U fokusu

Veliki prosvjedi

Izglasana mirovinska i porezna reforma u Grčkoj!

Izglasana mirovinska i porezna reforma u Grčkoj!

Hina

Grčki je parlament tijesnom većinom izglasao vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond. Za zakon koji predviđa povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza glasalo je 153 zastupnika/ice vladajuće koalicije od 296 nazočnih zastupnika/ica u parlamentu.

Reforma mirovinskog i poreznog sustava će smanjiti neke mirovine, spojiti više mirovinskih fondova, povećati socijalna davanja, povećati porez za stanovnike/ice sa srednjim i visokim primanjima te je jedan je od uvjeta za nastavak pomoći Grčkoj. Prije glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se desetak tisuća prosvjednika i prosvjednica. Većina je prosvjedovala mirno, no nekoliko je osoba na policiju bacilo molotovljev koktel i druge predmete, na što je policija uzvratila suzavcem.

Dok preko 26.000 prosvjednika/ica, koliko se jučer okupilo u Ateni i Solunu, smatra da će ovakve reforme drastično smanjiti mirovine i druga socijalna davanja, grčki premijer Tsipras to opovrgava. On je naglasio da promjene neće utjecati na većinu umirovljenika/ica te da će nova veća davanja doprinijeti očuvanju državnog mirovinskog sustava u Grčkoj.  

O prijedlogu reforme u parlamentu se raspravljalo u noći s nedjelje na ponedjeljak, do dva sata ujutro. Reforma je izglasana tik uoči ključnog sastanka ministra financija eurozone koji počinje danas u Bruxellesu, na kojem će se raspravljati o dosadašnjem napretku Grčke i daljnjim mjerama pomoći.