U fokusu

Priopćenje povodom najave odbacivanja Direktive o porodiljnom dopustu do kraja srpnja 2015.

Novi udar: odbacivanje Direktive o porodiljnom dopustu

Novi udar: odbacivanje Direktive o porodiljnom dopustu

Premda je bilo izgledno već neko vrijeme, službena objava potpredsjednika Europske komisije Timmermansa od 1. srpnja 2015. godine o odbacivanju Direktive o porodiljnom dopustu još je jedan znak da Europska unija (EU) i države članice donose štetne odluke za žene diljem Europe.

Odbacivanje Direktive o porodiljnom dopustu još je jedan primjer promašaja vodstva EU-a da djeluje pozitivno u smjeru ženskih prava i rodne jednakosti u Europi. “To šalje vrlo lošu poruku ženama i muškarcima u Europi o tome koliko EU može učiniti kako bi podržala zaposlene žene i njihove obitelji u svakodnevnoj borbi za poštenu ravnotežu u njihovom radnom životu”, izjavila je Joanna Maycock, glavna tajnica Europskog ženskog lobija (EWL).

Odluka je obznanjena tjedan dana nakon objave drugog Indeksa rodne ravnopravnosti (Gender Equality Index)* Europskog instituta za rodnu ravnopravnost (European Institute for Gender Equality – EIGE). Indeks pokazuje da je u proteklih deset godina napredak u postizanju ravnopravnosti žena i muškaraca stagnirao diljem cijele Europe, a da su neke države čak nazadovale. Općenito, žene su i dalje na pola puta prema ravnopravnosti i dalje zarađuju u prosjeku 16% manje od muškaraca. Često se događa da taj platni jaz započinje u trenutku rođenja djeteta, s nepovratnim posljedicama koje se nastavljaju kroz cijeli život, što uključuje mirovinski jaz od 39% i sve viši stupanj siromaštva što je žena starija. Unatoč postojećim zakonima koji štite trudne zaposlenice, EWL smatra da danas sve više i više žena doživljava diskriminaciju na radnom mjestu koja je izravno povezana s trudnoćom i roditeljstvom.

Očito je da povlačenje Direktive o porodiljnom dopustu iz zakonske procedure također ozbiljno narušava demokratski proces koji je usvojio Europski parlament 2010. godine. Žene čine više od polovice stanovništva i njihova prava nisu tema koja smije čekati kako bi bila ispregovarana u birokratskoj schemi “bolje regulacije”, koja potcjenjuje važnost njihovog rada i njihovih plaća, te ne uspijeva zaustaviti diskriminaciju s kojom se suočavaju.

EWL je zabrinut zbog današnje zamjene Direktive o porodiljnom dopustu Strategijom koja predstavlja opasnost slabljenja ženskih ljudskih prava i rodne ravnopravnosti zbog “mekanog” (soft) pravnog pristupa (nap. prev. što znači da nema obvezujuću snagu). EWL i članice nastavljaju zagovarati čvršće zakonske mjere okupljene u novoj ambicioznoj EU Strategiji za rodnu ravnopravnost nakon 2015. godine. Rodna ravnopravnost temeljna je vrijednost EU-a, no unatoč tome napredak stagnira. Nova strategija trebala bi postaviti jasne, obvezujuće mjere prema kojima bi Europska unija djelovala u smjeru ukazivanja na ustrajnu neravnopravnost te u smjeru povezivanja s novim globalnim okvirom za razdoblje nakon 2105. – odnosno sa održivim razvojnim ciljevima.

Kampanja EWL-a #DeliverNow koja traje od listopada prošle godine, usmjerena je osnaživanju ženskih prava, njihovoj zaštiti i povratku na posao s potpuno plaćenim prihodima za vrijeme porodiljnog dopusta majke, kao i plaćenim očevim porodiljnim dopustom. “Sada je vrijeme!”, kaže Maycock, “Europska komisija i zemlje članice moraju poduzeti akciju kako bi pokazale svoju predanost ulaganju u ženska prava u Europi, kako bi rodna ravnopravnost postala stvarnost za sve žene i muškarce u Europi”.

Direktiva o porodiljnom dopustu

Predloženu Direktivu o porodiljnom dopustu, koja je demokratski usvojena velikom većinom u Europskom parlamentu u prvom čitanju 20. listopada 2010. godine, blokiralo je Vijeće EU-a (predstavnici Vlada država članica) u trajanju od tri godine, te usprkos trajnim pokušajima da se pronađe ispregovarana pozicija i donese odluka Direktiva nikada nije provedena.

Predložena Direktiva je sveobuhvatni skup prijedloga u smjeru jačanja prava trudnih radnica i žena koje se vraćaju na posao nakon porođaja i/ili dojenja. To uključuje 20-tjednu potpunu isplatu za vrijeme porodiljnog dopusta, šestotjedno razdoblje odmora prije ili nakon porođaja prema odluci žene, proširenje nekih prava vezanih uz kućni rad i majke koje posvajaju djecu, posebne mjere koje se tiče višestrukih porođaja i invaliditeta, šetomjesečnu zaštitu od otkaza, zaštitu od nametnutih noćnih smjena i prekovremenog rada te fleksibilnosti radnog vremena za majke koje doje. Osim toga, Europski parlament usvojio je i dva tjedna  u potpunosti plaćenog dopusta za očeve čime bi bilo riješeno i pitanje očinskog dopusta (što vrijedi i za istospolne parove), što do sada nije bilo regulirano europskim direktivama. Treba napomenuti da je prijelazno razdoblje uključivalo zemlje u kojima je na snazi snažni pravni okvir u vezi porodiljnog dopusta, što znači da se uzelo u obzir realnosti različitih država, te da žene koje su trudne, koje su rodile i/ili koje doje imaju jednaka prava diljem Europske unije.

Prijedlog povlačenja predložene Direktive, kao čin “legislativnog menadžmenta”, bio je uključen u Program za prikladnost i učinkovitost propisa (Regulatory Fitness and Performance Programme – REFIT) 2014. godine. Unatoč svim naporima da se pronađe kompromis između Europskog parlamenta i Vijeća, Komisija će povući Direktivu do kraja srpnja i zamijeniti je općom Strategijom.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević