U fokusu

Boris Johnson neće ni pokušati biti Cameronov nasljednik

Boris Johnson neće ni pokušati biti Cameronov nasljednik

EPA

Bivši gradonačelnik Londona Boris Johnson izjavio je u četvrtak da se neće kandidirati za nasljednika Davida Camerona na mjestu premijera i predsjednika Konzervativne stranke, prenose agencije.

Johnson je u govoru u Londonu, na kojem je trebao početi svoju kampanju, rekao da nije u stanju osigurati vodstvo i jedinstvo koje je potrebno Velikoj Britaniji.

“Zaključio sam da ta osoba nisam ja”, rekao je pred članovima stranke Johnson, jedan od vođa kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU-a.

Njegova odluka uslijedila je nakon što je ministar pravosuđa Michael Gove u četvrtak ujutro nenadano objavio da će ući u utrku za stranačkog vođu.

Goveova odluka je iznenađenje budući da se očekivalo da će poduprijeti Johnsona na toj dužnosti.

“Htio sam pomoći sastaviti tim za Borisa Johnsona kako bi nas političar koji je zagovarao napuštanje Europske unije mogao voditi u bolju budućnosti”, napisao je Grove u kolumni za internetsko izdanje časopisa Spectator.

“Međutim, nevoljko sam došao do zaključka da Boris ne može osigurati to vodstvo ili sastaviti tim za zadaću koja je pred nama”, dodao je

Među kandidatima je i ministrica unutarnjih poslova Theresa May. “Nakon referenduma prošli tjedan, naša zemlja treba snažnog i priznatog vođu da prođe ovo razdoblje ekonomske i političke nesigurnosti i da dogovori najbolje uvjete za izlazak iz Europske unije”, rekla je May. 

Najavila je da želi provesti “radikalni program društvenih reformi”, kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo bila “zemlja u službi svih”.

U utrci su još ministrica energetike Andrea Leadsom i ministar obrane Liam Fox, zagovornici Brexita te ministar mirovinskog sustava Stephen Crabb koji se zalagao ostanak Britanije u EU-u.