U fokusu

Još se čeka potvrda senata

Kanada glasovala za rodno neutralnu himnu!

Kanada glasovala za rodno neutralnu himnu!

Hina

Kanadski zastupnici i zastupnice glasali/e su u srijedu za izmjene himne kako bi stihovi bili rodno neutralni. Za izmjene je glasalo 225 zastupnika/ice, a 74 ih je bilo protiv. 

Zakonom će se izmijeniti engleska verzija himne “O Kanado”, tako da će stih “O Kanado, ti si tako velika zemlja da te svi tvoji sinovi istinski vole” glasiti “O Kanado, ti si tako velika zemlja da te svi mi istinski volimo”.

Originalno, pjesma potječe iz 1880 i bila je na francuskom jeziku. Engleska verzija himne, koja nije doslovno prevedena s francuskog, postala je službena himna zemlje 1980. godine. 

Izmjene himne, koje je predložio zastupnik Liberalne stranke, Mauril Belanger, prošle su u donjem domu parlamenta u kojem liberali imaju većinu i još ih treba potvrditi senat, oko čega ne bi trebalo biti problema.

Ministrica Patty Hajdu, rekla je da su ove promjene bitan korak za osiguranju inkluzije. “Mislim da je ovo jako važan korak, ovo je jak simbol naše predanosti rodnoj jednakosti u ovoj zemlji”, dodala je. 

Premijer Justin Trudeau označio je rodnu ravnopravnost jednim od prioriteta svoje politike otkako je izabran u listopadu prošle godine. Odmah je imenovao jednak broj muškaraca i žena u svoj kabinet što je prvi primjer jednake zastupljenosti žena i muškaraca u kanadskoj vladi.

Belanger, koji je predložio legislativu, možda neće doživjeti da promjena stupi na snagu jer boluje od teške bolesti (Lou Gherig’s disease).