Prozor u svijet

28.04.2016. 15:00:05 - Libela/Hina

Nastava se nepoštivanje slobode medija u Turskoj

Turskim novinarima dvije godine zatvora zbog prenošenja karikature iz Charlie Hebdoa

(Foto: YT screenshot)

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu proroka Muhameda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo.

Novinari rade za Cumhuriyet, ljevičarski list kritičan prema vladi. Karikaturu su objavili nakon što su militanti iz Al-Kaide u siječnju prošle godine napali redakciju Charliea Hebdoa i ubili jedanaest ljudi.

Premijer Ahmet Davutoglu nazvao je karikaturu, na kojoj je prikazan uplakani prorok Muhamed, provokacijom i rekao da se vrijeđanje religije ne može podvesti pod slobodu medija.

Cumhuriyet je u višestrukom sukobu s vladom islamističko-konzervativne Stranke pravde i razvoja. Glavnom uredniku Canu Dundaru i novinaru Erdemu Gulu sudi se iza zatvorenih vrata za objavu članka o isporuci turskog naoružanja pobunjenicima u Siriji. Predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će oni zbog toga platiti "visoku cijenu".

Reporteri bez granica svrstali su Tursku na 161. od 180 mjesta na najnovijoj listi slobode medija u svijetu, dva mjesta niže u odnosu na 2015. Prema istom izvještaju Republika Hrvatska pala je na ljestvici za pet mjesta te se nalazi na 63.

Podsjećamo, jučer je u Zagrebu tijekom gostovanja turskog predsjednika Erdogana održan prosvjed.

Foto: CMS

Foto: CMS

Na prosvjedu su aktivisti i aktivistkinje, između ostaloga, poručili i kako je Turska zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi.

Više o prosvjedu u Zagrebu pročitajte ovdje.

Tagovi: charlie hebdo, ljudska prava, mediji, novinarstvo, sloboda medija, svijet, turska

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM