U fokusu

zadržavanje i povratak izbjeglica

Mirovne aktivistkinje snažno se protive dogovoru Njemačke i Turske oko izbjeglica

Mirovne aktivistkinje snažno se protive dogovoru Njemačke i Turske oko izbjeglica

Women's Initiative for Peace - Turkey

Nakon što se u četvrtak na EU summitu govorilo o važnosti bliže suradnje s Turskom u rješavanju izbjegličke krize, njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je ponudila turskom premijeru Ahmetu Davutogluu mogućnost potpore za brži napredak u priključenju Turske Europskoj uniji ako Turska spriječi izbjeglice da nastave ulaziti u EU te ako pristane primiti one koje će Europa poslati natrag. Inicijativa žena za mir iz Turske osudila je ovakve dogovore između Njemačke i Turske i pozvala međunarodnu zajednicu da spriječi zadržavanje izbjeglica u Turskoj, koja sirijskim izbjeglicama pruža užasne uvjete za život. 

Na zajedničkoj konferenciji s turskim premijerom u Istanbulu, Merkel je rekla da će Njemačka pomoći da se ubrza proces kojim bi Turci i Turkinje mogli bez vize putovati u zemlje EU te da će pogurnuti dugotrajne pregovore Ankare o članstvu u EU. Zauzvrat, kazala je, očekuje od Turske da pristane što brže na prihvaćanje izbjeglica koji će biti poslani natrag od strane EU. Davutoglu je kazao da će sporazum o readmisiji potpisati samo ako se dogodi napredak u liberalizaciji viznog režima za turske građanke i građane.

Merkel, koja je prije samo deset dana ponovila kako se protivi priključenju Turske EU, izjavila je danas kako su pregovori s turskim premijerom bili vrlo perspektivni, a susrela se i s turskim predsjednikom i vođom Stranke pravde i razvoja (AKP) Tayyipom Erdoganom. Ističući kako je ovaj dogovor nezamisliv na nekoliko razina, turske se aktivistkinje za mir pitaju je li itko pitao Sirijce i Sirijke za njihovo mišljenje o ovom pitanju. “Uvjeti u Turskoj za sirijske izbjeglice jednostavno su užasni. Predsjednik Erdogan iznova i iznova ponavlja da ima namjeru te izbjeglice smjestiti u tampon zonu na sirijskoj granici. Ovaj posjet predstavlja europski pečat odobrenja tog projekta, koji podrazumijeva još gore uvjete za izbjeglice i očiti napad Turske na narod u Sirijskom Kurdistanu (Rožavi)”, piše u priopćenju i pozivu ženskim organizacijama u Njemačkoj i međunarodnoj javnosti uoči posjeta Merkel Istanbulu da spriječe postizanje sporazuma između Njemačke i Turske.

Okarakterizirale su ovaj posjet, pogotovo u doba predizborne kampanje, kao značajnu potporu predizbornim naporima AKP-a, stranke koja je na lipanjskim izborima izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. Zbog propalih pregovora o formiranju koalicije s bilo kojom drugom strankom, zakazani su novi izbori 1. studenog.

“Ova podrška AKP-ovoj izbornoj kampanji dolazi u trenutku kad je ova stranka uvelike oštetila izglede za mir kako u Turskoj tako i na Bliskom istoku općenito. Prošlo je samo tjedan dana od bombaškog napada u Turskoj.  Mi, žene, svjedočile smo tom masakru. Prošlo je samo tjedan dana otkad je policija u Turskoj napala ljude koji su nosili u bolnicu one ranjene u napadu, koristeći metke, suzavac i vodu pod tlakom. Odmah nakon toga, ministar unutarnjih poslova imao je obraza ustvrditi da ‘nema problema u vezi sigurnosti’. Ministar pravosuđa bio je u stanju nasmijati se kad su ga upitali hoće li ministar unutarnjih poslova podnijeti ostavku. Premijer nije vidio nikakav problem u tome da izjavi kako su oni imali listu potencijalnih bombaša samoubojica, ali da nisu mogli intervenirati dok napad ne bude izveden budući da zločin još nije bio počinjen”, poručile su.

Mirovne aktivistkinje osvrnule su se i na Erdogana koji je izjavio kako “ostavka nije prikladan mehanizam u svakom pojedinačnom incidentu”. “Ovo, nakon jednog od najkrvavijih incidenata u povijesti zemlje… Ali ovo nije sve. U Turskoj je vlada trenutno u ratu sa svim društvenim skupinama koje zahtijevaju i rade na miru. Brojni civili zatvoreni su ili namjerno ubijeni od strane državnih snaga sigurnosti, pogotovo u kurdskoj regiji, a od prekida primirja počinjeni su i brojni ratni zločini. Sve je ovo dokumentirano od strane organizacija za ljudska prava”, kažu iz Inicijative žena za mir.

Osuđujući posjet Angele Merkel kao davanje legtimiteta i novca vladi koju brojni turski građani i građanke pozivaju na odgovornost zbog svih propusta povezanih s napadom u Ankari, mirovne aktivistkinje poručuju da dogovor između Njemačke i Turske nije dobro rješenje ni za izbjegličke valove ni za probleme unutar Europe i unutar Turske. “Sve što bi ovo moglo donijeti je zatvaranje sirijskih izbjeglica unutar granica Turske uz opraštanje svih vrsta kršenja ljudskih prava na svim razinama u ovoj zemlji. Svi naši životi i naše nade da živimo u miru trebali bi vrijediti više od ovoga“, zaključile su i pozvali na hitnu reakciju jer je ovakav sporazum “opasan za budućnosti Bliskog istoka, Europe i, dugoročno, za budućnost čitavog svijeta”.