prtljaju s poslovima, žene čiji supruzi dobro zarađuju, ali koja su posljednje dvije godine provele radeći na svojim blogovima ili vlastitim linijama ručnih torbica, ili pak neodređeno spominju da se bave ‟savjetovanjemˮ. One nemaju, ne trebaju, a čini se, zapravo i ne žele posao, no ponašaju se kao da njihovi hobiji čine karijeru – glavno dane zasjenjuju njihove supruge ili djecu.

Moja prijateljica, novinarka i pjevačica Celeste, kaže: ‟Trebale bismo misliti da su djeca najvažnija stvar u našim životima. Ali djeca su i najbolja i najgora stvar koja se nekome može dogoditi. I ja sam nečije dijete, a taj netko želio je da moj život bude značajan i ispunjavajuć na kojoj god razini poželim, da realiziram vlastite potencijale, a ne samo da se razmnožavam (koliko god i to bilo važno). Ako želim ostati kod kuće – super. Ali ako je ono što me ispunjava važan posao izvan kuće, onda moja obitelj može biti ponosna što me pripremila na to. I ja sama učim svoje dijete da bude neovisno, kao što je mene učila moja majkaˮ. Na kraju dodaje: ‟Ne raditi nikada nije bila opcijaˮ. Moja prijateljica Fiona kaže: ‟Volim svoj posao, usprkos tome što je često pogrešno shvaćen, i usprkos tome što znam da biti 'obična učiteljica likovnog' ne znači bogznašto ostatku svijetu. Zahvalna sam što imam taj izbor, jerpostoje i oni kojima takve mogućnosti... jednostavno nisu dostupne. Želim da moji sinovi budu svjesnih tih problema i razviju određen pogled na svijet kako bi se, kad odrastu, mogli zalagati za mogućnost izbora za žene koje moraju/žele raditi i imati obitelj; da bi se mogli osjećati ugodno kao očevi koji ostaju kod kuće sa svojom djecom; da bi mogli biti djelom budućnosti koja će možda biti drugačijaˮ.

Za ženske časopise prestala sam pisati onoga dana kada je jedan urednik promijenio izjavu žene o kojoj smo pisali iz ‟Volim svoj posao i volim svoju djecuˮ u ‟Volim svoj posao, ali volim i svoju djecuˮ. Mogla bih do sutra rogoboriti protiv nazivanja majčinstva ‟najtežim poslom na svijetuˮ – kao da roditeljstvo treba mjeriti standardima koji vrijede za karijere, kao da sve što žena čini ili čemu teži gubi na važnosti ako nema djecu. A svaki put kad se neka poznata žena s djecom ispričava za svoj uspjeh ističući da joj je obitelj, naravno, na prvom mjestu, dođe mi da si počupam kosu. 

Da vam objasnim kako stvari stoje za mnoge od nas. Nema sumnje da nam je obitelj na prvom mjestu: pitajte većinu majki (ili očeva) što ili tko im je na prvom mjestu, i to je odgovor koji ćete dobiti. Razlika je u tome što se zaposlenim očevima to pitanje rijetko postavlja. Možete se kladiti da radimo kako bismo uzdržavale sebe i svoje obitelji: to je ekonomska stvarnost velike većine nas. No možda će vas iznenaditi podatak da velikoj većini nas samo obavljanje poslova i zarađivanje novca pričinjaju zadovoljstvo. Ovdje nije riječ o prevladavanju prepreka ili o želji da imamo sve – jer, kvragu, tko to uopće ima sve?! Radi se jednostavno o nastojanju da stvorimosvijet u kojem će biti prihvatljivo da ženakaže: ‟Volim svoj posao i volim svoju djecuˮ, a da to ne zvuči jako radikalno. Istina, tako nešto iziskuje poprilično mnogo žongliranja i pomirivanja s nesavršenostima na brojnim poljima. Ali vrijedno je toga! Iako ovog trenutka moram prihvatiti činjenicu da moja kćer to ne razumije, nadam se da jednoga dana hoće.

Prevela i prilagodila Nada Kujundžić

Tagovi: djeca, majčinstvo, obitelj, roditeljstvo, rodna ravnopravnost, rodne uloge

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (54)

Stari komentari

reasilvija:
"Ono što me uznemiruje jest spoznaja da je moja kći nekako došla na ideju da rad nije optimalna situacija za majke, odnosno, da one same ne bi izabrale rad da im ne treba novac."
Kći je došla na tu ideju zato što bi njoj to više odgovaralo, da je mama stalno s njom. Koje dijete to ne bi poželjelo? Koje dijete ne bi poželjelo da po cijeli dan jede samo slatkiše i da vječno traju praznici? Želja za 24satnom maminom nazočnošću je u tom rangu. Problem je stvarno ako je i mamina želja podudarna, onda nastaju drame.
Kad je moje prvo dijete bilo malo, pitalo me "mama, a kad mene nema kod kuće, jel se ti onda sama igraš?" To znači, dijete vidi svijet kako njemu odgovara, iz svoje perspektive; a roditelj ga treba poučiti da to nije baš tako. Neki roditelji (ma uglavnom mame, ne znam ni jednog tatu koji to radi) se stave totalno na raspolaganje svom djetetu (djeci), stalno su mu pri ruci, i uče dijete da se oslanja na njih umjesto na sebe. Toj djeci je život ljepši i komotniji nego onoj djeci koja se navikavaju na samostalnost. Ali, kod te prve djece, kojoj roditelji (tj. mama) služe, teško je onima s koji s tom djecom moraju kontaktirati. Npr. učiteljicama.
10.12.2014. 13:25
još jedno muško:
Pa možda je vrijeme da citiramo Simone de Beauvoir. Mislim da je svako objašnjenje o kome se radi ovdje suvišno:
"No, we don’t believe that any woman should have this choice. No woman should be authorised to stay at home to bring up her children. Society should be totally different. Women should not have that choice, precisely because if there is such a choice, too many women will make that one. It is a way of forcing women in a certain direction"

Moža se u tom citatu krije odgovor zbog čega svi ovi silni članci kojima je zajedničko da ženama jednostavno žele ogaditi majčinstvo, a svoju trenutni vrhunac dosegli su načinom na koji Rode provode akciju #PrekinimoSutnju koja je stvorila gotovo pravu paniku kod mladih žena.
Sadašni trendovi pokazuju kako nekadašnji pokret za ravnopravnost žena ima veliku šansu da se pretvori u diktaturu. Da parafraziram H. Forda: " Svaka žena može može izabrati što god hoće sve dok je u skladu sa ideologijom feminizma." Borba protiv majčinstva i brige za obitelj kao životnog poziva očito je jedan od prioriteta feminizma bez obzira što je to slobodan izbor i želja velikog broja žena.
10.12.2014. 14:05
reasilvija:
Bio bi i ti u panici da si žensko i da trebaš ići roditi u rodilište za obične smrtnike. Ne zbog rodine akcije, nego zbog onoga što se tamo događa zadnjih 40-50 godina. Možda misliš da ti osobno ne bi paničario, ali možeš si ti zamišljati šta god hoćeš dok nisi u toj koži i dok samo stojiš sa strane i gledaš (hoćemo možda reći, "dok si objektivan promatrač"?) Nije bitno što žene osjećaju, bitno je šta muškarci o svemu tome misle, to si htio reći?
Ali morao si to ubaciti u ovu temu? Ovo govori o jednoj potpuno drugoj situaciji koja se događa ženama par godina nakon što izađu iz rodilišta. A ti si još zaljepljen za to rodilište.
Zato što tvoja mora biti zadnja? OK, neka bude. Pitam se s kim ćeš na kraju komentirati bilo koju temu.
10.12.2014. 15:01
:
Kapitalizam je fenomenalan sustav. Navede ljude da sami postanu robovi i još su na to ponosni i smatraju to "postizanjem neovisnosti". Hahahahaha... Genijalno!

