U fokusu

Ultra - nacionalisti prijete nasiljem

Turske vlasti zabranile povorku ponosa u Istanbulu

Turske vlasti zabranile povorku ponosa u Istanbulu

Turske vlasti zabranile su održavanje povorke ponosa u Istanbulu zbog sigurnosnih razloga.

Marš trans* osoba planiran je za nedjelju u središtu grada, a ovogodišnja povorka trebala se održati tjedan dana kasnije – 26. lipnja. Vlasti su jučer zabranile marš i povorku zbog straha od nasilja, te zbog opasnosti u kojoj bi se mogla naći javnost, a posebno ljudi koji će marširati. Povod zabrani bila je najava ultra – nacionalističke grupe, “Alperen Hearths” da neće dopustiti održavanje povorke te su prijetili nasiljem.

“Nemojte nas prisiliti da djelujemo. Ili vi učinite što je potrebno, ili ćemo mi. Spremni smo na svaki rizik i direktno ćemo zaustaviti povorku.”, poručili su vlastima. 

Borci/inje za ljudska prava i gay aktivisti/ice izrazili/e su na društvenim mrežama svoje nezadovoljstvo. Ömer Akpinar, aktivist, rekao je za The Independent: “Religija se uvijek koristi kao isprika kad se napada sloboda. LGBT zajednica u Turskoj je malo podijeljena oko toga treba li biti povorke ili ne. I to ne samo zbog zadnjih prijetnji nasiljem ultra – nacionalista, već zbog nedavnih napada i situacije u kojoj se nalazimo. Zabrana povorke je samo nastavak priče koja je počela već prošle godine kada je policija napala gay aktiviste. Čekali su da se okupimo i onda su uzeli suzavac,”

Organizatori/ice povorke zabranu smatraju kršenjem Ustava te najavljuju da će poduzeti pravne akcije.

Na povorci u Istanbulu godinama šeću deseci tisuća posjetitelja/ica, a do prošle godine, kada je policija s vodenim topovima i suzavcima nastojala zaustaviti povorku, nije bilo nikakvih incidenata.