U fokusu

Ograde, ubrzana suđenja, oštriji uvjeti za azil

UN: Mađarski pristup izbjegličkoj krizi možda krši međunarodne konvencije

UN: Mađarski pristup izbjegličkoj krizi možda krši međunarodne konvencije

mormonmonastery.tumblr.com

Mađarsko poduzimanje akcija u svrhu zaustavljanja izbjeglica, a posebice ubrzana suđenja upitne pravednosti onima koji/e probijaju granične ograde, u suprotnosti su s međunarodnim konvencijama o izbjeglicama i ljudskim pravima, smatraju iz UN – a. U novom izvješću visokog povjerenika za izbjeglice stoji da su nedavno doneseni zakoni spriječili izbjeglice u pristupu Mađarskoj. Naime, mađarski je parlament ovaj tjedan odobrio oštrije uvjete za tražitelje/ice azila kao što su smanjenje vremena koje mogu provesti u prihvatilištima sa 60 na 30 dana te postupno smanjenje socijalnih davanja i subvencija.

“UNHCR drži da značajni aspekti mađarskog zakona i prakse izazivaju veliku zabrinutost u pogledu usklađenosti s međunarodnim i europskim zakonima i mogli bi biti proturječni mađarskim međunarodnim i europskim obvezama“, navedeno je u izvješću.

Pod obvezama smatra se zaštita ljudi koji su zbog prijetnje rata i progona napustili domove te njihovo pravo na ubrzano rješavanje zahtjeva za azilom.

“Postupci za azil i uvjeti prihvata nisu u skladu s EU i međunarodnim standardima, posebice u pogledu zaštite prava, pravne zaštite i slobode kretanja”, navodi se u izvješću.

Mađarska je vlada jučer zatvorila i prihvatni centar za izbjeglice u mjestu Nagyfi, blizu južne granice. Zatvaranje kampa bio je zahtjev općina Algyo, Hodmezovasarhely, Mako i Maroslele, koje su ga zajednički podnijele ministru unutarnjih poslova Sandoru Pinteru i voditelju vladina ureda Janosu Lazaru. Uz odluku o zatvaranju kampa ministar Pinter najavio je da će, ukoliko to bude potrebno, Mađarska podići ogradu na granici s Rumunjskom. Time bi se ta ograda mogla pridružiti postojećim žičanim ogradama duž granica sa Srbijom i Hrvatskom koje su na taj način fizički onemogućile pristup izbjeglica Mađarskoj.

Premijer Viktor Orban i njegova vlada ranije su odbili sustav kvota prema kojem će se 160.000 izbjeglica rasporediti u 28 zemalja članica kako bi se smanjio pritisak na Grčku i Italiju. U rujnu ili listopadu očekuje se i službeni referendum o prihvaćanju bilo kakvih budućih EU sustava kvota o raspodjeli izbjeglica.

Ipak, unatoč žestokim kritikama od strane Europske Unije i dijela članica, Orbanov pristup pozdravljen je od većine građanka i građana Mađarske.