Pazi ovo: "važan posao". Pa većina je poslova glupa, repetitivna i ne zahtijeva neke nadljudske sposobnosti niti ne znam kakvu inteligenciju. Par godina obrazovanja i to je to.

Ja nemam ništa protiv da žene rade, dapače, smatram ih čak i pogodnijim za određena zanimanja, ali bi porodiljni trebao trajati najmanje, tri, četiri godine i bez glupavih feminističkih fora o muškom porodiljnom.

Ali nema mi ništa urnebesnije kada žene od svojih poslića rade "smisao života". Ono... svijet bi propeo bez mene i mog posla. Je, istog trena bi propao.
10.12.2014. 16:11
za:
Ne ,svijet bi propao bez mene i mog posla, već ja bih propala bez svog posla.Radi se o tome da se od žene uvjek očekivalo da služi drugome, mužu, djeci te da zanemari sebe i svoje želje.
10.12.2014. 20:00
:
Zapravo stvar je vrlo jednostavna: trebalo je samo uvjeriti žene da su ih njihovi muževi, očevi i braća i muškarci općenito tretirali kao marvu i kinjili na najrazličitije moguće načine i da je sada konačno došlo vrijeme da se posvete sebi i svojim željama i rade na nekoj blagajni ili kao spremačice za 2 500 kn.

Ali bitno je da su se žene globalno emancipirale i riješile se zlog patrijarhata.
10.12.2014. 20:42
još jedno muško:
@reasilvija
Nisam primijetio tvoj post jer nisam refreshao stranicu. Uglavnom se slažem sa tvojim prvim komentarom. Čak i jedna nevina dječja želja da što više bude sa majkom "u rukama" prave feministice postaje patrijarhat i posljedica stereotipa.
Kad smo kod mojeg komentiranja kako ti vjeruješ da moj komentar nema veze sa člankom tako ja smatram je sam ovaj članak samo dio mozaika. Unazad mjesec-dva ovdje imamo teme prava na abortusa, pa o strahotama iz rodilišta, strahotama majčinstva o kojima nitko nije pričao ženama, članke o tom kako majčinstvo sprječava žene da napreduju u karijeri itd.
Sve ovo stavljeno zajedno itekako ima veze sa onim što je rekla Simone de Beauvoir. A još više ima veze sa onim što je rekao provokator jer jedini koji ovdje profitiraju jesu imućni kapitalisti koji pobiru vrhnje. Na pladnju im je uvijek radna snaga u godinama kada se najbolje može povući i, što je još važnije, ona koja neće previše jamrati i buniti se poput onih starijih od 40 godina. Kad žena navrši četiri banke samo neka rađa. Zamjenit će je mlađa i efikasnija radna snaga.

Što se tiče tvoje tvrdnje kako moja mora biti zadnja primijetio sam da je ovo istina samo u slučajevima gdje sam tražio objašnjenje feminističkih statistika koje su "dokazi" muškog nasilja i dominacije. Ti komentari još uvijek čekaju odgovore i tužno stoje na dnu.
10.12.2014. 20:44
:
Prve ozbiljne ideje o globalnoj kontroli stanovništva i njegova rasta počele su krajem 18. i poč. 19. st. Otprilike tada pojavljuje se ideja da se kretanje stanovništa ne smije prepustiti stihiji (ne smijemo zaboraviti da suvremeni porast stanovništva počinje s industrijskom revolucijom). No budući da su cijelo 19, a pogotovo prva pol. 20. st. bili vrlo turbulentno razdoblje, ideje o sveopćoj demografskoj kontroli i doista pravo totalitarno društvo dolaze tek poslije tzv. totalitarnih ideologija.

Još jedno muško je u pravo, kad se pogledaju teme koje se forsiraju ovdje na Libeli, ali i na ostalim fem. portalima jasno je da su sve odreda usmjerene protiv roditeljstva i majčinstva, čak i kad se čine da ga podržavaju.

No meni je uvijek farsično kad dobar dio feminističkoga pokreta deklarativno se veže uz razne socijalističke ili anarhističke struje, dok u praksi sva njihova nastojanja nisu ništa drugo nego voda na kapiatlistički mlin.

Ali, ponavljam, treba imati širu sliku: čini se da je cilj, čim se stvore tehnički uvjeti za to (a nismo daleko od toga), ljudsku reprodukciju industrijalizirati i potpuno odmaknuti od seksa i rađanja, te tako imati potpunu kontrolu nad rastom stanovništva. Treba reći i da će općim uvođenjem automatizacije i robotizacije nestati potreba za velikom većinom radne snage. Zapravo, to se odgađa jedino iz razloga što ima previše ljudi, pa da većina ostane bez posla, naravno da bi došlo do revolucije. Ovako se ide malim, ali sigurnim koracima. A u međuvremenu će većina "bespotrebne bagre pocrkati".

A da sve ima svoju kockicu u mozaiku, evo primjera: imam jednu poznanicu koja se panično boji rađanja. Sad je u nekim odlučujućim godinama za roditi. Ove priče strave iz hrvatskih rodilišta sigurno će poticajno djelovati na nju.
10.12.2014. 22:10
Provokatorica:
"trebalo je samo uvjeriti žene da su ih njihovi muževi, očevi i braća i muškarci općenito tretirali kao marvu i kinjili na najrazličitije moguće načine i da je sada konačno došlo vrijeme da se posvete sebi i svojim željama i rade na nekoj blagajni ili kao spremačice za 2 500 kn.
Ali bitno je da su se žene globalno emancipirale i riješile se zlog patrijarhata."

Reče on i ode kopat kanal, kupit smeće kamionom ili raditi kao zaštitar za hmm koliko, 10 000 kuna? Čekaj ne, tu je negdje u istom košu za blagajnicom.
Dragi moj provokatoru, taman i da za 300 kuna radim cijeli mjesec MOJ je to novac, a ne njegov.

"Ali nema mi ništa urnebesnije kada žene od svojih poslića rade "smisao života". Ono... svijet bi propeo bez mene i mog posla. Je, istog trena bi propao."

