U fokusu

Brutalna praksa

Gambija zabranjuje genitalno sakaćenje

Gambija zabranjuje genitalno sakaćenje

U Gambiji, maloj zapadnoafričkoj zemlji, gotovo 76 posto žena i djevojaka prošlo je kroz brutalnu praksu genitalnog sakaćenja (FGM).

Pod pritiskom globalne kampanje koju je pokrenuo Guardian, predsjednik Yahya Jemmeh objavio je u ponedjeljak, 23. studenog ove godine, da na snagu stupa odmah zabrana genitalnog sakaćenja. Jammeh, međutim, nije precizirao kada će vlada izraditi propise za provođenje zabrane, te je stoga neke zagovornike/ce ostavio zabrinutima.

FGM obuhvaća djelomično ili potpuno uklanjanje vanjskih ženskih genitalija iz ne-medicinskih razloga uz koju dolazi mnoštvo rizika, uključujući i teška krvarenja, razvijanje sepse, infekcije mokraćnog sustava, ciste i veliku mogućnost da žena postane neplodna. Sve su ovo podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Međutim, tradicionalna uvjerenja drže da će FGM natjerati djevojke da  ostanu djevice do braka, kao i da ostanu vjerne tijekom braka.

No, potpomognuta kampanjom Guardiana, Jaha Dukureh, uspješno se bori protiv takvih uvjerenja.

Dukureh, koja danas ima 25 godina, prošla je proceduru FGM kad je bila mlada djevojka koja je živjela u Gambija, i od tada je emigrirala u Atlantu. Sada se posvetila radu na podizanju svijesti o problemu u zemlji i inozemstvu te na okončanje ovog brutalnog procesa za žene.

 

Uz potporu organizacije Equality Now , koja se bori protiv FGM-a  više od 20 godina, Dukureh je pokrenula Change.org peticiju  prošle godine, što je potaknulo američku vladu da počne istraživati slučajeve sakaćenje ženskih genitalija među američkim djevojkama.

Ali ono što je,možda, još odvažnije, Dukureh se nedavno vratila u Gambiju kako bi zatražila svoju obitelj i vladu da potpišu peticiju o zabrani FGM-a.  

Iako je u Gambiji podrška FGM-u još uvijek velika, izvješća pokazuju da je javna podrška za ovu brutalnu praksu pala u posljednjih nekoliko desetljeća među ženama u svim dobnim skupinama.

Ove godine FGM je zabranjen u Nigeriji, uz koju je još 18 afričkih zemalja koje su zabranile praksu, uključujući Srednjoafričku Republiku i Egipat.

Najvišu stopu učestalosti FGM-a ima Somalija, gdje je trenutno 98 posto djevojaka u dobi između četiri i 11 godina podvrgnuto FGM-u.

Guardianova globalna kampanja usko surađuje s lokalnim aktivistima i aktivistkinjama u Gambiji, Keniji i Nigeriji na način da educira i osvijesti lokalno stanovništvo o ovom problemu, a namjera je kampanju proširiti na Sierra Leone, Senegal i Ugandu sljedeće godine.