U fokusu

Obiteljsko nasilje u Brazilu

Maria da Penha, žena iza brazilskog zakona protiv obiteljskog nasilja

Maria da Penha, žena iza brazilskog zakona protiv obiteljskog nasilja

Brazil mora učiniti više kako bi se važan zakon o obiteljskom nasilju bio u stanju suočiti s nasiljem u zemlji u kojoj statistike pokazuju da je jedna žena ubijena svaka dva sata, rekla je Maria da Penha, čija je vlastita borba protiv nasilja dovela do imenovanja zakona po njoj prije 10 godina, kojeg Ujedinjeni narodi nazivaju vodećim u svijetu po pitanju obiteljskog nasilja.

Da Penha, biofarmaceutkinja u sjeveroistočnoj držravi Ceara ostala je nepokretna 1983. godine nakon što ju je suprug pokušao ubiti kada je spavala. Nakon što se nakon četiri mjeseca vratila iz bolnice, pokušao ju je ponovno ubiti elektro udarom. Njen se slučaj protiv njega povlačio po sudu dva desetljeća, nakon čega je on odslužio samo dvije godine zatvora za svoj zločin.

Maria da Penha zakon postrožio je kazne za zlostavljače i postavio specijalizirane sudove, policijske postaje i skloništa za žene u gradovima s više od 60 tisuća stanovnika/ica. Također je sucima/kinjama dao mogućnost da odobre zaštitne mjere, poput sudske zabrane prilaska, čineći tako obiteljsko nasilja vidljivim u društvu.

U ožujku ove godine, Nacionalni institut primjenjenog ekonomskog istraživanja (IPEA) pohvalio je zakon i povezao programe s padom od 10 posto u ubojstvima žena u tih 10 godina. Međutim, aktivisti/kinje ističu kako drugi podaci pokazuju kako je rodno uvjetovano nasilje i dalje velik problem. Prošle godine, Forum for Public Security procijenio je kako se silovanje dogodi svakih 11 minuta u Brazilu, dok druga skupina, Map of Violence, ističe kako je jedna žena ubijena svaka dva sata.

Sedamdesetjednogodišnja da Penha navodi kako ima još puno posla u manjim gradovima koji nemaju posebne usluge za zlostavljane žene. “Nažalost, velik broj žena iz manjih gradova koje su u riziku od obiteljskog nasilja nemaju kamo otići niti se ikome požaliti”, navodi da Penha.

Inter-American Court of Human Rights kritizirao je Brazil jer nije radio dovoljno na tome da procesuira i kažnjava nasilnike, što je urodilo donošenjem Maria da Penha zakona 2006. godine. Bila je potrebna međunarodna intervencija kako bi se ukazalo na brazilski nemar prema žrtvama obiteljskog nasilja. Da Penha naglašava kako aktivisti/kinje za ženska prava moraju snažno podržati implementaciju ovog zakona kako bi se pobrinuli da tolerancija na nasilje nestane.

“Nikada nisam mislila da će moja borba, koja je započela s mnogo boli i patnje, dovesti do ovoga. Imati zakon imenovan po meni također je velika odgovornost jer mi ne dopušta da se prestanem boriti”, dodaje ova hrabra žena.