Još je urnebesnije kad si emancipiran muškarac utuvi u glavu da bi svijet propao bez njega i njegovog poslića. Muški poslić i smisao života.
Volim provokatora.
12.12.2014. 00:26
Bocko:
@Provokatorica

Kada bi na mjesec dana 80% žena prestalo raditi svoj posao, ništa se jako strašno ne bi dogodilo. Bilo bi isprva malo konfuzije, i to je to. Ali kada bi na mjesec dana prestalo raditi 80% muškaraca, zavladao bi kaos i raspad civiliziranog društva.

I dobro razmisli prije nego popljuješ ovu istinu.
12.12.2014. 08:47
reasilvija:
Bocko hoće reći da je 80 % žena rođeno bez veze, kao neko višak, koji nema šta tražiti ("svoj dio kolača") na ovom svijetu; postotak žena koji je rođen da radi neplaćene poslove i besplatno služi onima koji zarađuju.

Tako razmišljaju mnogi muškarci. Oni to nazivaju "istina", iako zapravo nije ni teorija. Ne znam ni kako se može zamisliti, ali valjda može. Ono što me stvarno zanima je KAKO JE DOŠAO DO BROJKE OD 80 %? Jer pazite, radi se o ISTINI, koja se ne smije tek tako popljuvati, mora se moći matematički opovrgnuti, jer ipak se tu radi o nekim brojkama i svjetskoj ekonomiji. Ali ne možeš samo tako ispalit teoriju - treba podastrijeti i (matematički točne) argumente.
Jel ima to možda na nekom linku? Za nas koji nismo studirali ekonomiju.
12.12.2014. 09:36
Bocko:
@Reasilvija,
pa lijepo sam naglasio da malo razmisliš prije nego počneš pisati.
Ono, da se izdigneš iznad ideologije i pogledaš realni svijet. Ti zaista misliš da o ovome treba napraviti neki elaborat ili znanstveni rad?

Feministice misle da se gore opisani scenarij ne može dogoditi.
Netko ovo može shvatiti kao teoretsko razmatranje, ali ja mislim da će se dogoditi - ako ovo feminizirano mizandrično društvo nastavi ovim tempom diskriminirati i oduzinmati muškarcima temeljna ljudska prava i dostojanstvo.

Pogledajmo malo koje to poslove rade većinom žene:
Tete u vrtićima 100%, u osnovnom školstvu cca 90%, u srednjem kolstvu i na društvenim fakultetima većina su žene. U svim državnim institucijama, u uredima i na raznim šalterima, velika većina su žene. U pravosuđu ukupno radi i do 80% žena. Razne PR agencije, modni studiji, estrada, butici, frizeraji, tečajevi sambe i zumbe ,prodaja kozmetike, osoblje u kafićima...
U privatnim i proizvodnim tvrtkama - žene rade većinom u uredima. U proizvodnji, većina žena radi u raznim šnajderajima, tvornicama obuće i na drugim slabo plaćenim mjestima. Da se sve to zatvori na mjesec dana, - što bi se stvarno dogodilo?

A sad pogledajmo tko nam održava elektroenergetski sustav, plinsku mrežu, vodovod... ? Je li ikad netko vidio žene na stupovima dalekovoda, u jamama gdje se popravlja plinska instalacija? Tko vozi kamione cijelu noć da bi mi ujutro kupili svježi kruh i namirnice svih vrsta u supermarketima? Tko vozi cisterne i radi na benzinskim crpkama da bi mi mogli tankati gorivo u svoje automobile? Tko vrši sve moguće vrste popravaka i servisnih usluga? Tko održava internet i sve računalne sustave?
Čak i u tvrtkama poput tekstilnih tvornica, gdje su 90% zaposlenih žene - tko održava pogon i popravlja strojeve?
Kako bi vatrogasna služba funkcionirala bez muškaraca? Kako bi policija funkcionirala bez muškaraca?
A vojska? Imamo mi i brigadirku Garašič, koja je sada u Afganistanu. Stručnjakinja za rodna pitanja . 'Opasnija' je za talibane nego amerićki SEAL timovi i Delta force, i britanski SAS. Kad nju vide , talibanima se tresu gaće - od smijeha. Šalu na stranu - ovi džihadisti sad su već u Libiji. Za nekoliko kodina bit će u Parizu, Briselu i Malmeu - ti gradovi imat će kvartove sa islamskom vlasti, kao Pakestnci na zapadnoj obali.
Žele li feministkinje da im muškarci u vojsci krenu u štrajk kada se dogodi takvo stanje?

To nije nikakvo ponižavanje žena, drage feministice. To je kako stoje stvari. Realno, samo žene u zdravstvu i trgovkinje u špecerajima bi u slučaju ženskog štrajka bile neophodno potrebne za tih mjesec dana štrajka.

A ako muškarci na mjesec dana stupe u štrajk, nestalo bi civilizavije - struje, vode, plina, grijanja, interneta, požar se ne bi gasili, supermarketi bi se ispraznili, ne bi bilo benzina na crpkama, nitko ne bi popravljao kvarove. Kriminalci bi radili što ih volja. požari bi harali.

Pa sad još jednom razmisli o svemu.
12.12.2014. 13:04
Katarina:
Da istina da muskarci rade poslove koje bi zena puno teze obavljale i da bi svasta bilo da nema nekakvog reda u drustvu.Treba opcenito cijeniti svaki posao koji se obavlja za dobrobit drustva.Zene bi po meni jedino htjela da se pocinje vise cijeniti i njihov rad u kucanstvu i majcinstvu jer su to poslovi koji nisu placeni a zahtjevaju isto vremena i snage,a moraju se obavljati i ne moze se samo dati otkaz ili otici u strajk jer vecina zena ima u sebi odgovornost prema obitelji koja im je sveta.Nije lako sve uskladiti a da svima pase i odgovara,ali je pocetak da pocnemo i zene cijeniti i muskarce jednako.
12.12.2014. 13:36
za:
Dragi moj Bocko ti zaista ponižavaš ženski rod do besvjesti. Već neko vrijeme sam odlučila ne komentirati tvoje i slične članke ali ovo moram komentirati. Što bi se dogodilo da muškarci prestanu raditi ono što rade, žene bi se borile za egzistenciju kao što su se uvijek borile i vjeruj mi zasukale rukave i odradile i najteže poslove.

