U fokusu

Još jedna povijesna odluka za LGBT zajednicu

SAD: zabrana posvajanja za istospolne parove neustavna

SAD: zabrana posvajanja za istospolne parove neustavna

Savezni je sudac presudio u četvrtak da je zabrana posvajanja od strane istospolnih parova u državi Mississippi neustavna, učinivši tako posvajanje istospolnih parova legalnim u svih 50 saveznih država. Sudac Daniel Jordan izdao je preliminarni nalog protiv zabrane, citirajući pritom odluku Vrhovnog suda o legalizaciji istospolnih brakova prošlog ljeta. Nalog onemogućava Mississippiju da provodi 16 godina star zakon o zabrani posvajanja za istospolne parove.

Odluka Vrhovnog suda “unaprijedila je sudske sporove oko zakona koji se tiču prava na brak i prava i odgovornosti povezanih s brakom”, ističe Jordan. “Također je malo vjerojatno da bi isti sud koji je odlučio da pojedina savezna država ne može zabraniti istospolni brak jer bi se time onemogućile dobrobiti braka – što uključuje i pravo na posvajanje – nakon toga odlučila da vjenčani gej parovi ipak ne mogu posvajati”.

Na zakon o zabrani posvajanja u Mississippiju prošle su godine četiri istospolna para uložila žalbu, a povezala ih je organizacija Campaign for Southern Equality and the Family Equality Council.

Spomenuti zakon, dug svega jednu rečenicu – “zabranjeno je posvajanje od strane parova istog spola” – usvojen je 2000. godine. I neke druge države su imale slične zabrane, poput Alabame, Floride i Michigana, no sve su od onda srušile navedene zakone. Mississippi je tako ostao jedna država sa zabranom posvajanja do ovoga četvrtka.

Ova je odluka došla svega par dana nakon što je Senat u Mississippiju odobrio zakon o “religijskoj slobodi”, koji poslodavcima omogućuje odbijanje usluge za LGBT osobe.