U fokusu

Najopasnije mjesto na svijetu

Još jedna ekološka aktivistkinja ubijena u Hondorasu

Još jedna ekološka aktivistkinja ubijena u Hondorasu

Još je jedna ekološka aktivistkinja ubijena u Hondorasu, prenosi TeleSUR. Aktivistkinja, identificirana kao Lesbia Urquía Urquía, oteta je i pronađena mrtva u srijedu, nedaleko od lokalnog odlagališta s ozbiljnim povredama glave.

Urquía je bila članica COPINH-a, autohtone ljudskopravaške skupine osnovane od strane aktivistkinje Berte Cáceres, a borila se protiv izgradnje hidroelektrane na starosjedilačkoj zemlji, navodi teleSUR.

Smrt Lesbie Yaneth je politički femicid i pokušaj da se utišaju glasovi hrabrih žena koje se bore za svoja prava i oprisu patrijarhalnom, rasističkom i kapitalističkom sistemu u svom društvu”, poručili su iz Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras (COPINH).

Maude Barlow, voditeljica skupine za društvenu pravdu Council od Canadians, osudila je ubojstvo kao “užasan zločin protiv ljudskih prava”. Njena smrt dolazi nakon smrti Nelsona Garcie, još jednog aktivista COPINH-a, koji se borio protiv izgradnje mega brana u Cáceresu, prije nego što je ubijen u ožujku ove godine.

U lipnju, zviždač je otkrio kako je Cáceres bio na tajnoj “listi ubojstava” koju hondoraške specijalne snage, trenirane od strane Amerike, koriste kako bi targetirali okolišne aktiviste/kinje u zemlji. Prema britanskoj skupini za ljudska prava Global Witness, Hondoras je postao jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za okolišne aktiviste/kinje i borce/kinje za prava zemlje, nakon što je 2009. srušen demokratski izabran predsjednik.