Što se dogodi jednoj domaćici s troje djece, kad joj umre muž hranitelj? Preokrene brda i doline.
12.12.2014. 14:25
Sebo:
Mala ispravka-Garašić je generalica.
12.12.2014. 14:30
reasilvija:
Bocko,
vidim da ekonomiju studirao nisi (al možda imaš diplomu :)
Oduzmi mjesečni prihod od 80 % žena na svijetu, pa da vidiš krah svjetske ekonomije kakav je do sad bio nepoznat i nezamisliv. Koja bi sve industrija stradala? Koje sve uslužne djelatnosti? Tko sve živi i preživljava od ženskog novca? Jel ti znaš (a to su oni koji znaju računati izračunali) koliki silan postotak prihoda globalne industrije ovisi o novcu koje troše žene. O ovome o čemu ti pričaš, naime postoji studija, nema link, ima knjiga, za one koji nešto čitaju.
A na što će trošiti žene koje ne zarađuju?
Ovo što sam napisala, to je retorički. Ne očekujem od tebe (nikakav pametan ni suvisao) odgovor. Tek da ti pokažem da to što se dižeš na stražnje noge ne obara činjenice (one koje ti se ne sviđaju, pa ih ne uzimaš u obzir). To što ti misliš da si sposoban raspravljati, ne znači da si stvarno sposoban, jer do sada još nisi rekao ništa ni točno ni pametno. Od tebe je ovaj portal doživio samo izljeve zlobe i minoriziranja ženskog spola. Još nikad nisam vidjela da je iz takvog odnosa izašlo nešto dobro i korisno.
12.12.2014. 15:08
žensko:
Bocko je nedavno izjavio da je žena u odnosu na muškarca intelektualno hendikepirana. HENDIKEPIRANA! I N T E L E K T U A L N O H E N D I K E P I R A N A !!
Zašto uopće razgovarate s njim? Mislim na ženski dio publike ovdje. Objasnite mu da mu je i mamica onda također glupača i to je to. Valjda on kao muško, dakle genij, može uhvatiti barem toliko logike.
12.12.2014. 15:11
Sebo:
Epic
"Jel ti znaš (a to su oni koji znaju računati izračunali) koliki silan postotak prihoda globalne industrije ovisi o novcu koje troše žene."

Postoji realna opasnost pojedinci koji dolaze na libelu neće primijetiti smisao ove nenedjebive izjave pa ću svratiti pozornost na to da se ovdje radi o novcu koje žene troše. Ne zarađuju ga. One ga troše i tako pridonose svjetskoj ekonomiji.
Tako feministički. Muškarac se može ubijati od posla od jutra do mraka ali zasluge idu onima koje zarađeni novac troše.
Tako mene žena nagovori da napravimo roštilj i sjenicu. Sve sam sam kupio jer je ona bez posla i sam ozidao budući da sam majstor. I na aldomašu ona izjavi kako ništa od tog ne bi bilo da me ona nije nagovarala. Zemlji otvori se.
12.12.2014. 15:30
Bocko:
@žensko

NE MANIPULIRAJ !
ZNAŠ TI JAKO DOBRO ŠTO SAM STVARNO REKAO !
I to sam potkrijepio linkovima na znanstvene studije i prikaze distribucije inteligencije muškaraca i žena.
Evo ti studija i Gaussovih krivulja:
www.google.hr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=gauss%20curve%20men%20vs%20women%20iq

www.google.hr/search?q=gauss+curve+men+vs+women+iq&espv=2&biw=1740&bih=820&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TfuKVJynEsiM7AbKqIG4Ag&ved=0CBoQsAQ

A ako se tebi istina ne sviđa, nego želiš zabijati glavu u pijesak pred istinom, to je tvoj problem.
12.12.2014. 15:33
žensko:
Žene imaju 20% više sive tvari koja tvori koru velikog mozga. Kora velikog mozga zadužena je za najsloženije oblike ponašanja i mjesto je gdje nervna aktivnost prelazi u psihonervnu. Ono je evolucijski najnapredniji dio živčanog sustava i glavni razlog zbog kojeg se čovjek toliko razlikuje od ostatka životinjskog svijeta sisavaca. Također, žene imaju razvijeniji corpus callosum (žuljevito tijelo)-živčane veze između lijeve i desne hemisfere mozga.
Pametnome dosta.
12.12.2014. 15:49
Sebo:
Corpus calossum omogućava ženi da gleda sapunicu i prigovara u isto vrijeme. Fenomenalno evolucijsko postignuće. Non stop slušam o tom ženskom multitaskingu a nigdje da primijetim neku smislenu i korisnu upotrebu.
Za sivu tvar netko te gadno zajebao jer je upravo obrnuto.
12.12.2014. 16:06
L.L.:
www.unnecessaryknowledge.com/?p=comment&id=2496

da ženomrsci zabijaju svoje pametne muške glavice u pijesak
12.12.2014. 16:09
žensko:
U svakom slučaju sebo, (a i bocko) tvoj je corpus u teškom kurcu ;)
12.12.2014. 16:14
Bocko:
@Reasilvija

Kao prvo, ne razumijem to stalno podmetanje da sam nekakav mizoginist, jer zapravo upozoravam da će sve ove promjene koje gura feminizam uništiti našu civilizaciju, a pritom će najgore trpiti žene.
Lijepo sam objasnio i zašto i kako.
Zašto mrzite nekoga tko vam govori istinu, samo zato jer to ne želite slušati?

Ali ako to želite, samo naprijed.
Iskreno, ja sam se već s tim pomalo pomirio. Samo ne znam kao da učinim najbolje za svoju djecu.

A ovo o ekonomiji ... hehe... ne, nisam studirao ekonomiju, ali sam u dva navrata objašnjavao "ekonomskim stručnjakinjama" koje su me iz banke nazivale na savjetovanje u ulaganjima kako sam ja stekao svoje milijune. Pa sam ih pitao koliko su one stekle milijuna kad me žele savjetovati.
Mnogi me nisu slušali kad sam im govorio da ne kupuju nekretnine, da ne uzimaju kredite u švicarcima... Neki su ne poslušali,... kad sam ja rasprodavao dionice, drugi su ulazili u to mešetarenje...
A kad sam pred par godina na forumima pisao o shale oilu i frackingu i retortingu i da će USA postati najveći proizvođač, pa čak i izvoznik nafte - svi su me popljuvali. A vidi danas...

Enivej...

Ti kažeš što bi se desilo kad bi žene prestale raditi mjesec dana.
Ženama - katastrofa.
Muškarcima gotovo ništa. U stvari, ostalo bi im više novaca. Jer kad gledaš ukupnu ekonomiju nekog društva, transfer novca ide od muškaraca prema ženama. Muškarci pune do tri četvrtine državnog proračuna, a većina žena u društvu izravno ili posredno dobiva većinu tih sredstava.

To je onako - lakonsko i jednostavno objašnjenje.
Nisam baš tako naivan da ne znam kakav bi to potres izazvalo u svjetskoj ekonomiji. Ali bi se zapravo dogodilo da bi stvarno na kraju muškarcima ostalo više novca. Oni bi trošili više.

