U fokusu

Ne revoluciji u školama

Poljska: Tisuće nastavnika/ica prosvjedovalo protiv reforme obrazovanja

Poljska: Tisuće nastavnika/ica prosvjedovalo protiv reforme obrazovanja

EPA/JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT

Tisuće poljskih nastavnika i nastavnica prosvjedovalo je u Varšavi i diljem Poljske protiv reforme obrazovanja za koju smatraju da bi uzrokovala brojne otkaze i rezultirala lošijom kvalitetom obrazovanja. Okupljeni/e su pod kišobranima uzvikivali/e: “Grobari poljskog obrazovanja”,”Ne kaosu” i “Ne revoluciji u školama”.

Sindikat učitelja u Poljskoj pozvao je učitelje/ice i roditelje da se odazovu prosvjedu koji se održavao u 17 gradova diljem zemlje kako bi pokazali/e neslaganje s vladinim planom koji bi eliminirao cijelu jednu granu obrazovanja. Naime, u Poljskoj je trenutno sustav obrazovanja organiziran u tri razine, prva razina (primary school) traje šest godina, druga (middle school) tri i treća (high school) također tri. No, konzervativna vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) predviđa zamijeniti sadašnji sustav obrazovanja u tri razine, sustavom u dvije razine. Prema tome djeca bi na prvoj razini, bila zadržana dvije godine dulje prije nego li bi krenuli/e u srednje škole (treća razina), a druga razina (middle school) bi potpuno nestala. 

Sindikat smatra da bi takav plan uzrokovao kaos u sustavu obrazovanja te povećao broj učenika/ica po razredima. Nastavnici/ice, također, strahuju da će mnogi/e ostati bez posla, iako je Ministarstvo obrazovanja najavilo da neće biti otkaza.

“Te su reforme loše i dok se ne zaustave mi ćemo protestirati”, rekao je Jan Guz, predsjednik saveza sindikata Poljske.