U fokusu

60-ih godina prošlog stoljeća

Upoznajte novinarku koje je bila pionirka američko – kubanskih pregovora

Upoznajte novinarku koje je bila pionirka američko – kubanskih pregovora

Nakon gotovo šest desetljeća zamrznutih odnosa, ovoga će mjeseca SAD i Kuba u potpunosti normalizirati diplomatske odnose. Ovaj povijesni potez dio je normalizacije odnosa dviju država koje je uslijedilo nakon što je 29. svibnja Kuba i službeno uklonjena s popisa terorističkih država, ostavivši tako iza sebe Siriju, Sudan i Iran.

Sastanak američkog predsjednika Obame i kubanskog Raula Castra u travnju prošle godine bio je kamen temeljac za recentne promjene. Novonastala situacija idealna je prilika i da se podsjetimo pionirke kubanske diplomacije, novinarke Lise Howard. Howard je prva žena u dnevnim vijestima jedne nacionalne televizije, koja je također odigrala ključnu ulogu u normalizaciji odnosa između SAD-a i Kube.

Lisa Howard svoju je novinarsku karijeru započela 1960. godine, nakon kraće glumačke karijere. Prvo je radila na radiju, a debitirala je prvim velikim intervjuom s, ni manje ni više, Nikitom Hruščovom. Sljedeće je godine imala vlastitu dnevnu informativnu emisiju na ABC televiziji (Purex Presents Lisa Howard and News with a Woman’s Touch). Da je bila jedna od pionirki političkog novinarstva, potvrdio je i Peter Kornbluh, stariji analitičar u Nacionalnom sigurnosnom arhivu u Washingtonu.

Riječ je o istraživačkom centru koji radi na proširenju javnosti dostupnih informacija vezanih uz vladu, pri čemu je nerijetko riječ i o povjerljivim dokumentima. Kornbluh između ostalog upravlja i kubanskim projektom dokumentiranja, i prvi je pisao o pregovorima između J. F. Kennedyja i Fidela Castra, vezano za dokumentarni film naslovljen Kennedy i Castro: tajna povijest.

U tekstovima koji su se bavili navedenom problematikom, Kornbluh navodi kako je Lisa Howard u travnju 1963. uspjela dogovoriti ekskluzivni intervju s Fidelom Castrom za ABC Special. U intervjuima, ali u privatnim razgovorima s Lisom, Castro je pokazao interes za obnovu diplomatskih odnosa s Amerikom. Od, za američku politiku, ključnih događanja, jedan od najvažnijih u kojima je Lisa Howard sudjelovala, bio je sastanak Williama Attwooda, zamjenika veleposlanika UN-a i kubanskog veleposlanika Carlosa Lechuga.

{slika}

Sastanak je održan u stanu Lise Howard na Manhattanu, 23. rujna 1963. Kornbluh je tako upozorio da je Lisa Howard svoj stan na Upper East Side-u koristila za tajne sastanke, koji su kasnije bili od velikog značaja za američku diplomaciju i odnose s Kubom. “Lisa Howard nije bila samo pionirka u novinarstvu”, rekao je Kornbluh, i dodao: “S velikom upornošću i hrabrošću, koristila je svoj izvanredni pristup podacima u pokušaju da približi Kubu i SAD, prenoseći Castrove poruke J. F. Kennedyju. Bila je žena ispred svoga vremena.”, zaključuje na kraju.

No, Lisina je karijera krenula silaznom putanjom nakon što se drugi put vratila na Kubu kako bi ponovno razgovarala s F. Castrom. U veljači 1964. godine novi je američki predsjednik (nakon atentata na JFK-a) Lyndon Johnson bio manje zainteresiran za normalizaciju odnosa s Kubom, ali je Howard bila uporna u svojim nastojanjima.

Njeno je sudjelovanje bilo toliko intenzivno da je Gordon Chase, tadašnji pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost, izrazio zabrinutost oko Lisine posredničke uloge te preporučio ukidanje njena sudjelovanja u istom. “L. Howard nije iznosila svoje stavove unutar emitiranja vijesti, no imala je život i izvan posla. Dio njenog života bio je politički aktivizam, a ona sama bila je vrlo samouvjerena i vrlo snažna.”

U jesen 1964., L. Howard otvoreno je agitirala protiv kampanje Roberta Kennedya za američkog senatora, nakon čega ju je matična medijska kuća, ABC, opomenula otkazom. Howard je nastavila ustrajati na aktivizmu, i u konačnici zaista izgubila posao.

Deprimirana zbog gubitka karijere i spontanog pobačaja 1965. godine, Lisa Howard je počinila samoubojstvo tako što se predozirala tabletama dok je bila na obiteljskom odmoru u Hamptonsu. Nacionalni sigurnosni arhiv Howardičinu je ulogu u tajnoj diplomaciji s Kubom opisao u novoj knjizi Back Channel to Cuba .

Prevela i prilagodila Ana Maria Filipović Grčić