A ti sad zamisli što bi se stvarno dogodilo svjetskoj ekonomiji da muškarci prestanu raditi mjesec dana.
12.12.2014. 16:28
Bocko:
Pokušavam naći bar jednu listu na kojoj bi čak dvije žene bile na prvom mjestu, ali ne nađoh:

finance.yahoo.com/news/the-16-smartest-people-on-earth-24252591.html

li ovo:

www.curiosityaroused.com/culture/who-had-the-highest-iq-ever-recorded/

Ili ovo:

www.sciencedump.com/content/10-people-highest-iq-world-infographic

ili ovo:

listovative.com/top-12-people-highest-iq-world/


I ne znam što Sharon Stone radi na ovoj listi.
Pa ja imam veći IQ od nje, a kad sam pohodio MENSA-u, bilo je tamo i nekih sa višim IQ od mene.

Enivej, te liste su šuplje i nepotpune, ali nađite mi na prvih pet mjesta neku ženu.
12.12.2014. 16:46
reasilvija:
Bocko,
da ti imaš nekakve milijune i visoki IQ, sigurno ne bi bio toliko ogorčen i danima se istresao na one koje smatraš inferiornima sebi.
Imao bi više povjerenja u sebe. Ovako djeluješ kao napuhani balon koji samo što se ne rasprsne.

12.12.2014. 17:05
prko:
@ bocko gdije vidiš tržišta kapitala za 5 godina
12.12.2014. 17:10
reasilvija:
i da još dodam ovo, jeste li primijetili, čim se u raspravu uključi ovaj naš muškarac koji se javlja pod različitim nickovima, odmah se prestaje raspravljati o temi i raspravlja se samo o njemu - kako je njegov spol superiorniji. A sad je već došao do toga da izdiže i sebe kao pojedinca (te milijunaš, te himalajske inteligencije, uistinu je superioran ne samo ženama nego i većini muškaraca). I u biti se uvijek radi samo o njemu.
A to je doooooooooooooooooooooooooooooooooosadno.
12.12.2014. 17:17
za:
Hajde polako.Ne bih željela vrijeđati ali meni se čini da si Bocko malo uvrnut.Ono što uviđam u tvom diskursu je potreba za iznošeljem tvojih uvjerenja, ja to poštujem, svakako imaš pravo na njih.Tvrdiš ona su istinita i znanstveno utemeljena.E sada tu, teško da se mogu složiti s tobom i da si najveći živući genije.Iako genije nikada to ne bi tvrdio.Zašto?Što je istina?Koja su znanstvena dostignuća?Jesmo li sve spoznali?Znanstveno razumijevanje svijeta još je vrlo daleko od svojih konačnih ciljeva.Ali bitno je to da si ti spoznao istinu.
12.12.2014. 17:29
Žena:
Bocko, ovo što ću ti reći govorim ti prijateljski, ali meni je tebe stvarno žao. Koliko čovjek mora biti ogorčen i frustriran kao ti da po cijele dane sjedi na internetu i omalovažava žene; intelektualno su hendikepirane, slabe su, svrha im je rađanje, muškarci su pametniji bla bla. Vidi, ima pametnih žena ima pametnih muškaraca, ima glupih žena ima glupih muškaraca, ima prosječnih ili običnih žena ima istih takvih muškaraca. Ti kažeš da pametnih žena nema, dobro, to je tvoja percepcija, ti moraš živjet s tom gorčinom, ne ja niti većina ovdje prisutnih.

Problem kod tebe psihologija objašnjava ovako - iza svake arogancije krije se jak kompleks inferiornosti. Literatura, psihijatri i psihoterapeuti kažu da iza svake arogancije, a ovo jest jedna vrsta arogancije, i minimiziranja te obezvrijeđivanja drugog čovjeka stoji veoma jak kompleks inferiornosti. Ovakve osobe se osjećaju veoma nesigurno i bezvrijedno, a boje se da ce netko otkriti što oni, zapravo, misle o sebi.
Kako nisu sposobni povećati osobnu vrijednost jer se ne osjećaju dovoljno sposobni za to, ponižavanjem i umanjivanjem vrijednosti drugih ljudi pokušavaju ih spustiti ispod sebe. Ovo obično, učini da se, samo trenutno, bolje osjećaju, ali prije ili kasnije se vraćaju u stanje inferiornosti i potpunog gubitka vjere u svoje vrijednosti.
To ne znači da ih treba žaliti jer oni nemaju sažaljenje prema onima koje povredjuju, već apsolutno nijednu njihovu riječ ne treba shvaćati ozbiljno. To što oni rade i govore ima veze isključivo sa njima.

Naravno, nećeš priznati da je tome tako, ali nitko to niti ne očekuje. Dat ćeš nam neki link gdje je znanost potvrdila da smo glupe, spomenut ćeš eventualno kuhinju, reći da smo kurve i tako dalje. Upravo oni koji su "najglasniji", ujedno su i najtvrdoglaviji i ni na spravi za mučenje ne bi priznali ono što sam maloprije o aroganciji navela.

Nije inferioran onaj koga se omalovažava, već onaj KOJI minimizira i omalovažava. Spusti drugoga da bi sebe uzdigao. Jadno, doista jadno. To nažalost mnogi muškarci rade ženama. Žive da omalovažavaju. Nažalost.

Ponavljam, žao mi je svakog ko je zatrovan mržnjom, (iako psiholozi kažu da vas ne treba žaliti) pa čak i nekog tako arogantnog, umišljenog i hladnog kao što si ti.
Prestani s tim gadostima, bit će ti lakše. Kažem ti prijateljski, riješi se toga radi sebe samoga, ne radi nas, radi sebe.
12.12.2014. 18:39
muško:
bocko umjesto da sa svojim miljunim uziva u sejšelima on enrgiju troši u nesebičnoj borbi za ljudska prava i napredak društva
12.12.2014. 22:34
Ela:
@ Jos Jedno Musko
Ako mislis da je ova akcija Rode losa, kako bi ti rijesio problem nasilja u rodilistima? Tako da ne pricas o tome?
Objasniti zenama da pretjeruju i da to sigurno nije tako kako one misle?
13.12.2014. 00:05
Ela:
Vama kojima se cini normalno da je dijete pozeljelo biti s mamom,
mislite li da je moguc scenarij u kojem dijete tatu pita takvo pitanje?
13.12.2014. 00:06
još jedno muško:
Pa kada je već došlo do progona vještica, a pretpostavljam da su ispucana sva zakonska sredstva kako bi se došlo do poboljšanja uvjeta u rodilištima, onda je samo jedan pravilan način da se ovo učini:
-ime rodilje
-datum i vrijeme rođenja djeteta
-opis problema i ako zna ime osobe koju smatra odgovornom
-s tim papirima na inspekciju i tražiti očitovanje za svaki pojedinačni slučaj, a posebno obratiti pažnju na opetovano ponavljanje imena pojedinih liječnika i sestara
-u slučaju izostanka akcije sve objaviti u medijima

Ministrastvo će slati inspekciju. Za šta? Da porazgovara sa osobljem i kaže im kako moraju biti kulturniji? I onim kulturnim, i onim nekulturnim jednako. Da objasni osoblju kako novaca za poboljšanje uvjeta nema, ali da oni ipak to nekako probaju improvizirati pa da izgleda kao da žene rađaju na bogatom zapadu.
Još jedan pucanju i prazno, i to, zanimljivo, bez široke podrške udruga i institucija koje se bave pitanjima ženskih prava. One su sada previše zauzete problemima uništenja života (abortus) da bi se bavile problemima dolaska na svijet novog života.
13.12.2014. 12:43
:
@Ženo,

mani se ćorava posla ili ostavi se laičke kvazipsihologije.

Imaš teze, pa udri kontraargumente. Ovako ispadaš patetična, slaba i jadna. Jer ad hominemi su najgori, najjadniji i najslabiji pseudoargumenti.

P. S. Uostalom feminizam je zadnji koji bi se trebao pozivati na psihologiju. Gotovo sve do jedne feminističke postavke danas se upravo sa psihologijske strane mogu opovrgnuti, usprkos prodanim dušama i ideologizaciji psihologije.
13.12.2014. 17:01
Bocko:
@Reasilvija

Apsolutno me nije briga vjeruješ li ti meni ili ne. Nisam došao udvarati se i tražiti komada koji bi pao na lovu.
Teško ćeš naći osobu sa manje kompleksa od mene. Vozim starog passata (i uopće me ne dira što drugi voze bolje aute koje bi si ja mogao kupiti bez kredita), a kravatu stavljam dvaput godišnje.
Ja sam već 25 godina poprilično onaj lik koji sad ulazi u modu - "lumberseksualac" . Po ljetu u havajskoj košulji i kratkim hlačama i japankama.

Ovdje se ne istresam , nego se zalažem za prava muškaraca i argumentiram svoje stavove. Ti nisi niti pokušala upustiti se u raspravu, nego si počela vrijeđati feminističkim taktikama posramljivanja muškaraca.
Već sam rekao da pišem knjigu o feminističkim mitovima, a gdje da pokupim argumente nego ovdje. I pokušam naći neku sugovornicu koja bi uspjela braniti bar neke feminističke stavove.

U vezi knjige - neke stvai koje sam ovdje napisao naći će se i u knjizi. Zato ih i pišem, da vdim kako vam idu konstruktivne kritike.
Zasad nikako.

I da - hvala što si me podsjetila na Geoffreya Millera i njegovu knjigu Mating mind.
Iako si u vezi toga napisala neku glupost koje uopće nema u knjizi, podsjetila si me da i tome posvetim jedan odlomak u objašnjavanju odnosa i genetici koji definiraju odnose muškaraca i žena.
13.12.2014. 20:35
:
S time, Bocko, da moram dodati da većina evolucijskih psihologa koje sam čitao ima premalo znanja iz povijesti pa ljudsku evoluciju tumače u skladu s vremenom u kojem sami žive, tj. priličnu su fahidiotizirani. Pa se tako monogamija npr. tumači željom ženke da se točno određeni mužjak brine o njezinom potomstvu, jer bi ono kao bilo ugroženo od ostalih muških članova zajednice, što je potpuno promašeno, jer su se još u predljudskim, primatskim skupinama, a onda nastavno i u prvobitnim hominidnim i ljudskim, o potmocima starali svi članovi plemena.

No "nažalost", iz ponašanja primata vidimo da su varanju puno sklonije ženke. Tj. morale su razviti taktike "zavaravanja". Za mužjake primata, i mnogih drugih sisavaca, posve je normalno da su poligamni. I to niti ne pokušavaju sakriti.
13.12.2014. 21:33
Bocko:
@Žena
Cijeli tvoj post je fino upakirana tirada vrijeđanja i posramljivanja svih muškaraca koji se ne stide reći što misle.
Ukratko, to je ovo:
exposingfeminism.wordpress.com/shaming-tactics/

Ti to samo radiš malo bolje, jer si vjerojatno malo više obrazovana po tom pitanju na ženskim studijima. Malo podmetanja onoga što nisam rekao, pa malo podmetanja arogancije, pa kompleks inferiornosti.

Dosta dobro. Stvarno dobro.
Dovoljno za nekog nesigurnog muškarca koji nema iskustva sa feministicama - da ustukne.
Od mene se tvoja projekcija uvreda odbila kao svjetlost od zrcala.
Sorry.
Ali da ne ostane na tim tvojm pokušajima 'projekcije'. Ne želim se uopće braniti od besmislenih podmetanja.

Nego da nešto razjasnimo.

Zašto bih se ja trebao stiditi pokazati da sam sposoban steći, da imam visoki IQ? Kažeš da sam arogantan? Je li arogancija pokazati znanje?

Ili možda ovako - razmisli kako je kretati se među ljudima i većinu vremena skrivati svoju inteligenciju - jer ljudi baš ne vole one koji su puno pametniji. Sada je 'demokracija' pa i zadnji glupani misle da je nihova riječ jednako vrijedna . Što savršeno odgovara onim inteligentnim ljudima koji su pokvarenjaci pa manipuliraju glupane.

U čemu je tebi tu problem? Zato jer ja to što imam neću uporabiti u podršku feminizmu , zar ne?


Žene koje su sposobne uvijek su heroine, a muškarce se sad već sustavno ponižava ako se pokažu sposobnima.

Najnoviji takav primjer je afera Shirtstorm:

rt.com/news/208003-taylor-rosetta-comet-shirtstorm/

Što se zapravo dogodilo?
Voditelj znanstvenog projekta u sklopu misije Roseta koja je vrijedna milijardu dolara i dala je epohalna otkrića o postanku Sunčevog sustava i drugim stvarima je dr, Matt Taylor.

Taj događaj trebao je biti njegov trenutak slave, vrhunski trenutak projekta koji je trajao deset godina.
Pogledajte ovdje kuda je u tih deset godina išla sonda Roseta da uhvati putanju sa kometom, prošla je kroz nekolko gravitacijskih prački sa Zemljom i Marsom :
sci.esa.int/where_is_rosetta/
(prikaz je 3D, mišem mijenjate točku gledišta i fokusirate).

I u trenutku koji je trebao biti trenutak najveće slave jednog znanstvenika, nekoliko bijednih feminističkih mizandričnih novinarki odlučilo ga je poniziti.
Jer se muškarcima ne smije dozvoliti da se pokažu dobrima.

A što je njegov grijeh?
Za taj veliki dan obukao je drečavu havajsku košulju koju je dobio na poklon od prijateljice koja ju je oslikala specijalno za tu priliku. Na košulji su prikazani likovi žena iz starih stripova sa SF tematikom (tipa Flash Gordon) - oskudno odjevenih i u pripijenim kostimima.

I feminističke novinarke su to u pravoj kampanji mržnje prikazale kao strašni seksizam!
Da internet nije prepun pornografije i raznih selebritija i sponzoruša koje sveudilj pokazuju svoje gole guzice, još bi normalan čovjek to nekako i razumio.

I Matt Taylor se ponižen i u suzama 'ispričao'. Zato jer je zapravo mangina pa je ustuknuo pred kampanjom ponižavanja upravo onakvom kakvu ti @žena pokušavaš meni podmetnuti.
Eee, da sam ja bio na mjestu tog Taylora, rekao bi tim feminističkim mrziteljicama pred cijelim svijetom kamo da si uguraju tu svoju mržnju.
Pa bi te bijedne novinarske nule dobile otkaz.
13.12.2014. 22:04
:
@Bocko

Ta (samo)kastracija muškaraca meni je neshvatljiva. Koji se đavo događa?

A što je najbolje, većina žena prezire muškarce "bez muda". I onda imamo paradoksalnu situaciju: prvo ih kastriraju, pa ih preziru što su bez muda. Strašno!

P. S. Ne bih rekao da je Žena nešto jako obrazovana. Jako, jako loš pokušaj sofističke argumentacije. I vrlo upitno psihologijsko obrazovanje. Meni se čini skroz fejk.
13.12.2014. 22:26
zlatan:
Čitam gore negdje PROVOKATORA, koji plače, cvili, jauče, kokodače, zbog navodne kontrole kretanja stanovništva i pokušaja zaustavljanja prirodnog prirasta. A šta nas je malo na ovoj minijaturnoj planeti? Kao nije dovoljno ove dvonožne bezrepe stoke, zvane ljudi? Kada sam se ja rodio na cijelom Svijetu bilo je oko dvije milijarde osamsto milijuna ljudi. Iduće godine stanovništvo na planeti doseći će 7 milijarda i 200 milijuna žitelja. Pobogu do koje brojke? Kada će prestati množenje? Ljudska vrsta sječe sama sebi granu na kojoj sjedi.
Ali nade ima. Ogromna je sreća da porast usporava, a većina razvijenijih dijelova Svijeta uskoro će početi opadati brojem žitelja. Osobito Japan!
Čak i Kini prognoziraju zaustavljanje porasta, a onda stagnacija, pa opadanje. U Indiji je prema popisu iz 2011 primjećeno da je porast u opadanju prvi put nakon 90-100 godina. U indijskoj saveznoj državi Kerali je skoro zaustavljen. Srećom.
Gospon PROVOKATOR, za opstanak ljudske vrste daleko je veća opasnost beskonačno množenje dvonožnih bezrepih stvorenja zvani ljudi, nego neka tobožnja kontrola porasta.
13.12.2014. 22:57
:
Dobro, Zlatane, znam da si mizantrop. I ja sam pomalo. Bez brige. Ali... porast stanovništva velik je jedino još u subsaharskoj Africi. Premda je i tamo opao na pola od '60-ih. Projekcije se prilično dobro znaju. Do polovice stoljeća rast stanovništva bit će zaustavljen. Doslovce, otprilike jednak će broj ljudi umirati koliko će ih se i rađati.
14.12.2014. 00:19
zlatan:
PROVOKATORE, zašto sam mizantrop? Baš obrnuto, ja sam čovjekoljubac, ali volim i prirodu. Baš zato smatram da je kontrola prirodnog porasta stanovništva, pitanje života ili smrti cijelog čovječanstva. Među ljudima ne vlada prirodna selekcija, pa se samim time gubi i prirodna ravnoteža. Zato ljudi moraju sami kontrolirati svoj rast. Pa nećemo valjda dopustiti da nas ima desetke milijarda!! Iako znamo da je tolika cifra nemoguća, jer bi pri takvom scenariju do sloma života na Zemlji došlo vrlo brzo.
Kamo sreće da je porast zaustavljen, ali nije. Ostaje za nadati se, da se dvonošci neće toliko namnožiti da će pojesti sami sebe, nadajmo se!
14.12.2014. 14:23
Ela:
@JJM
postoje razlozi zasto se to ne cini, Rode su napisale
stvari se u drustvu mijenjaju nekim redoslijedom koji daje rezultate
mislis da si ti jedan pametniji od stotine zena (koje btw. odlicno rade)?

ova lupetanja o inteligenciji zena i muskaraca i to da se psihologija odrice feminizma su zaista lupetanja
tko zna osnovne informacije o inteligenciji ne moze tako nesto tvrditi, samo se sramotite pokazujuci temeljno neznanje

jos mi nitko nije odgovorio na pitanje:
"Vama kojima se cini normalno da je dijete pozeljelo biti s mamom,
mislite li da je moguc scenarij u kojem dijete tatu pita takvo pitanje?"
14.12.2014. 17:00
još jedno muško:
Nemam toliko vremena čitati što su sve Rode napisale i u raspravi je zato dobro ponekad staviti nekakav link koji je argument za tvrdnje koje bi tebale pobiti sugovornika . Naravno, ako se uopće želi raspravljati.
Ove eskapada sa mojim navodnim "mišljenjem" kako sam pametniji od sto žena ostavi za neki drugi tip rasprave i drugog sugovornika. Ja samo izričem svoje mišljenje bez ikakvih pretenzija da budem pametniji od bilo koga već da ukažem na neke aspekte koji se možda nisu sagledali. Ali kad me već povlačiš za jezik brojnost onih koji zastupaju neku opciju nikada nije bila garancija da se radi o kvalitetnom i najpametnijem rješenju.
Rode slave pobjedu jer su "izborile" inspekciju. Poprilici znam kako izgledaju te inspekcije. Ako tko ima iskustva sa obrazovanjem i školstvom onda zna da su one unaprijed najavljene i da se tog dana učenici u čudu pitaju zašto je naša nastavnica toliko ljubazna i dobra.
Ništa drugačije ne može se očekivati ni ovdje. I to osobito ovdje jer zbog osjetljivosti samog posla i niza preduvjeta koje treba ispuniti nema nikakve šanse da inspekcije upadaju nenadano poput onih poreznih (naravno, samo kada je riječ o pouzrtnicima bez političkog backgrounda).
Dakle i ovdje će inspekcija utvrdit da je sve u najboljem redu i da se radi u skladu sa materijalno-financijskim mogućnostima koje bolnica ima. Puno buke-rodio se miš. Već viđeno i potvrđeno nizom primjera u praksi. Dok se problemu prilazi generalno, a ne na pojedinačnom nivou (imenoim i prezimenom) sve će ostati kao i prije. Mislim da su ovakvi dogovori postojali i ranije i da ovo nije prva slična odluka na relaciji ministarstvo-civilne udruge.

A ovo drugo tvoje pitanje. Eh, tvoje inzistiranje na odgovoru samo pokazuje kakvo loše mišljenje imaš o muškarcima. Osobno sam doživio da moja djeca zahtjevaju da ostanem doma i samo mama ide na posao. Dogodilo se to u dva-tri navrata kada nismo mogli uskladiti godišnje i ja sam ostao doma, a supruga je morala ići na posao. Koliko suza i plača u jutro kada sam morao ići na posao i ostaviti ih u vrtiću. Svi se ovdje iščuđavate mizoginiji. Meni ovo itekako liči na mizandriju. Zar ti vjeruješ da su muškarci samo nasilnici, silovatelji i patrijarhalne svinje? Varijanta u kojoj su uzorni očevi i supruzi kao da ti je strana što se vidi i iz ovakvih pitanja.
14.12.2014. 17:53
reasilvija:
meni je normalno da je dijete poželjelo biti s mamom, jer je ona prva osoba koju je upoznalo i s njom razvilo najprisniji odnos. Jer osim što je mamu "upoznalo" iznutra (mislim na prenatalnu fazu u kojoj dijete čuje i osjeća i doživljava vanjski svijet), dijete je bilo isključivo s mamom tijekom porodiljnog dopusta. Možda se sjećate akcije "Mama je mama" koja je nastojala omogućiti blje uvjete mladim majkama za brigu o djetetu. O tome se ovdje, po mom mišljenju, radi - mama je mama. Nije isto biti mama ili tata. I jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke. Mislim da je biti mama velika privilegija, ali za poslovne, znanstvene i ostale ambicije može biti i velika kočnica (ali ne mora nužno biti - ovisno je o mnogim činiteljima)
Vjerujem da je moguć i scenarij u kojem dijete pita tatu takvo pitanje, ali samo iznimno.
14.12.2014. 18:07
još jedno muško:
Jedna prirodna želja djeteta da što više boravi sa majkom stavljena je u kontekst patrijarhata i seksizma. Mislim da tako nešto uopće ne zaslužuje komentare i da smo svi navučeni na tanak led raspravljajući o ovom jer se temelji na potpuno pogrešnim pretpostavkama.
14.12.2014. 18:11
Ela:
krivo si shvatio
naravno da djeca zele biti i s ocem (ako je cemu)
nije poanta zele li djeca provesti vrijeme s ocem, vec moze li se uopce zamisliti da dijete postavi pitanje "tata, da mama vise zaradjuje ti ne bi isao na posao?"

govorila sam u kontekstu drustvenih ocekivanja,
dijete ne bi moglo postaviti takvo pitanje u ovakvoj konstelaciji jer ne bi otkuda imalo dobiti takvu ideju

a ovo o rodi i sl. - nije bas sve moguce argumentirati linkovima
dublje razumijevanje teme je nuzno
poanta je bila da netko izvana s povrsnim uvidom u dio novinskih napisa ne moze biti sposobniji procijeniti kakva je akcija pametna, a kakva nije
pa me je nanerviralo da se svatko osjeca pozvan o svemu imati stav i iznositi ga kao cinjenicu - ne "pitam se", "nije li mozda...", vec sa stanovista JA ZNAM
osim ako nije vec promijenio nekoliko zakona i utjecao na javne politike, onda kapa dolje
14.12.2014. 23:36
Bocko:
@Ela

Vidim da te muči ovo možemo li mi očevi zamisliti da nas djeca pitaju ovakva pitanja poput ovog u naslovu.

Prvo te moram pitati - imaš li ti djecu? Jer ne čudi ako imaš djecu da ne znaš da djeca postavljaju baš sva moguća i nemoguća pitanja. Djeca postavljaju i mnogo čudnija pitanja.

Ti si popušila tu bijedni feminističku propagandu da je za sve kriv nekakav patrijarhat. Zar ne vidiš da se u tom članku zapravo na neki način govori da mnoge majke, čak i feministice, odabiru biti sa djcom radije nego da ganjaju karijeru.

Kako je lijepo rekao dr. Warren Farrel u razgovoru sa Paulom Elamom:

Žene imaju tri opcije:
Raditi puno radno vrijeme, raditi 'part time' i biti domaćica i posvetiti se djeci (bar dik su mala) .
Muškarci isto imaju tri opcije:
Raditi puno radno vrijeme , raditi puno radno vrijeme ili raditi puno radno vrijeme!


A zašto je tako, to pitaj žene!

Pitaj svoje kolegice, koja bi odabrala partnera da joj bude 'househusband'?
Danas za veliku većinu žena vrijedi pravilo da neće čak niti dejt sa muškarcem koji nema posao.

15.12.2014. 09:33
goga:
Ja u zadnje vrijeme vidim sve više i više žena koje rade, vuču obitelj i financije, a muškarci ne rade niš.
Muškarci imaju opcije:
raditi puno radno vrijeme, raditi privremene i povremene poslove i ne raditi niš.
15.12.2014. 09:42
Ela:
Bocko, ne mislis li da i to sto muskarci imaju (ili "imaju", svejedno) manje izbora govori o patrijarhatu?
I o ulozi koja im je u drustvu namijenjena.

Koliko je oceva na roditeljskom dopustu?
U ravnopravnijim drustvima to je prihvatljivije.

Inace, mrzim kad mi netko govori da je moj stav nesto u sto me netko, naivnu i priglupu, uvjerio.
Tvoj je, naravno, bogom dan i neupitno ispravan. Zene su u zabludi.
Ako to ne vidis kao patrijarhat, ne mogu ti pomoci.
15.12.2014. 09:57
još jedno muško:
Kad smo već kod djece i postavljanja pitanja nedavno sam čitao istraživanje upravo o ovome. U dobi od 4-10 godina djeca u prosjeku dnevno postave blizu 300 pitanja s tim da djevojčice od 4 godine pitaju gotovo 400 pitanja dnevno. Intenzitet s vremenom opada pa će jedan dječak poprilici iste dobi kao i djevojčica iz članka pitati "samo" polovicu prosjeka tj. oko 150 pitanja dnevno.
Iako ove brojke zvuče nevjerojatno svatko tko ima djecu i dovoljno vremena baviti se njima neće se baš začuditi.
15.12.2014. 11:26
lawoman:
BOCKO: "Ja sam već 25 godina poprilično onaj lik koji sad ulazi u modu - 'lumberseksualac'".

Ja: LOL

Sva sreca da Bocko i ostali zestoki zenokroticari imaju ovakve portale da se barem malo rijese viska agresije prema istima.
Al, tipkovnica moze svasta izdrzati...
01.02.2015. 19:34
Bocko:
@lawoman
Da , ja sam lik koji je 'casual' do boli.
Ono - HEJ ti , kud si ti kren... AH, oprostite DIREKTORE, nisam znao da ste to vi...

A za ovaj drugi dio, vrijeđanje i posramljivanje, ti si ovdje nova pa evo instrukcije:
www.avoiceformen.com/mens-rights/the-catalog-of-anti-male-shaming-tactics/

Charge of Irascibility (Code Red)

Discussion: The target is accused of having anger management issues. Whatever negative emotions he has are assumed to be unjustifiable. Examples:

• “You’re bitter!”
• “You need to get over your anger at women.”
• “You are so negative!”

Response: Anger is a legitimate emotion in the face of injustice. It is important to remember that passive acceptance of evil is not a virtue.
01.02.2015. 20:50
:
Mislim da je ovaj problem elegantno riješen tako da danas ne rade ni muškarci ni žene.
01.02.2015. 20:52

Iz drugih medija

AEM